Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: Dylemat szklo/lampa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    dlatego ja wskazałem najlepsze rozwiązanie, czyli nauczenie szanownej małżonki uzywania aparatu poprzez kogoś znającego się trochę na robieniu zdjęć lustrzanką. Zawsze to przyjemniej niż czytanie instrukcji.

Z lamp poleciłbym Metz 48.

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez obiv4n Zobacz posta
    chyba zbyt szeroko spojrzalem na zagadnienie przy zbyt skrotowym opisie
    z calym szacunkiem dla wszystkich forumowiczow (tych oburzonych i nie tylko)
    tylko jakos kiepsko wyobrazam sobie ze osoba srednio radzaca sobie z robieniem zdjec w trybie auto bedzie odbijac swiatlo z zewnetrznej lapmy o sufit/sciane (robiac to swiadomie)
    napisalem o rozwiazaniu z kompaktem za pare stowek (raczej nieco lepszym od podstawowego)
    dokladnie o kompakcie ktory ma gotowe programy z opcja wylaczenia lampy
    osobiscie majac ten sam problem wykosztowalem sie na FE-20
    kobieta zadowolona aparat miesci sie w torebce/kieszeni
    wreszcie na spacerach robi zdjecia kiedy chce w domu - zaden problem (programy portret nocny lub przy swiecach)
    wystarczylo dodac uwagi o odslanianiu zaslon/firan wlaczaniu wszystkich zarowek w pokoju itp ...
    zmasowany atak na mnie to chyba efekt mojego braku stazu na tym forum ...
    coz czlowiek chce dobrze zwraca uwage na cos na co nikt nie zwrocil uwagi w tym poscie - ja tylko z czystej troski - wiem jak to wyglada w zyciu
    kobieta chce mi wyslac zdjecie naszej pociechy i jej zdjecia nie wychodza - wiem jaka to jest frustracja dla niej i jakos - powtorze raz jeszcze - nie wierze ze bedzie "swiadomie" uzywac lampy zewnetrznej
    PEACE !
    Święte słowa. Czasami uczestnicy tego forum w sposób zbyt nerwowy prezentują swoje racje.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Zaraz tam zmasowany atak. Pokaż te foty w trybie "portret nocny". Strasznie ciekawym jakości.
    jak tylko wroce (weekend) zrobie cos wieczorem/popoludniu w tym trybie
    pzdr

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Ja uważam, że kompakt będzie lepszy. Po co zmuszać do używania czegoś, czego nie lubi i twierdzić, że lampa czy obiektyw to zmienią? Osobiście uważam, że nie zmienią. Nie każdy chce się uczyć fotografowania lustrzanką, która nawet w trybie auto wymaga jednak większej wiedzy niż kompakt.
    Nie wdając się już w przepychanki okulistyczne, lampa nie lampa, obiektyw nie obiektyw.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Awatar ostoja_m
    Mieszka w
    Kujawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wow!! ...nie spodziewalem sie takiego wsparcia :)

Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    dlatego ja wskazałem najlepsze rozwiązanie, czyli nauczenie szanownej małżonki uzywania aparatu poprzez kogoś znającego się trochę na robieniu zdjęć lustrzanką. Zawsze to przyjemniej niż czytanie instrukcji.

Z lamp poleciłbym Metz 48.
    Dziekuje wszystkim za pomoc ...teraz to dopiero zrobil sie dylemat.

Jesli chodzi o zonke, to choc nie ma zaciecia do technicznej strony fotografowania, to ma duza intuicje; ladnie kadruje, potrafi wyzwolic migawke w odpowiednim momencie co jest niekiedy przy niezwykle ruchliwej corci trudnym zadaniem. Stad tez o ile swiatlo pozwala zdarzaja sie jej ladne fotki.

Zanim wyjechalem probowalem jej co nieco wpoic, jak chociazby poszukanie sensownego balansu miedzy czasem otwarcia migawki a przyslona. Mam kilku znajomych, ktorzy mogli by jej co nieco jeszcze podpowiedziec ale niestety brakuje jej checi. Tak ze kurs foto nie jej
    raczej dla niej dzemski to sie nie uda

Teraz z innej beczki, aparat choc uzywany przez nas oboje jest moim konikiem, wiec to co do niego dokupie ma zaspokoic moje potrzeby. Z tego powodu juz zdecydowalem ze 14-54 kupie na 100%

Jak myslicie czy po wejsciu kolejnej wersji cena starej wersji jeszcze spadnie??

Teraz kwestia lampy; ktos wczesniej wspomnial ze jej uzywanie wymaga doswiadczenia. No wlasnie ...mnie go brakuje. Wczesniej mimo korzystania z analogowych lustrzanek nie mialem nigdy lampy blyskowej. Czy rzeczywiscie uzywanie jej to taki problem ...czy po prostu wymaga troche wprawy ...kilkunastu nieudanych strzalow i temat po prostu sie lapie ??

Dzemski ...czemu akurat M 48 ?? ...w tej kwestii to juz w ogole jestem zielony. Myslalem jednak o jednej z systemowych.

...aha !! ...co do blyskania po oczkach - nigdy tego nie robilem mimo ze corcia ma juz 7 m-cy. Sam w zasadzie wbudowanej lampy nie uzywam ...chyba ze jest potrzeba by zdjecie po prostu bylo - nie wazne jakie np. obiadek u tesciow

Przepraszam za brak polskich znakow ...korzystam z amerykanskiej kawiarenki.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik Zobacz posta
    Ja uważam, że kompakt będzie lepszy. Po co zmuszać do używania czegoś, czego nie lubi i twierdzić, że lampa czy obiektyw to zmienią? Osobiście uważam, że nie zmienią. Nie każdy chce się uczyć fotografowania lustrzanką, która nawet w trybie auto wymaga jednak większej wiedzy niż kompakt.
    Nie wdając się już w przepychanki okulistyczne, lampa nie lampa, obiektyw nie obiektyw.
    Oczywiscie masz racje i to rozwiazanie rowniez biore pod uwage. Tym sposobem moglbym miec teraz aparat dla siebie. Przed wyjazdem z domu byly jednak inne sprawy do zalatwienia.
    Ostatnio edytowane przez ostoja_m ; 4.02.09 o 17:10 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Jeżeli zdam się na automatyczną ekspozycję przy używaniu wbudowanego flasha to w moim wypadku (i innych też) niedoświetlenie wynosi przynajmniej 1EV. I gdzie tu wprowadzanie w błąd? Przecież takiego sposobu będzie używała ewentualnie ta Pani
    I pewnie przepala pierwszy plan zostawiając niedoświetlony tył. To nie wina flesza, tylko nieumiejętnego posługiwania się nim.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Po co zmuszać do używania czegoś, czego nie lubi i twierdzić, że lampa czy obiektyw to zmienią? Osobiście uważam, że nie zmienią.
    Nie zmuszać, tylko uprzyjemniać. Próbowałaś kiedyś zrobić kompaktem zdjęcie brykającemu dziecku? Często zanim AF złapie ostrość, ono jest już w innym pokoju.

Nie każdy chce się uczyć fotografowania lustrzanką, która nawet w trybie auto wymaga jednak większej wiedzy niż kompakt.
    Bez przesady z tą wiedzą - budżetowa lustrzanka w trybie Auto jest b. prosta w obsłudze.

| OlyJedi Awatar AK.
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Mimo iż zdecydowałeś się w 100% to i tak coś od siebie napiszę.
    Jeśli robisz zdjęcia w pomieszczeniach to lepiej lampę. Też nie wiedziałem czy najpierw szkło czy lampa ale wybrałem lampę. Gdyby nie to na pewno nie miałbym tylu fot ile teraz mam, szkło na pewno by mi nie pomogło.
    Imo na początek dużo bardziej opłaca się kupić lampę.
    A używać jej w końcu kiedyś się nauczysz... ja pewnie kiedyś też

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    I pewnie przepala pierwszy plan zostawiając niedoświetlony tył. To nie wina flesza, tylko nieumiejętnego posługiwania się nim.
    Nie. Całość jest niedoświetlona. Zbyt łatwo kreujesz sądy
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Awatar ostoja_m
    Mieszka w
    Kujawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez AK. Zobacz posta
    Mimo iż zdecydowałeś się w 100% to i tak coś od siebie napiszę.
    Jeśli robisz zdjęcia w pomieszczeniach to lepiej lampę. Też nie wiedziałem czy najpierw szkło czy lampa ale wybrałem lampę. Gdyby nie to na pewno nie miałbym tylu fot ile teraz mam, szkło na pewno by mi nie pomogło.
    Imo na początek dużo bardziej opłaca się kupić lampę.
    A używać jej w końcu kiedyś się nauczysz... ja pewnie kiedyś też

Szklo postanowione. Doradzcie prosze lampe. Import z US juz chyba sie w ogole nie kalkuluje (14-54 + zakladam najdrozszy wybor FL-50 = 800 $), choc tu przynajmniej nie musialbym sie martwic o clo. ...a moze zainteresowac sie uzywkami?

Nawiasem mowiac ...jaka lampa rozwiazala twoje problemy ??
    Ostatnio edytowane przez ostoja_m ; 4.02.09 o 20:22