Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Konwerter makro

Konwerter makro

Czy ktoś z was posiada takie cuś? Jakiej firmy, ile kosztowało, gdzie zakupione, jak się sprawuje, jakie daje powiększenie?
    Bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniem i opiniami, bo zaczynam się zastanawiać nad zakupem takiego cosia.
    C-4000 + 16MB + 128MB + tuleja + UV + statyw = )
    Wiedźmie foty na PLFOTO
    Prywatna galeria zdjęć Wiedźmy

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ja jeszcze nie mam, ale poluje na soczewki CLOSE-UP +4, +2 i +1d. Wtedy ustawia sie aparat w max TELE i odleglosc ostrzenia to okolo 15-20 cm.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Hmm... i jak bardzo różnią się efekty od tego, co można osiągnąć gołym trybem makro w aparacie?
    Wiedźmie foty na PLFOTO

Awatar Arram
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Używam Raynoxa 250, kupiłem go na www.foto-tip.pl. Szczerze mówiąc jestem z niego zadowolony. Co do powiększeń to w tym temacie: http://www.forum.olympus.hat.pl/view...ighlight=#7871 pierwsze zdjęcie jest nie kadrowane, tylko je pomniejszyłem i dodałem ramkę. Jedynym "problemem" jest głębia ostrości, tzn. im większy zoom tym mniejsza, generalnie trzeba się pobawić i przyzwyczaić. Podsumowując jestem zadowolony z zakupu.
    Olympus 720UZ, UV, POLAR, RAYNOX M-250
    Zapraszam do galerii: http://photo.raczki.net

Iiiii... sprawdziłam, drogi dość interes z tym konwerterem :// Ech... zobaczymy, może jednak za jaki czas się uda.
    A co myslicie o takich soczewkach makro? To się bodajże nakręca jak filtr na tulejkę... Ktos takie cuś może wypróbował?
    Wiedźmie foty na PLFOTO

Awatar Kregon
    Mieszka w
    Leszno/Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja wczoraj zamowilem zestawik +1, +2, +4. Powinny byc dzis, lub jutro. One sa normalnie z gwintem, wiec nakrecasz na tuleje i gotowe Jak troche je pomecze, na pewno cos wrzuce.

Wiedzma, poszukaj. "U nas" i na www.cyberfoto.net pare osob robi z soczewkami makro i jak dla mnie efekt jest super.
    Kregon
    Olympus C-765 UZ + 512MB + tuleja + UV + soczewki +1D, +2D, +4D + polar + statyw
    Moje PL Foto - ZAPRASZAM

Cytat Zamieszczone przez Kregon
    Ja wczoraj zamowilem zestawik +1, +2, +4. Powinny byc dzis, lub jutro. One sa normalnie z gwintem, wiec nakrecasz na tuleje i gotowe :) Jak troche je pomecze, na pewno cos wrzuce.

Wiedzma, poszukaj. "U nas" i na www.cyberfoto.net pare osob robi z soczewkami makro i jak dla mnie efekt jest super.
    A taki zestawik to ile kosztuje i gdzie zamawiałeś?
    Wiedźmie foty na PLFOTO

Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kregon, czy możesz przetestować jaki jest zakres zbliżeń takich soczewek? Tzn, jakiej minimalnie wielkości obiekty mogę fotografować tak, aby zajęły cały kadr zdjecia (w trybach standardowych i makro, czy też super-macro)?
    C-4000Z + SM 16 MB Olympus + SM 128 MB Kingston + tuleja King 52 mm + Hoya UV Super HMC.

Awatar Kregon
    Mieszka w
    Leszno/Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wiedźma
    A taki zestawik to ile kosztuje i gdzie zamawiałeś?
    Kosztuje roznie, w zaleznosci od firmy i miejsca zakupu. Ja kupilem firmy Matin na Allegro za 120 PLN. Wprawdzie w sklepie kosztuje 109, ale w calym Lesznie nie mieli na 52mm

Cytat Zamieszczone przez mayonez
    Kregon, czy możesz przetestować jaki jest zakres zbliżeń takich soczewek? Tzn, jakiej minimalnie wielkości obiekty mogę fotografować tak, aby zajęły cały kadr zdjecia (w trybach standardowych i makro, czy też super-macro)?
    Heh.. zapewne bede je testowal, zaraz jak tylko przyjda. Jednak tryb makro czy Smakro nie wchdza tu w rachube. Przy uzywaniu soczewek makro uzywa sie zoom'u, a sama soczewka umozliwia ostrzenie z bardzo bliska co w rezultacie daje lepsze wyniki niz makro czy Smakro.
    Kregon
    Olympus C-765 UZ + 512MB + tuleja + UV + soczewki +1D, +2D, +4D + polar + statyw
    Moje PL Foto - ZAPRASZAM

Hmm... czyli w porównaniu z konwerterem koszty nieco niższe...
    Czekam na foty z uzyciem soczewek - wrzuć jak tylko coś zrobisz + koniecznie podziel się wszelakimi wrazeniami w tymtemacie.
    Wiedźmie foty na PLFOTO