Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 150

Wątek: OlyRulez - Pytania i odpowiedzi.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paweloly Zobacz posta
    (Jako potencjalnemu uczestnikowi)Oczywiście,że tak;
    i..... co dalej...bo przyznam nie wiem o co Ci chodzi...
    Przykładowo, niepisaną ZASADĄ jest to, że w trakcie głosowania nie informujemy, której pracy jesteśmy autorem. Uważasz, że to powinno być zapisane w REGULAMINIE ? To jest właśnie ta różnica, pomiędzy zasadą, a regulaminem. To o co pytałeś i otrzymałeś zresztą odpowiedź wcześniej. Nie wiem po co to drążysz, nie wyjaśniając dokładniej co Ci nie pasuje
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paweloly Zobacz posta
    (Jako potencjalnemu uczestnikowi)Oczywiście,że tak;
    Potraktuj Regulamin jako coś w rodzaju Dekalogu oczywiście przy zachowaniu poporcji co do ważności obu zbiorów dla odpowiednich społeczności. A zasady jako zbiór zaleceń podobnych do dobrego obyczaju czy "dobrej praktyki produkcyjnej".....

I uwzględnij proszę także to, że OR rusza po dłuższym umieraniu i 2 latach zawieszenia. To spowoduje, ze część zapisów będzie dostosowywana do aktualnych możliwości wynikających z nowych wersji skryptu forum, wymagań mobilności, w tym do innej formy pokazania np bez galerii z wgrywaniem zdjęć, bez automatycznego głosowania za to z ankietą itd itp.
    Myślę, że jeszcze jedna, dwie edycje i wszystkie poprawki zostaną naniesione, i będą ściśle obowiązujące w kolejnych, mam nadzieję, wielu edycjach.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 30.11.16 o 04:10
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Awatar alcha
    Mieszka w
    w podróży
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A może być fotomontaż? Nie jest to nigdzie doprecyzowane.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alcha Zobacz posta
    A może być fotomontaż? Nie jest to nigdzie doprecyzowane.
    W regulaminie punkt pierwszy mówi:
    1. Każdy klubowicz może przysłać jedno zdjęcie w danej edycji konkursu.

Jedno zdjęcie, fotomontaż nie nazwałbym zdjęciem, ale niech prowadząca się wypowie
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 8.12.16 o 18:58

Animator Zwycięzca OlyRulez Awatar edorka
    Mieszka w
    Chorzów
    Siła reputacji
    170
    Moja galeria
    Fotomontaż to obraz złożony np. z kilku zdjęć tak więc nie musi być doprecyzowywane. Fotomontaż to nie zdjęcie.

Awatar alcha
    Mieszka w
    w podróży
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No tak, ale można z tych kilku zrobić jedno To zależy jak definiujemy jedno zdjęcie. Czy jako obraz powstały w wyniku jednego otwarcia migawki, czy jako cokolwiek zamknięte w jednym kadrze. Tak samo multiekspozycja jest dyskusyjna, bo to też rodzaj fotomontażu, powstaje jednak w preprocesie. Na filmie mieści się na jednej klatce, choć migawka klapie kilka razy. Czy multiekspozycja wykonana na polaroidzie bedzie traktowana jako jedno zdjęcie, czy fotomontaż? Tu nie mamy przecież nawet możliwości wykonania kompozytu po zrobieniu fotografii, wszystko musi sie odbyć zanim naświetlony film opusci kasetę. No chyba, że nikt już nie robi multiekspozycji i zapomniano, ze coś takiego w ogóle istnieje. A HDR? Jak jest traktowany? Przecież to też coś sklejonego z kilku ujęć, fotomontażem jednak nikt go nie nazywa. A panorama, taka długaśna? Dobra, nie można to nie można. Tak sobie tylko rozważam

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    To może przyjąć, że tylko klasyczny fotomontaż jest niedozwolony. Multiekspozycję bym do tego nie zaliczył (choć jest to swojego rodzaju "fotomontaż"), choćby z tego względu, że w jej wyniku powstaje jeden surowy plik RAW. Trudno też zaliczyć HDR i panoramę do fotomontażu, choć powstają z kilku zdjęć. Myślę, że się z tym zgodzisz. Nie sadzę też aby HDR, panorama, czy ta multiekspozycja były tak całkiem zabronione. Też tak sobie tylko rozważam.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Jeśli fotomontaż to nie zdjęcie to może jest to zdjęcie zdjęć....
    Fotomontaż od początku fotografii był traktowany na równi z innymi FOTOGRAMAMI . Zmieniły się tylko techniki jego wykonywania... Choć trudno czasem nazwać to technikami fotograficznymi...
    Pozostał efekt, który już kiedyś został wymyślony.
    Więc fotomontaż, choć nazywa się fotomontaż to też zdjęcie. Jeśli w regulaminie stoi, że nie wolno robić fotomontaży to też powinno pisać, że nie wolno kombinować z PS-em czy innym.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Animator Zwycięzca OlyRulez Awatar edorka
    Mieszka w
    Chorzów
    Siła reputacji
    170
    Moja galeria
    Dla mnie, a jestem tylko zwykłym pstrykaczem zazwyczaj nieostrych z poruszenia zdjęć, fotomontaż jest nierzeczywistym obrazem zmontowanym z kilku różnych elementów.
    Czy ktoś ma inna definicję?

Awatar alcha
    Mieszka w
    w podróży
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No właśnie, skoro HDR, panorama, czy startrailsy są spoko (a jest jeszcze kilka technik typu focus stacking [nakładanie ostrości?] czy metoda Brenizera i pewnie kilka innych, o których teraz nie pamiętam), to dlaczego inny rodzaj składania kilku obrazów w jeden nie jest spoko?

Znaczy ja się nie upieram, że fotomontaż powinien być dozwolony, uważam jednak, że jeśli nie jest, mogłoby to być dookreślone, tak samo jak mogłaby być dookreślona definicja "jednego zdjęcia".
    Ostatnio edytowane przez alcha ; 8.12.16 o 22:29