Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: RawTherapee 2.4 RC1

Toster_88
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rodia Zobacz posta
    No nie wiem czy wyjawić sekret. Jak wiecej ludzi bedzie to robic to zalataja luke i po zabawie będzie. No dobra, ale chcę reputacje za to
    HTML ma to do siebie, że jak wpiszesz w ktorymś miejscu 10 białych znaków to i tak na stronie wyświetli się tylko jeden. Ja napisalem:

Ja 'spacja' 'spacja' 'spacja' 'spacja' 'spacja' 'spacja' spacja' 'spacja' .

Te niewyświetlane spacje są liczone wiec liczą się jako znaki w 10 znakach, a na stronie nie są wyśietlane.
    heh, niech bedzie

Z tymi bialymi znakami to fajna opcja jest jak sa jakies referaty uczelniane. Wstawiasz apostrofy na bialo i taki np plagiat.pl mysli ze to cytat, podczas gdy osoba sprawdzajaca sadzi, ze to Twoje zdanie
    Zaslyszane, niesprawdzone, ale calkiem logiczne.

Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Jeśli dobrze pamiętam UFRaw, to RT ma znacznie większe możliwości. I też ma ładny eksport do GIMPa teraz. Tyle że nie jest open-source i nie do końca jest darmowy, autor zbiera dotacje. Jak ktoś dużo korzysta, wypadałoby mu coś tam przelać.
    eksport do gimpa? Jeszcze nie bardzo sie w tym orientuje. UFRaw dziala na zasadzie plugina...a RT?

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Toster_88 Zobacz posta
    eksport do gimpa? Jeszcze nie bardzo sie w tym orientuje. UFRaw dziala na zasadzie plugina...a RT?
    RT jest tylko w wersji "Standalone", ale ma opcję, "SEND TO EDITOR" żeby rawa bezposrednio do dowolnego programu graficznego. Czyli ustawiasz sobie na GIMPA czy na co tam chcesz i jedziesz.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    I jest to bardzo fajna opcja. Tyle, ze mimo wszelkich zalet RT oraz rosnacej sympatii do tego programu ja wciaz nie moge sie pogodzic z tym, co on wyprawia z szumem. No, wywala tak, ze plakac sie chce.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Z tym szumem to prawda - włączysz podostrzanie, wyłazi szum, podjaśnisz, to samo i wiele innych.
    Jedynym ratunkiem jest zmiana algorytmu na VNG-4, inne szumią
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Z tym szumem to prawda - włączysz podostrzanie, wyłazi szum, podjaśnisz, to samo i wiele innych.
    Jedynym ratunkiem jest zmiana algorytmu na VNG-4, inne szumią
    O, wielkie dzięki, o tym nie wiedziałem
    Zarobiłeś plusika
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Dziękuję - właściwie w tym wątku to same plusiki to salvadhor powinien zarabiać. Na poprzedniej stronie podał taki link:
    http://www.rawtherapee.com/RAW_Compare/
    To zróbmy taki handel - ponieważ ja już dla salvadhora nie mogę dać plusika, to ja przesyłam właśnie Tobie, a Ty w moim imieniu dla naszego wspólnego kolegi
    Pozdrawiam
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dziękuję - właściwie w tym wątku to same plusiki to salvadhor powinien zarabiać
    To fakt.

Szum wychodzi gdy się włączy wyostrzanie (chyba coś nie tak jest z algorytmem wyostrzania w RT). Ja wyostrzam dopiero w GIMP-ie.

Różnicy między metodami mozaikowania nie zuaważyłem, ale nie testowałem na niczym, co mogłoby powodować mozaikę, bo nic takiego pod ręką nie miałem. Porównałem kilka wycinków i były prawie identyczne piksel do piksela.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 31.01.09 o 16:30
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Na tym linku powyżej masz obrazek z trzema wycinkami.
    Po prawej stronie w dwu kolumnach masz algorytmy demozaikowania dla różnych wywoływaczek - m.in. dla RT też. Zaznacz nalewej kolumnie RT (EAHD) a na prawej RT (HPHD) i porównaj wyniki najeżdżając i usuwają kursor z obrazka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Bardzo istotna informacja o włączeniu VNG-4. Nie wiedziałam i lekko byłam zdziwiona, że bardziej mi szumi niż zwykle...

Eh... tak to jest jak człowiek wszystko na czuja robi...

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Na tym linku powyżej masz obrazek z trzema wycinkami.
    Po prawej stronie w dwu kolumnach masz algorytmy demozaikowania dla różnych wywoływaczek - m.in. dla RT też. Zaznacz nalewej kolumnie RT (EAHD) a na prawej RT (HPHD) i porównaj wyniki najeżdżając i usuwają kursor z obrazka
    Porównywałem wycinki zrobione przeze mnie w RT i nie widziałem różnicy, ale może to prawie takie zdjęcie było, że różnicy nie było widać. Jak mówiłem wycinki, które zrobiłem były niemal identyczne piksel do piksela, HPHD wydawał się minimalnie ostrzejsze, ale to mogło być złudzenie optyczne.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether