Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Olympus E-510, Sony A100 czy Nikon D40X?

Awatar Korba
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Nikona D40X juz odrzuciłem z powodu jego ubogości i braku śrubokręta. Waham sie nadal pomiędzy Sony (A100 lub A200) i Olkiem 510. Znowu u Sony ten tandetnie wyglądający plastik zniesmacza mi całą koncepcję. Powiedzcie mi o co chodzi z tym ''tunelem'' w wizjerze Olympusa?? Czy to takie straszne?? Na innych forach czytam opinie: ''Fajny aparacik, tylko ten wizjer koszmarny''. Jak jest naprawdę? Da sie z tym życ??

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Korba Zobacz posta
    Nikona D40X juz odrzuciłem z powodu jego ubogości i braku śrubokręta. Waham sie nadal pomiędzy Sony (A100 lub A200) i Olkiem 510. Znowu u Sony ten tandetnie wyglądający plastik zniesmacza mi całą koncepcję. Powiedzcie mi o co chodzi z tym ''tunelem'' w wizjerze Olympusa?? Czy to takie straszne?? Na innych forach czytam opinie: ''Fajny aparacik, tylko ten wizjer koszmarny''. Jak jest naprawdę? Da sie z tym życ??
    Nic prostszego - popatrz w ten wizjer w sklepie. Żyć się da, wiele ludzi żyje, źle się ostrzy manualnie na m42 jednak w pewnym stopniu lupka przy podglądzie na żywo Ci to zrekompensuje, zresztą nie wiem czy jesteś zainteresowany m42... Swoją drogą wizjery w tych Sony są również takie sobie, w każdym razie mnie tam nic nie chciało oślepić . Plastik w Sony nie robi dobrego wrażenia ale z nim wiele osób żyje i nic się nie dzieje. Ja wybrałbym Olka...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Nie jest tak koszmarnie,jest podobnie jak w Sony.Problem rozwiązuje lupa ME-1.Wiem co piszę bo jej uzywałem.Niby tylko o 1,2 X ale róznca duza na korzysc oczywiście

Awatar Korba
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    M42 odpuszczam. Do Dynaxa zakładałem Heliosa od Zenita, ale bez potwierdzenia ostrości i efekty wychodziły mizerne. Za mało jeszcze wiem chyba na manualne M42.
    Właśnie zaraz mam mały wyjazd w sprawach słuzbowych w kilka miejsc po stolycy, więc przy okazji oblecę jakieś Media Markty, Saturny czy inne Fotojokery. Oblukam i pomacam trochę sprzętu. I może w końcu podejmę decyzję
    Ostatnio edytowane przez Korba ; 9.02.09 o 13:44

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Właśnie zaraz mam mały wyjazd w sprawach słuzbowych w kilka miejsc po stolycy, więc przy okazji oblecę jakieś Media Markty, Saturny czy inne Fotojokery. Oblukam i pomacam trochę sprzętu. I może w końcu podejmę decyzję
    Dobra decyzja, tylko uważaj na sprzedawców - to średni doradcy - warto o tym pamiętać...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Dobra decyzja, tylko uważaj na sprzedawców - to średni doradcy - warto o tym pamiętać...

Popieram. Sony się tak agresywnie reklamuje wszędzie, że bardzo prawdopodobne, że to właśnie to będą Ci probowali wcisnąć...
    Olek w porówaniu do tych tanich alfioków pod względem solidności i jakości wykonania zdecydowanie lepszy, wręcz wzorcowy. Cięzko w tej półce cenowej szukać czegoś więcej.

Awatar Daniyal9
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ...zapytaj siebie...to czy tamto???

...i usłyszysz głos....Oluś,oluś,oluś....

...pozdrowionka
    E-510/ ZD 14-45/ ZD 14-54/ ZD 40-150/ ZD 50-200/ Metz 58 AF/ Marumi DGH Circular+UV-wpc/ Hitech...Cokin P/ Benro A-297m8+488RC2/...pstryk!!!

Awatar Korba
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    No to zrobiłem rekonesans po sklepach i pomacałem kilka sprzętów, popatrzyłem w wizjery i mam zdanie. Sony A200, Nikon D40, D60, jakiś Pentax no i Olki. Olympus E-520 mnie urzekł świetnym wykonaniem zewnętrznym. Ta chropowata faktura, niebieskie i chromowane wstawki... Ładniusi jest skubaniec i w łapie dobrze mi leżał. Dla mnie to też jest istotne. Sony też dobrze leży, ale przy Olkach wygląda jak zabawka z plastiku z recyklingu. Już mój stary Dynax jest z lepszych materiałów. Tunel w Olku nie jest taki straszny jak go malują. Może przy słabym świetle będą z tym problemy- nie wiem. Oglądałem przez wizjer dobrze oświetlone wnętrza centrum handlowego. A w Sony nie było wcale dużo lepiej. Także chyba trza poszukać 510 lub 520 w dobrej cenie, najlepiej z dwoma szkłami w kicie i brać...
    Ale za to ceny szkieł Olympusa z wyższej półki to Nie na moją kieszeń.
    Ostatnio edytowane przez Korba ; 9.02.09 o 18:49

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    A ceny Sony z Serii G są niby lepsze? Wszędzie za jakość się płaci... dużo.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Zależy na jaką półkę patrzysz. Topowe Zeissy i szkła G są w Sony bardzo drogie, ale Olympusowe z TopPro wcale nie tańsze (choć mechanicznie lepsze).

Zresztą ogólnie wykonanie Olympusów to ich bardzo mocna strona - no ale po oględzinach A200 i E-520 wiesz już to

Inna sprawa że teraz czas na zakupy jest kiepski, nowy sprzęt poszedł mocno w górę i ciągnie też za sobą używane.
    Zapraszam do albumu i galerii