Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: e520 czy sony a200? - proszę o pomoc

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ksris Zobacz posta
    qbic - ogólnie wszystko co mnie otacza w danej chwili (i nie jest zbyt daleko), zwierzęta, rośliny, ludzie (w tym moja malutka córcia)...
    Zacznijmy od tego że kupując lustrzankę wybierasz system.
    Sam musisz sobie odpowiedzieć czy oprócz kita i telekita będziesz kupował jeszcze coś innego i jeśli tak to co to będzie.

Odpowiedź na to pytanie zazwyczaj rozwiązuje problem wyboru systemu.

Jeśli zamierzasz poprzestać na kitach to wybór jest prosty: E-520 + dualkit.

Jeśli zamierzasz się rozwijać sprzętowo to obydwa systemy mają swoje wady i zalety, żaden nie jest kompletny, i w obydwu szkła są dość drogie, każdy ma swoje perełki.

E-520 jest zbudowany z lepszych materiałów niż A200, ale nie demonizujmy, nie słyszałem żeby się komuś A200 rozpadło.

W obydwu można zbudować system świetny optycznie, choć różniący się cenowo i parametrami.

Tak jak pisałem już wcześniej w innym wątku bardzo silną stroną Olympusa są zoomy i to w każdej klasie cenowej te szkła są bardzo dobre.
    Przykłady:
    1) najtańsze: 14-42 + 40-150 - tanie, dobre optycznie i przyzwoite mechanicznie szkła.
    2) środkowa półka 14-54 + 50-200, lub 12-60 + 50-200, świetne optycznie, uszczelnione konstrukcje o dobrym świetle i bardzo dobrym zakresie.
    3) top: 14-35 + 35-100 - najwyższa półka jakościowa, ale i cenowa.

1) Najniższa półka: Sony ma tutaj gorzej. Kit 18-70 jest taki sobie, 55-200 jest już lepszy i IMHO może śmiało konkurować z 40-150.
    2) Na średniej półce Sony może już śmiało powalczyć z każdym przeciwnikiem
    Sony 16-105 to już bardzo dobre szkiełko, a 16-80 i 70-300 to szkła które zdecydowanie nie mają się czego wstydzić.
    3) Topowa półka jest znowu kłopotliwa w Sony, nie ma topowego szkła pod APS-C, jest tylko pod FF, Zeiss 24-70 SSM i Sony 70-200 SSM

Siłą Sony jest spory zasób starszych szkieł z Minolty AF. Choć obecnie z uwagi na szaleństwo zakupów poświąteczne należy się wstrzymać bo ceny lekko chore się porobiły.
    Są tam prawdziwe perełki optyki - należy pamiętać jednak że nie zawsze są tanie i że mają już sporo lat - mimo wszystko ciągle jeszcze można swobodnie dostać je w bardzo dobrym stanie i za przyzwoite ceny.

Dla bogatszych ciekawe szkiełka Sonego to Zeissy 85mm 1.4 i 135mm 1.8, świetne, ale drogie.

Przykłady:70-210 4.0, 100-300 APO, 100-400 APO, 80-200 APO 2.8, 50 1.7, 50 1.4, 50 3.5 macro, 50 2.8 macro, 85 1.4!, 100 2.0!, 135 2.8, 135 STF, 200 2.8, 200 4.0 APO macro.

Szerokie kąty są bardziej dostępne dla Sony. Sigma 10-20, Tamron/Sony 11-18, czy Tamron 10-24, są w podobnej cenie co Zuiko 9-18, ale dają wyraźnie szersze spojrzenie.
    Z drugiej strony Sony nie ma odpowiednika rewelacyjnego Zuiko 7-14.

Długie teleobiektywy - tutaj też chyba lepszy wybór ma Sony, choć Olympus ma przystępne cenowo 70-300, to jednak jest to jeden ze słabszych obiektywów Olympusa - mimo to daje ekw. 600mm, tego na Sony nie da się tanio osiągnąć.

Inną zaletą Sony jest jednak większy wybór optyki niezależnej - np. Tamron nie produkuje nic dla Olympusa, a wszystkie Sigmy dostępne dla 4/3 są też AFAIR dostępne dla Sony.
    Często do Sony można upolować tanie a ciekawe szkła innych producentów, choćby Cosina 100mm 3.5 macro, czy Soligor 60-300 - który jest jednym z lepszych amatorskich szkieł tej klasy.

Co do samych korpusów to tak jak pisałem lepszy wydaje się E-520. I to mimo swoich wad jakimi dla mnie są zauważalnie mniejszy wizjer i mniejsza ilość punktów AF (3 vs 9)

Ergonomia obydwu systemów jest dobra, choć inna - do obydwu można się łatwo przyzwyczaić.

Podsumowując - jak ograniczasz się do kitów, albo średniej klasy zoomów to Olympus, jeśli chcesz się też bawić stałkami, będziesz miał czas i pieniądze na to to Sony.

Ech, zaś mi kobyła wyszła
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar Eliot
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    @MAF trochę przesadzasz odnośnie tych stałek, u olka też się da.
    W tym celu do zestawu jaki posiadam (E510+14-54) nabyłem 50/2 właśnie do zabawy z płytką GO, ładnym rozmyciem itp.
    Jakość tego obiektywu jest klasą samą w sobie, a jak ktoś potrzebuje więcej to jest jeszcze sigma i leica(troszkę droga).
    E510+ZD14-54+ZD50.2+m42

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eliot Zobacz posta
    @MAF trochę przesadzasz odnośnie tych stałek, u olka też się da.
    W tym celu do zestawu jaki posiadam (E510+14-54) nabyłem 50/2 właśnie do zabawy z płytką GO, ładnym rozmyciem itp.
    Jakość tego obiektywu jest klasą samą w sobie, a jak ktoś potrzebuje więcej to jest jeszcze sigma i leica(troszkę droga).
    No właśnie głównie o ceny idzie. Można dyskutować nad jakością i ceną poszczególnych stałek dla E-systemu ale trudno nie zauważyć ile kosztuje 50/1.8 u Nikona czy Canona... E-system ma z kolei inne zalety - MAF bardzo ładnie to po raz kolejny podsumował...
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 4.02.09 o 17:47
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Eliot
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Masz rację ktotek, droższe stałki, ale za to zoomy tańsze i uszczelnione, a u sonego chyba nie ma czegoś takiego jak uszczelnienia w obiektywach, a to się może kiedyś przydać.
    E510+ZD14-54+ZD50.2+m42

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    ale fotki z 50/2 śliczne są
    http://www.obiektywni.pl/upload/real...416_285862.jpg

fotka autorstwa użytkownika mimosa z portalu obiektywni.pl
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...20-0-0-0-0.php

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    ale fotki z 50/2 śliczne są
    http://www.obiektywni.pl/upload/real...416_285862.jpg

fotka autorstwa użytkownika mimosa z portalu obiektywni.pl
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...20-0-0-0-0.php
    Sam mu system polecilem ;d

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eliot Zobacz posta
    Masz rację ktotek, droższe stałki, ale za to zoomy tańsze i uszczelnione, a u sonego chyba nie ma czegoś takiego jak uszczelnienia w obiektywach, a to się może kiedyś przydać.
    - uszczelniona jest np 30/1.4 ale cena niestety koszmarna.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    to dawaj go do nas, ładne zdjęcia robi wzbogaciłby galerię

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jego nick tutaj to Acrux, ale sie nie udziela... napisalem do niego

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    MAF - dzięki za super wykład, na szczęście moje poglądy co do apratów już lekko okrzepły. Inaczej znów bym się zastanawiał co wybrać.

Oczywiście moja (i mojej ukochanej małżonki, która nagle wykazuje bardzo duże zainteresowanie tematem fotografii) przygoda z aparatami i światem widzianym przez wizjer może zakończyć się szybko i burzliwie, ale mam nadzieję że w miarę zdobywania doświadczenia będę sukcesywnie coś zmieniał, modernizował czy jak to się łądnie mówi budował system. Zacznę od olympusa e520 (tak już chyba zostanie), a z czasem zobaczymy czy to będzie wystarczające czy może zacznie się całkiem nowy rozdział mojego życia .

KTOTEK - dzięki za powitanie na forum; co do pytania to nie obraziłem się ani nic w tym sensie. Jak widać nie jestem osamotniony i właściwie cieszę się, że inni mają podobne "problemy", bo to oznacza, że mądrze robię zastanawiając się nad wyborem (choć jak już wspomniałem został on dokonany) i szukam porad od lepiej znających się na rzeczy ludzi, a nie kupuję od razu skuszony reklamą, bo potem mógłby by być już tylko płacz i zgrzytanie zębami (jak powiadają starsi ludzie). No ale mi się "morał" strzelił. Tak czy inaczej to niestety nie byłem ja i trochę żałuje bo pewnie teraz zamiast zadawać pytania, pstrykał bym zdjęcia.

pozdrawiam i może do zobaczenia