Strona 13 z 28 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 275

Wątek: Gdybania o PMA - 5 nowych olków!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    pierwszy raz się spotykam z czymś takim, naczytałem się forów nt tej sigmy i nikomu się coś takiego nie przytrafiło. Na meczach różnie bywa, może ma usłużnego kolegę, który podczas nieobecności/niepatrzenia przysadził kopniaka w plecak ? Naprawa pewnie polegała na sklejeniu, a nie na czekaniu na części z japonii to i pękł sam z siebie ponownie.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 12.02.09 o 12:32

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Też pierwszy raz coś takiego widzę. Ale gdyby tak każdy miał patrzeć, to Canonowcy 50/1.8 by nie kupowali - znajomej się dosłownie rozkręciła...

Cytat Zamieszczone przez andytown Zobacz posta
    mi brakuje jasnej długiej portretówki -- takiej 70 f1,4

50 f2,0 czasami jest za szerokie do ciasnego portretu

ale pewnie takiego szkła nie będzie
    M42 Jest np. fajny Helios 85/1.5 ;p
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    diabolique no nie wygłupiaj się z tą sigmą jakość na brzegach kadru i praca AF to mała pomyłka.
    A co do tele, 50-200 to 3tysie a 70-300 1tyś w połączeniu z konwerterem, ponad 4tysie. więc to kiepskie porównanie, mowa była o tańszych szkłach.
    Hrabia Miód jak mam robić zdjęcia szkłami m42 to dziękuję, modelki mi pouciekają, co w tym dziwnego, brakuje taniej szerszej portretówki to jest fakt a nie moje widzi mi się.
    Ostatnio edytowane przez sickside ; 12.02.09 o 13:13

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sickside Zobacz posta
    diabolique no nie wygłupiaj się z tą sigmą jakość na brzegach kadru i praca AF to mała pomyłka.
    Nie przypominam sobie żadnego użytkownika tego forum posiadającego to szkło, który miałby zastrzeżenia do jakości obrazowania i kultury pracy.
    Długo go używałeś?

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    ta opinia jest prawdziwa tylko dla połączenia tej Sigmy z puszką FF. Dla APS-C jest już lepiej, a dla 4/3 może być jeszcze lepiej. Tak naprawdę po zdjęciach z dpreview stwierdzam, że jest dobrze. Nie jest to co prawda żyleta 50-200, ale szkiełko daje spokojnie radę. Szybkość AF poprawisz stosując diamencik w wyborze punktów AF. Będzie sporo szybciej i dokładniej (przetestowane na 30/1.4, która na jednopunktowym AF nie trafiała przeciętnie w 60% /na E3, bo na E300 trafiała bez problemów/, a na diamenciku trafia w 90% i sporo szybciej).
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 12.02.09 o 13:21

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jeśli w kilku najlepszych ujęciach ostrość z oczu cudownym sposobem uciekła na uszy to mam prawo narzekać na sigmę, to że kilku użytkowników nie narzeka nie znaczy że coś jest dobre.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    ISO800 i ISO1600 takie są w E300 (to się zwie ISO boost)
    BZDURA KOMPLETNA.

W E-1 max. iso to 800.
    ISO1600 i ISO3200 to niedoświetlone ISO800 o 1EV lub 2EV.
    Wywołując ORFa z E-1 programem innym niż OS lub OM łatwo się o tym przekonać.
    Było o tym na forum wiele razy.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    BZDURA KOMPLETNA.

W E-1 max. iso to 800.
    ISO1600 i ISO3200 to niedoświetlone ISO800 o 1EV lub 2EV.
    Wywołując ORFa z E-1 programem innym niż OS lub OM łatwo się o tym przekonać.
    Było o tym na forum wiele razy.
    skow, czemu piszesz, że ja piszę bzdury jak ja piszę o E300 a nie o E1 i piszę prawdę w 100%. Normalnie w E300 masz możliwość ustawienia ISO do 400, a jak włączysz ISO BOOST wtedy możesz jeszcze 800 i 1600, ale każdy wie (wielokrotnie o tym pisano, nawet Olympus to objaśniał), że te wartości ISO tylko podbijają sygnał z ISO400, a nie są natywne dla tej matrycy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Jeśli w kilku najlepszych ujęciach ostrość z oczu cudownym sposobem uciekła na uszy to mam prawo narzekać na sigmę, to że kilku użytkowników nie narzeka nie znaczy że coś jest dobre.
    To, że narzeka jeden nie znaczy, że coś jest złe
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    oj, dobra to mój egzemplarz był zły, a jak porównać tańsze zd50 to tej sigmy to dalej jest taka fajna?