Czy ktoś z was posiada takie cuś? Jakiej firmy, ile kosztowało, gdzie zakupione, jak się sprawuje, jakie daje powiększenie?
Bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniem i opiniami, bo zaczynam się zastanawiać nad zakupem takiego cosia.
Czy ktoś z was posiada takie cuś? Jakiej firmy, ile kosztowało, gdzie zakupione, jak się sprawuje, jakie daje powiększenie?
Bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniem i opiniami, bo zaczynam się zastanawiać nad zakupem takiego cosia.
C-4000 + 16MB + 128MB + tuleja + UV + statyw =)
Wiedźmie foty na PLFOTO
Prywatna galeria zdjęć Wiedźmy
Ja jeszcze nie mam, ale poluje na soczewki CLOSE-UP +4, +2 i +1d. Wtedy ustawia sie aparat w max TELE i odleglosc ostrzenia to okolo 15-20 cm.
Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888
Hmm... i jak bardzo różnią się efekty od tego, co można osiągnąć gołym trybem makro w aparacie?
Wiedźmie foty na PLFOTO
Używam Raynoxa 250, kupiłem go na www.foto-tip.pl. Szczerze mówiąc jestem z niego zadowolony. Co do powiększeń to w tym temacie: http://www.forum.olympus.hat.pl/view...ighlight=#7871 pierwsze zdjęcie jest nie kadrowane, tylko je pomniejszyłem i dodałem ramkę. Jedynym "problemem" jest głębia ostrości, tzn. im większy zoom tym mniejsza, generalnie trzeba się pobawić i przyzwyczaić. Podsumowując jestem zadowolony z zakupu.
Olympus 720UZ, UV, POLAR, RAYNOX M-250
Zapraszam do galerii: http://photo.raczki.net
Iiiii... sprawdziłam, drogi dość interes z tym konwerterem :// Ech... zobaczymy, może jednak za jaki czas się uda.
A co myslicie o takich soczewkach makro? To się bodajże nakręca jak filtr na tulejkę... Ktos takie cuś może wypróbował?
Wiedźmie foty na PLFOTO
Ja wczoraj zamowilem zestawik +1, +2, +4. Powinny byc dzis, lub jutro. One sa normalnie z gwintem, wiec nakrecasz na tuleje i gotoweJak troche je pomecze, na pewno cos wrzuce.
Wiedzma, poszukaj. "U nas" i na www.cyberfoto.net pare osob robi z soczewkami makro i jak dla mnie efekt jest super.
Kregon
Olympus C-765 UZ + 512MB + tuleja + UV + soczewki +1D, +2D, +4D + polar + statyw
Moje PL Foto - ZAPRASZAM
A taki zestawik to ile kosztuje i gdzie zamawiałeś?Zamieszczone przez Kregon
Wiedźmie foty na PLFOTO
Kregon, czy możesz przetestować jaki jest zakres zbliżeń takich soczewek? Tzn, jakiej minimalnie wielkości obiekty mogę fotografować tak, aby zajęły cały kadr zdjecia (w trybach standardowych i makro, czy też super-macro)?
C-4000Z + SM 16 MB Olympus + SM 128 MB Kingston + tuleja King 52 mm + Hoya UV Super HMC.
Kosztuje roznie, w zaleznosci od firmy i miejsca zakupu. Ja kupilem firmy Matin na Allegro za 120 PLN. Wprawdzie w sklepie kosztuje 109, ale w calym Lesznie nie mieli na 52mmZamieszczone przez Wiedźma
![]()
Heh.. zapewne bede je testowal, zaraz jak tylko przyjda. Jednak tryb makro czy Smakro nie wchdza tu w rachube. Przy uzywaniu soczewek makro uzywa sie zoom'u, a sama soczewka umozliwia ostrzenie z bardzo bliska co w rezultacie daje lepsze wyniki niz makro czy Smakro.Zamieszczone przez mayonez
Kregon
Olympus C-765 UZ + 512MB + tuleja + UV + soczewki +1D, +2D, +4D + polar + statyw
Moje PL Foto - ZAPRASZAM
Hmm... czyli w porównaniu z konwerterem koszty nieco niższe...
Czekam na foty z uzyciem soczewek - wrzuć jak tylko coś zrobisz + koniecznie podziel się wszelakimi wrazeniami w tymtemacie.
Wiedźmie foty na PLFOTO