Strona 14 z 28 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 275

Wątek: Gdybania o PMA - 5 nowych olków!

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sickside Zobacz posta
    oj, dobra to mój egzemplarz był zły, a jak porównać tańsze zd50 to tej sigmy to dalej jest taka fajna?
    1. ZD50 jest droższe.
    2. Sigma jaśniejsza.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Hmm... nie przeglądałem ostatnio ale jeszcze 2-3 m-ce temu na aledrogo zd smigało o 100pln taniej od sigmy. Aż tak bajecznie jaśniejsza to nie jest, a jakość zdjęć nieporównywalna.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    ZD50 i droższe i ciemniejsze. 2.0 to dla mnie za duża GO w wielu przypadkach, a AF śmiga aż miło

Ale niezaprzeczalnie chciałoby się mieć ZD50 lub 75 ze światełkiem 1.4/1.8 i nie musi mieć makro.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 12.02.09 o 13:59

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sickside Zobacz posta
    Jeśli w kilku najlepszych ujęciach ostrość z oczu cudownym sposobem uciekła na uszy to mam prawo narzekać na sigmę, to że kilku użytkowników nie narzeka nie znaczy że coś jest dobre.
    Przy f/1.4? Na statywie?
    Może ponarzekaj najpierw na ręce...

Ponawiam pytanie - jak długo jej używałeś?

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    RE: Ten pomysł ze sklejaniem ekspozycji opisałem gdzieś tutaj na forum (chyba w zeszłym roku) nic nie wiedząc o patencie Olka. Jakoś nie spotkało się to z odzewem : ) Ale jednak Olek był pierwszy
    Miałbyś już dwa patenty. O obracanym lustrze opatentowanym z czasem przez SONY chyba też kiedyś pisałeś.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Przy f/1.4? Na statywie?

ja miałem tak samo na E3, i to ani front ani back focus. Losowo trafiało i to zazwyczaj nie tam gdzie trzeba. Po zmianie punktów AF z jednego na diament (czyli punkt główny i wspomagające na około) sprawa uległa znacznej poprawie i nawet z ręki nie ma zbyt wiele nietrafień (w teście na zrobione 30 zdjęć kadrowanych na chybił-trafił wszystkie 30 były ostre tam gdzie trzeba). Dodatkowo zmiana trybu AF przyspieszyła ustawianie ostrości. Za to na E300 nie było w ogóle takich problemów, tam AF łapał w większości tam gdzie chciałem, może troszkę wolniej, ale łapał.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    ja miałem tak samo na E3, i to ani front ani back focus. Losowo trafiało i to zazwyczaj nie tam gdzie trzeba. Po zmianie punktów AF z jednego na diament (czyli punkt główny i wspomagające na około) sprawa uległa znacznej poprawie i nawet z ręki nie ma zbyt wiele nietrafień (w teście na zrobione 30 zdjęć kadrowanych na chybił-trafił wszystkie 30 były ostre tam gdzie trzeba). Dodatkowo zmiana trybu AF przyspieszyła ustawianie ostrości. Za to na E300 nie było w ogóle takich problemów, tam AF łapał w większości tam gdzie chciałem, może troszkę wolniej, ale łapał.
    Dlatego obstawiam błąd operatora, a nie wadę szkła. Przy f/1.4 z odległości pół metra GO to raptem 1cm (pół centymetra w przód i w tył). Celując w oko i wykonując chwilę potem ruch ręką o pół centymetra ma się ostrość w zupełnie innym miejscu.
    Ja używałem tej Sigmy dość długo i mogę powiedzieć, że to najlepsze szkło pod 4/3 jakie miałem.
    EOT

dinx6
    Gość
    Przeszedłem przez kilka wadliwych egzemplarzy 30-stki Sigmy (dwa miałem w domu na dwutygodniowe testy, kilka macałem w sklepach) i przestałem sobie nią na chwilę głowę zawracać. Później przycisnęło i zrobiłem jeszcze jedno podejście. Udało się. Teraz ją mam i sobie chwalę, aczkolwiek 50-tka Zuiko to jednak trochę inna kultura pracy (MBSZ). Doostrzanie w Sigmie potrafi być czasem męczące. Trzeba też bardzo uważać z GO bo przy 1,4 jest już naprawdę mała, o czym można się boleśnie przekonać nawet przy portrecie en face, kiedy minimalny kąt może sprawić, że jedno oko wyraźnie ucieka poza GO. Potwierdzam jednak, że może być ostra już przy takiej dziurze. Może, choć czasem nie musi.

Od czasu zakupu S30 nie martwi mnie już zupełnie większa Go w Olku, aczkolwiek chętnie zaopatrzyłbym się w jakiś zuikowski odpowiednik 25-tki Lejki, nawet ze światłem 2.0. Bo fajnie jest nie przymykać i mieć żyletkę.

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Ekhmm...
    Gdybania o PMA - następca e-3
    Sigma 30mm F1.4 EX:
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...ighlight=sigma

...bo już widzę, że wątek zaczyna błądzić

Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Przy f/1.4? Na statywie?

Ale co to ma do rzeczy? Miesiąc. A o moje ręce się nie martw, to nie jest pierwszy jasny obiektyw w moich rękach.
    Ostatnio edytowane przez sickside ; 12.02.09 o 23:42