Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Wątek: Dylemat szklo/lampa

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ostoja_m Zobacz posta
    Teraz kwestia lampy; ktos wczesniej wspomnial ze jej uzywanie wymaga doswiadczenia. No wlasnie ...mnie go brakuje. Wczesniej mimo korzystania z analogowych lustrzanek nie mialem nigdy lampy blyskowej. Czy rzeczywiscie uzywanie jej to taki problem ...czy po prostu wymaga troche wprawy ...kilkunastu nieudanych strzalow i temat po prostu sie lapie ??
    foto.jasiu.pl A czy to łatwe to zależy, kto co lubi i jak rozumuje...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kociasek Zobacz posta
    Nie zmuszać, tylko uprzyjemniać. Próbowałaś kiedyś zrobić kompaktem zdjęcie brykającemu dziecku? Często zanim AF złapie ostrość, ono jest już w innym pokoju.
    Ale dlaczego uprzyjemniać? Serio, mi już przeszło patrzenie pod kątem "jak kocham zdjęcia, to każdy musi kochać zdjęcia". Teraz uważam jest taka moda na demonizowanie kompaktów. Ja z powodzeniem fotografowałam kompaktem również dzieci i AF potrafił spokojnie nadążyć. Nie rozumiem trendu wpychania na siłę lustrzanek wszystkim - i nie mam tutaj na myśli autora tegoż wątku - ale ogólny owczy pęd pt.: "kompakt jest be, lustrzanka jest super". Kompakt jest moim zdaniem świetnym rozwiązaniem dla każdego - dobry ma wszelkie potrzebne tryby bez konieczności zmieniania obiektywu - moim zdaniem jest uniwersalny. Ok, można polecić 50mm, ale na spacerze z dzieckiem nie sprawdzi się w każdej sytuacji i znowu będzie źle - bo przydałby się zoom.

Cytat Zamieszczone przez kociasek Zobacz posta
    Bez przesady z tą wiedzą - budżetowa lustrzanka w trybie Auto jest b. prosta w obsłudze.
    Prostota w obsłudze nie przekłada się na jakość zdjęć, tak uważam. Każdy bardziej zaawansowany to wie, że aby wydobyć prawdziwe możliwości z lustrzanki trzeba wyjść poza "auto".
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez ostoja_m Zobacz posta
    Szklo postanowione. Doradzcie prosze lampe. Import z US juz chyba sie w ogole nie kalkuluje (14-54 + zakladam najdrozszy wybor FL-50 = 800 $), choc tu przynajmniej nie musialbym sie martwic o clo. ...a moze zainteresowac sie uzywkami?
    Jeśli chodzi o używki to owszem - można, ale ja bym postawiła wówczas na pewne źródło (zboczenie takie ) - np. coś od zaufanego forumowicza.
    Import się na chwilę obecną, jak słusznie zauważyłeś, nie kalkuluje.
    Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 4.02.09 o 22:24 Powód: Automatyczne scalenie postów
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar AK.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Lampy nie polecę Ci innej niż tę co mam. Metz 48. Innymi się nie bawiłem ale metzik w zupełności mi wystarcza i mogę polecić tę lampę każdemu. Ofc jeśli miałbym kasę to kupiłbym fl-50
    Masz kasę, bierz fl-50. Masz mało kasy, bierz metza 48.

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez AK. Zobacz posta
    Lampy nie polecę Ci innej niż tę co mam. Metz 48. Innymi się nie bawiłem ale metzik w zupełności mi wystarcza i mogę polecić tę lampę każdemu. Ofc jeśli miałbym kasę to kupiłbym fl-50
    Masz kasę, bierz fl-50. Masz mało kasy, bierz metza 48.
    masz kasę - bierz Metza 58 AF-1 Ta lampa jest mocarna nie masz kasy - bierz Metza 48
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    FL36 jest bardzo słaba no i zasilana tylko 2 bateryjkami, na błysk się sporo czeka. Metz nie ma tych problemów, bo i mocniejszy i zasilanie 4 paluszkami, dzięki czemu i szybciej ładuje i na dłużej ten zestaw starcza. Do tego wbudowany dyfuzor i biała karta (czego w FL36 nie ma). Poza tym wszystko działa tak samo poza bezprzewodowym wyzwalaniem.

Jeśli chodiz o ZD14-54 to nowy kosztuje tyle samo co stary.

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Powiem tak:
    Bierz lampę - odczujesz naprawdę wielką poprawę... Weźmiesz obiektyw - niewiele zyskasz... Do fotografii w pomieszczeniach dużo więcej da Ci lampa, naprawdę Ja kupiłem FL-50R.
    Weź kup lampę...
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Nie. Całość jest niedoświetlona. Zbyt łatwo kreujesz sądy
    Wrzuć przykładową fotę z exifem to będziemy myśleć w czym problem. Ja po prostu zanegowałem Twoje twierdzenie, że lampa wbudowana niedoświetla o ponad 1ev. I dalej twierdzę, że to nie prawda. Coś po prostu źle ustawiasz.

Bez sampla z exifem dyskusja jest jałowa.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Rafale, wydaje mi się, że gdzies na forum jest cały temat o tym, że niektórym lampa wbudowana w E510 niedoświetla. Trzeba poszukać.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

lampa/szkło

witam
    miałem podobny problem
    e-510 i kobieta ( bez obrazy) , tutaj było lepiej bo instrukcja została przeczytana ze zrozumieniem ( ?????)
    rozwiązaniem okazło sie kupienie kompaktu typu "malpa"
    myślę ze rozwiązanie tańsze i prostsze
    E-510 +lampa , hmmmm
    moim zdaniem dla kobiety "nietechnicznej" nie jest najlepszym rozwiazaniem
    brałem pod uwagę najtańszą małpę , ale wygrała opcja "dobra dla mnie" , kupiłem Panasonic LX2.
    Kobieta zadowolona , foty bez poruszeń ( reszta jak sie uda, ale albo ktoś ma dar, albo nie )
    E-510+ lampa + 14_45 , to juz dosyc cięzki zestaw i duzy + dziecko ,moim zdaniem mozliwość wyłamania lampy, upuszczenia zestawu.
    Najtańsza "małpa" to koszt około 300 zł , wiec w razie nieszczęścia koszt do zaakceptowania.
    pozdrawiam

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    viruuss

widze ze nie ja jeden wybralem takie rozwiazanie - dlatego je polecilem
    wilk syty oFFca cala i nie trzeba sie tlumaczyc ze sie zabiera aparat na kilka dni
    (nie wspomne juz o spokojnym snie daleko od domu - about Olek of crs)