Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Problem z OLYMPUS Studio 2 - a dokładniej z debuggerem

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Problem z OLYMPUS Studio 2 - a dokładniej z debuggerem

Witam!

Mam taki dziwny problem. Otóż mam zainstalowany OLYMPUS Studio 2 i odkąd zainstalowałem Microsoft Visual C++ 2008 Express przy starcie OLYMPUSA wyświetla się taki błąd, a raczej komunikat:

---> http://img12.imageshack.us/img12/3286/loldd5.jpg

Gdy kliknę No, aplikacja się zamyka, natomiast gdy kliknę Yes uruchamia się Visual C++. Nie wiem co z tym zrobić - już kiedyś tak miałem, tyle, że nie było takiego okienka tylko zwykły komunikat o błędach. Potem gdy odinstalowałem Visuala, było dalej to samo. Musiałem robić format, żeby działał mi ten program (jest mi bardzo potrzebny). Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Zadzwoń do supportu MS
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Olympus Studio (w skrócie OS) używa kilku bibliotek systemowych ".dll" (i stertę swoich własnych). MSVC podmienia spory kawał systemu swoimi wersjami "debugowymi", co może prowadzić do różnych problemów, szczególnie kiedy program nienajlepiej napisany wysypuje się np. na asercjach.
    Tak na szybko:
    OS używa z systemu mfc80u.dll, msvcr80, kernel32, user32, shlwapi, ole32, oleaut32. Z powyższych dwie pierwsze są kopiowane przez setup na ścieżkę OS, pozostałe lecą z %windir%\system32. Najprościej byłoby skopiować na ścieżkę OS wyżej wymienione dll-e w wersji "retail" a nie "debug" i sprawdzić efekt.
    To dość luźne dywagacje, opisujące skąd MÓGŁ się wziąć błąd; najlepiej byłoby prześledzić debuggerem w którym module OS się sypie, ale to wymaga pewnej wprawy.
    A tak poza tematem - nie instaluje się środowisk programistycznych na komputerze służącym do pracy (właśnie z powodu takich kwiatków jakie masz).

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No to teraz będę pamiętał. I jak się odinstalowywuje OLYMPUSA to to nic nie da prawda - bo już próbowałem. Teraz będę instalował wszystko na VM. To samo tyczy się innych programów do C++ i nie tylko, tak

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    W zasadzie odinstalowanie MSVC powinno pomóc, o ile instaler przywróci wszystkie podmienione dll-e (w co nie do końca wierzę). Reinstalacja OS oczywiście nic nie da. Problem (o ile wynika z wymienionych przyczyn) może, choć nie musi, pojawiać się też przy instalowaniu innych środowisk programistycznych, nie tylko VC++, .

Jeśli musisz mieć na tej samej maszynie Visuala możesz zastosować dual boot (dwa niezależne systemy, jeden do pisania softwaru, drugi do pracy), albo to co sugerujesz: maszyny wirtualne.

Możesz jeszcze zanotować dokładnie informacje o błędzie (to co pokazuje debugger) i ponękać dział oprogramowania Olympusa - to w końcu ich produkt się wysypuje!

Ja bym wstępnie spróbował sztuczki z dll-ami umieszczonymi w lokalizacji OS. Oryginalne dll-e możesz wydłubać z płyty instalacyjnej systemu albo pożyczyć od znajomego. Ta sztuczka polega na zachowaniu się systemu operacyjnego: jeśli aplikacja potrzebuje jakiejś biblioteki system szuka jej najpierw w lokalizacji aplikacji, a dopiero potem gdzie indziej.

A na marginesie: uważam Olympus Studio za wyjątkowo nieudany program; domyślam się że chodzi Ci o sterowanie aparatem? Jeśli tak to można bez większego trudu napisać aplikację do tego celu korzystając z SDK Olympusa.
    Ostatnio edytowane przez Ceat ; 6.02.09 o 22:23