Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Pytanie do makrofotografow (trzesace sie rece)

Awatar Kregon
    Mieszka w
    Leszno/Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Pytanie do makrofotografow (trzesace sie rece)

No wlasnie... trzesace sie rece :P
    Od razu mowie, ze to nie jest delirium tremens (jeszcze nie). Po prostu przy makro zywych obiektow nie mozna pozwolic sobie na statyw, w dodatku odpada lampa co wydluza czas naswietlenia. Pomijam chec uzyskania jako takiej GO...
    Wiadomo, ze setka poprawila by stabilnosc, jednak w plener czesto trzeba samochodem dojechac, a te dwie rzeczy sie wykluczaja

Jak to robicie, ze wychodza Wam ostre zdjecia?
    Kregon
    Olympus C-765 UZ + 512MB + tuleja + UV + soczewki +1D, +2D, +4D + polar + statyw
    Moje PL Foto - ZAPRASZAM

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    W moim wypadku podstawą jest dobrze się ustawić na nogach, a potem powoli zbliżać się z aparatem do obiektu. Podczas wykonywania zdjęć staję się nieruchomy, wstrzymuję oddech i pstrykam kilka zdjęć pod rząd. W domu weryfikacja, zazwyczaj połowa wychodzi nieporuszonych. Czasami człowiek już nie może ustać w danej pozie, marzy żeby już się ruszyć, ale pstryka kolejne ujęcia, a potem radość z dobrego zdjęcia mu to wynagradza. Gorzej jak już podejdę do owada bardzo blisko, nachylę się i podczas gdy ustawiam ostrość on ucieka. Ale bez tego by nie było zabawy
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Awatar Arram
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tak jak wspomniał luc4s: wstrzymanie oddechu, znieruchomienie.
    Dobrym sposobem jest robienie zdjęć seryjnych, zwiększa to prawdopodobieństwo uchwycenia ostrości. Oczywiście w miarę możliwości podparcie ręki. U siebie zauważyłem, że jeśli kadruję zdjęcie przez wizjer, a nie LCD (oczywiście jeśli sytuacja pozwala ), trzymanie aparatu przy oku wpływa na jego stabilizację.
    Olympus 720UZ, UV, POLAR, RAYNOX M-250
    Zapraszam do galerii: http://photo.raczki.net

Awatar Lukasss
    Mieszka w
    Mysłowice
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Arram ma racje tez zauwazylem ze zdjecia przy zdjeciach robionych przez wizjer lapki sie mniej trzesa . . . Problem mam natomiast gdy robie makro przy pomocy soczewki - przy maks. ogniskowej utrzymac aparat nieruchomo - jeszcze mi sie to nie udalo ale trening . . .
    C-750uz tulejka filtr UV i polarka Kinga + statyw 16+64MB
    www.fotoluk.serwer.biz

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

.

Panowie mowią samą prawdę. Ja tak samo podczas robienia takiej fotki staje sie nie ruchomy oraz wstrzymuje oddech. W miare mozliwosci podpieram sobie reke aby bylo bardziej stabilniej i wale kilkanascie fotek jedna po drugiej a potem na kompie segreguje .... Zazwyczaj wiekszosc wychodzi nieporuszonych Pozdrawiam :>
    Gosciu Gosciowaty - Gosciowatosc :P
    Olympus C-750 UZ ; 256MB + 16MB xD OLYMPUS ; tuleja + filtr UV HOYA HMC SUPER ; dekielek

Awatar Kregon
    Mieszka w
    Leszno/Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Coz... ja tak samo probuje, a jednak nie wychodzi... Foty wygladaja jakby byly mocno zmiekczone .
    Moze to kwestia wprawy, a moze rzeczywiscie mi jakos wyjatkowo trzesa sie rece
    Kregon
    Olympus C-765 UZ + 512MB + tuleja + UV + soczewki +1D, +2D, +4D + polar + statyw
    Moje PL Foto - ZAPRASZAM

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kregon
    a moze rzeczywiscie mi jakos wyjatkowo trzesa sie rece
    Tobie też Jest nas więc dwóch
    Podróże Fotografia | SnowBoard

-> Olympus c-4000 (był) / Fuji s6500fd (jest obecnie)

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie powiem nic nowego. O wiele łatwiej jest zrobić nieporuszone zdjęcie używając wizjera. Osobiście dodatkowo ustawiam odpowiednio ciasno ramiona, tak żeby łokcie opierały mi się na tułowiu. Dla mnie jest to najstabilniejsza metoda.

PS. Nie bój się przycisnąć mocniej wizjer do oka. Czym bardziej aparat opiera się na twarzy tym jest bardziej stabilny.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez No-shadow Kick
    Nie powiem nic nowego. O wiele łatwiej jest zrobić nieporuszone zdjęcie używając wizjera. Osobiście dodatkowo ustawiam odpowiednio ciasno ramiona, tak żeby łokcie opierały mi się na tułowiu. Dla mnie jest to najstabilniejsza metoda.
    Masz absolutną rację
    To są techniki znane w fotografii od wielu lat. I dotyczy to każdej sytuacji, nie tylko zdjęć makro.

Awatar Kregon
    Mieszka w
    Leszno/Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Niestety... jestem okularnikiem, wiec do wizjera musialbym zdejmowac okulary (zeby stabilizacja "okiem" miala sens), a potem zakladac... Poza tym w wizjerze nie mozna skorygowac astygmatyzmu :P

Chyba po prostu bede trzaskal zdjec bez opamietania. Ktores musi wyjsc ostre
    Kregon
    Moje PL Foto - ZAPRASZAM