A ja tylko dodam od siebie, że im bardziej odsuniesz modela od tła, tym bardziej będzie rozmyte tło, a szerokość GO się nie zmieni. Ale o tym to wszyscy chyba wiedzą...![]()
A ja tylko dodam od siebie, że im bardziej odsuniesz modela od tła, tym bardziej będzie rozmyte tło, a szerokość GO się nie zmieni. Ale o tym to wszyscy chyba wiedzą...![]()
Wdepnąłem w niezłe 4/3...
Nie przejmuj się, u nas tak zawsze, chłopaki się nudzą to żartują
Po prostu liczby podane na oprawce obiektywu, te f/3.5-5.6 to maksymalny otwór, na jaki możesz otworzyć przysłonę.
Obiektywy kitowe z zasady są ciemne bo mają być tanie.
Żeby mieć f/2.8 czy f/2 trzeba zapłacić kilkakrotnie więcej.
Jesli dokupiłabyś dłuższego kita, 40-150 to maksymalnym otworze i minimalnej ogniskowej da się już fajnie rozmywać tło w portretach
A jeśli rzeczywiście portret to Zuiko 50 f/2 Macro.
Dobrą alternatywą jest też jakiś taniutki obiektyw z mocowaniem M42 z Allegro, np Helios 55mm f/2 za kilkadziesiąt złotych i przejściówka bagnetu.
Zabawa wyśmienita chociaż tylko z ręcznym ustawianiem ostrości, więcej na ten temat w tym (dłuugim) wątku:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=5033
Dziekuje..![]()
Ha ha ha, ale się niektórzy fajnie bawią... Pytałam kiedyś prawie o to samo na CFBo skąd niby na początku fotoprzygody wszystko wiedzieć?
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.