Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Olympus E-510, Sony A100 czy Nikon D40X?

Awatar Korba
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Olympus E-510, Sony A100 czy Nikon D40X?

Witam wszystkich. Jestem tu nowy. Paweł, Warszawa, początkujący lustrzankowiec. I od razu z pytaniem. Uprzedzam, że forum wcześniej nie czytałem, jeśli taki topic już był- proszę o wybaczenie. Sprzedałem właśnie moje pierwsze lustro- Konica- Minolta Dynax 5D z kitem 18- 70. Fajny aparacik, lecz pod pewnymi względami mi nie pasił. Rozglądam się za czymś nowym i mam dylemat. W grę wchodzą podstawowe lustra, raczej pewnie lekko używane i z kitowymi szkłami. Co wybrac powiedzcie dobrzy ludkowie: Sony A100, Nikon D40X, Czy Olympus e-510? Testów się naczytałem w necie i mam mętlik w głowie od tego czytania. Ilu użytkowników, tyle opinii. Za Sony przemawia łatwe przestawienie się z Dynaxa, bo to młodszy brat w końcu. Za Olympusem wyniki testów, świetne wykonanie, niskie szumy matrycy i po prostu podoba mi sie wizualnie (i jest do wzięcia w dobrej cenie). Nikon jest najbardziej goły, nie ma stabilizacji, nie ma bracketingu, nie ma podglądu głębi ostrości, ale w końcu Nikon to Nikon. Ludziska go chwalą.
    Podpowiedzcie mi obiektywnie, bez zaślepienia ''jedynie słusznym systemem'' bo zielony w temacie jestem...
    Czekam na konkrety. Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Akurat z tych 3 wymienionych przez Ciebie - brałbym Olympusa e-510. Mówię to bez żadnych konotacji systemowych. Nie mam obecnie żadnej cyfry. Sony A100 stare, a o wadach można w necie poczytać, co nie znaczy że nie da się nim zdjęć robić - po prostu nowsze modele sony są lepsze. Nikon D40 fajny, mały, ale trochę wykastrowany . A Olympus e-510 ma to wszystko ( o czym zapewne już wyczytałeś ) co potrzebuje osoba zaczynająca przygodę z lustrzankami. A do tego przyzwoite szkła kitowe - nic tylko cieszyć się fotografią. Tyle odemnie.

Awatar Korba
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dzięki Utwierdzasz mnie w przekonaniu, że Oly E-510 to dobry wybór. Najbardziej do mnie przemawia. Choć kumpel- fotograf weselny, który z tego żyje na Olympusie psy wiesza. Dla niego only Nikon or Canon, ale modele poza moim zasięgiem. I też przy okazji chciałem zapytać o szkło kitowe Zuiko 14-42. Czy ono cuś warte? Bo szkło od Dynaxa 18-70 (i dokładnie to samo w Sony, tylko nazwa i guma inna) to ''ciemność widzę''... Jeśli zakupię Oly i się polubimy, na inne szkła i pytania o nie przyjdzie czas i pora.
    Olympusa (E-520) miałem w łapie tylko w Media Markt, nawet bez baterii i nic o nich nie wiem. Ale wizualnie są łaaaadne, a ja taki trochę fetyszysta wyglądu jestem

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Popatrz w mojej galerii-wszystkie robione kitami,czesc tym dluzszym.Dostaniesz oba w komplecie.
    Napis na aparacie fotek nie robi,sam aparat nawet nie wie,ze robi zdjecia.Wszystko zalezy od uzytkownika.
    Bierz Olka

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Aaa, jak fetyszysta to tylko OLYMPUS E-420 KOMACHI . Piękny zestaw, olek 420 nawiązujący wyglądem do analogowej serii OM od olympusa wraz z fajnym obiektywem stałoogniskowym typu "naleśnik" . Mały, zwinny i piękny zestaw. W sam raz dla fetyszysty

S4INT
    Gość
    Ja używam Nikona, ale polecam Ci z tego zestawu który podałeś zdecydowanie E510 zwłaszcza w double kicie (a najlepiej ze starsza wersja 40-150).

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A kit to faktycznie "ciemność, ... ciemność widzę"! Nie ma cudów. Tak jest w każdym systemie, jeżeli chodzi o kit'y.
    Fujifilm X10

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Korba Zobacz posta
    Podpowiedzcie mi obiektywnie, bez zaślepienia ''jedynie słusznym systemem'' bo zielony w temacie jestem...
    Czekam na konkrety. Pozdrawiam.
    Jak myślisz, tak na logikę - dlaczego to forum nazywa się Olympusclub i jaki jest tego powód?
    "Czekam na konkrety" - proszę bardzo: Nikon D40x. Dlaczego? Nie wiem. Ty też nie wiesz, więc po co uzasadniać?

Mieszka w
    zabrze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

polecam ,sam od niedawna pstrykam olem 510

polecam, zmieniłem z nikona d40 na e-510 . polecam kitowe obiektywy są oki, sam zobaczysz.
    E-510 14-42m

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Porównując z kitowymi szkłami Olek ma je w najlepszym wykonaniu. Możesz poszukać testu na fotopolis. Tam było kiedyś porównanie ZD 14-42 do kitowców od C i N no i "nasz" wypadł najlepiej. Sam posiadam e-510 i właśnie e14-42. Na początek świetna rzecz. Z czasem jak już się czegoś nauczysz i zgromadzisz trochę kasy to kupisz sobie legendarnego ZD 14-54. Ja sam kupując lustro na początku patrzyłem na Nikona D40x, bo to ten lepszy. Jednak po porównaniu do Olego e-510 N odpadł, bo wygląda słabo. Zresztą możesz sobie włączyć porównanie charakterystyki na jakiejś stronce.
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com