Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Nikon AF-S Nikkor 35mm f/1.8G DX

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Zakładasz, że każdy, kto kupuje D90/D300 w następnym kroku planuje zakup body FF. Czytam nikon.org.pl. i widzę sporo użytkowników D80/D90/D300 deklarujących zakup tego obiektywu. FF jest dla większości posiadaczy APS-C tak odległą perspektywą, że do tego czasu pewnie pojawią się jasne, stało ogniskowe AS-F FX.
    Tak zakładałem, nie myślałem o każdym ale jakiejś tam części, w każdym razie ja bym tak zrobił, niedawno kupiłem 35/2 za 900zł, teraz jest droższy ale jakoś drastycznie...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Tak zakładałem, nie myślałem o każdym ale jakiejś tam części, w każdym razie ja bym tak zrobił, niedawno kupiłem 35/2 za 900zł, teraz jest droższy ale jakoś drastycznie...
    Ta część, to nadal ułamek rynku. Z perspektywy firmy warto najpierw zaopiekować się portfelami tej przytłaczającej większości użytkowników systemu Widzę na chwilę obecną większy sens premiery jasnej, budżetowej 35-tki DX niż FX. FF, to ułamek rynku. Ta 35-tka w cenie poniżej 1000zł sprzeda się wielokrotnie częściej niż 35/1,8 FX, który byłby zapewne dwa razy droższy.

SIGMA 35/1,4 sprzedawała i sprzedaje się bardzo dobrze. Po premierze tego Nikkora w ramach systemu Nikona będzie się sprzedawać troszkę gorzej

S4INT
    Gość
    Ja chętnie kupie o ile będzie po wyraźnie niższej cenie niż 35/2. Jeśli będzie na podobnym poziomie to wolę kupić jednak wersje do FX. Przy takim szkle nie zależy mi na szybkości AF (zreszta D200 ma podobno dość szybki śrubokręt w porównaniu do Dxx), a jednak w razie czego (kto wie, może mnie coś podkusi i troche $$ spadnie z nieba i kupie fx?) będzie bardziej przyszłościowo... Skoro cena by była ta sama to po co kupować (pomijam mało ważny dla mnie silnik) tylko DXowy obiektyw ? Przy ewentualnej odsprzedaży po jakimś czasie (jak FF będzie pod strzechami... ) to też będzie miało znaczenie.

Chyba, że ta nowa 35 czymś zaskoczy... ostrością np... ale to się okaże. Za jakiś czas.

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Euro czy USD?
    http://optyczne.pl/1568-nowo%C5%9B%C..._f_1.8G__.html
    Sugerowana cena obiektywu wynosi 199 Euro.
    "There's no such thing as free titties"

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Ja chętnie kupie o ile będzie po wyraźnie niższej cenie niż 35/2. Jeśli będzie na podobnym poziomie to wolę kupić jednak wersje do FX. Przy takim szkle nie zależy mi na szybkości AF (zreszta D200 ma podobno dość szybki śrubokręt w porównaniu do Dxx)...
    Silnik, to nie tylko szybkość. To również dokładność i powtarzalność. Czasami szybszej pracy nie odczujesz.

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Silnik, to nie tylko szybkość. To również dokładność i powtarzalność. Czasami szybszej pracy nie odczujesz.
    Hmm... no chyba, że tak

rocco
    Gość
    W pierwszej chwili nie zauważyłem tego "DX"
    Szkoda, gdyby lapało pełna klatke to byłaby ciekaw alternatywa dla 35 f/2.
    A tak to cropiarze mają nową, standardową, jasną stałkę

| OlyJedi
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Widać, że Nikon rozpoczął "czas stałek" również dla DX. Najpierw uniwersalna 50/1.4G, która będzie działać nawet z D40, a poza tym można używać też z FX. Teraz 35/1.8G DX - prawdziwy standard dla DX w dobrej cenie. Aż dziwne, że tak długo pozwolili Sigmie monopolizować ten intratny fragmencik rynku. Chociaż z drugiej strony, mając pełnoklatkowe 35/2, niejeden wybrał takie wyjście.
    Ciekawe, że Canon ani Sony czy Pentax chyba jeszcze tego nie mają u siebie? Mam na myśli crop'owy standard.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Following the launch of its 35mm F1.8 lens, we spoke to Nikon to discuss why it has chosen this particular lens to address the commonly-cited lack of cheap, fast primes for owners of its D40, D40X and D60 DSLRs. Robert Cristina, Manager of professional products, Europe and Ludovic Drean, Product Manager for lenses, Europe, offered to explain.

The majority of lens systems have offered 50mm lenses as the most accessible way for new DSLR users to experiment with fast prime lenses (a legacy from 35mm film cameras on which they acted as 'standard' lenses). Yet Nikon has decided that its new offering should be a 50mm equivalent. Ludovic Drean explains why: "The concept was to give a 50mm equivalent lens on the DX format. A lot of people have bought the 50 1.8 because it was all that was available. It may seem rather late for the APS-C system, but we believed that entry-level users wanted a standard lens."

Nikon already builds a full-frame 35mm F2 lens, but this doesn't quite fit the bill, he says: "That's an older lens, a slower lens and, in terms of product placement, a more expensive lens. Updating that and making it an AF-S, 'G' version might have cost twice as much. The new lens is a step above the 35mm F2 in terms of image quality. It's specifically designed for DX and the aspherical element helps it give better results."

The other obvious question was why the lens should be restricted to the DX format, given that Nikon now makes three FX, full-frame bodies: "It's about price, size and weight. We wanted this to be a lens for the entry-level. If we'd tried to make an FX 35mm F1.4 it might cost €1400, rather than €200, and we wanted to make sure it was an affordable lens." Drean says.

Robert Cristina offers some context: "The main target is D40/D60/D90 owners. They make up 80% of our DSLR sales and there wasn't really an inexpensive prime lens for them. So far, the lens offering for that market has included some really good zooms, but this offers them something they were missing."

Being a standard lens, the 35mm focal length offers flexibility, but doesn't lend itself to portraiture as a 50mm lens (that many APS-C users have become used to), could at a push. And, while neither would be drawn on specific future lens plans, they did hint that more primes might be seen for the DX format: "DX is not over," Drean says: "we plan to increase the offering. The prime lenses were definitely something that was missing."

Drean says the company's lens plans are not contingent on the 35mm being a hit, though Cristina is optimistic about its chances: "If even 5% of the D40, D50, D60, D80, D90 owners buy this lens, that's a huge number," and, he adds: "this is not the last lens announcement we'll be making this year."

http://www.dpreview.com/news/0902/09...ninterview.asp

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emc2 Zobacz posta
    Ciekawe, że Canon ani Sony czy Pentax chyba jeszcze tego nie mają u siebie? Mam na myśli crop'owy standard.
    Pentax od kilku już lat ma stałki pod kropa - limitedy serii DA: DA 21/3.2, DA 40/2.8, DA 70/2.4 - w dodatku wszystkie trzy są naleśnikami.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=