Ja też ostatnio stałem przed wyborem drukarki laserowej do zadań studenckichI mnie również głównie zależało na tanim sprzęcie - zarówno w eksploatacji jak i w pierwszym zakupie. Wybrałem drukarkę Lexmark E120 i powiem szczerze, że jestem bardzo zadowolony! Na allegro dostaniesz ją za ok. 200 zł z przesyłką. Tonery regenerujące już od 12 zł, ale jak w zeszłym tygodniu skończył mi się toner (oj dużo drukowania było...) to zakupiłem napełniony toner za 60 zł, czyli chyba nie najgorzej
Również istotnym aspektem tej drukarki jest to, że nie jest ona duża i nie straszy swoim wyglądem. Jedyny mankament jaki zauważyłem to to, że dosyć głośno pracuje, niczym snopowiązałka... ale do wszystkiego człowiek jest w stanie się przyzwyczaić
![]()
Mam kłopoty z Samsungiem ML 2010. Zrobiłem ok 3 tys stron. Czasami nie podaje papieru. Wciągnie troche i staje. Na krótko pomaga przemycie wąskiego gumowego wałka zabierajacego szmatką zwilżoną płynem do mycia szyb. Oczywiście tylko z wierzchu (tyle co można sięgnąć po wyjęciu tonera) bez rozbierania drukarki. Może ktoś ma jakiś lepszy sposób.
HP z serii 1200-1300. Mam taką od 2003 albo 2002? Kilka u klientów. Zero problemów. Nie do zajechania (choć znam HP2p i 2100 które działają już z 15 lat i wyglądają solidniej).
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Siedzę w branży od siedmiu lat, i powiem krótko. Jeśli ma być do domu, tanio, prosto i przyjemnie - HP lub OKI, z tym że mniej jazdy będzie z pierwszą. Z HP polecam Ci niezniszczalne 1000 (toner c7115a - 2500stron), 1200(toner c7115a lub c7115x - na 3500 stron), 1300 (toner q2613a/x, wydajność 2500/3500 stron)- może być problem z podajnikiem (nie pobiera papieru), ale do jego ewentualnej naprawy wystarczy ręcznik papierowy nasączony benzyną ekstrakcyjną (jeśli guma pobieraka nie jest uszkodzona fizycznie), oraz dosyć często zapylony układ optyczny lasera - objawia się bladym wydrukiem (często oryginały działają poprawnie, zamienniki blado), wyczyścić można samemu lub za ~ do 100zł w serwisie. Hp 1010, 1012, 1018, 1020 etc - na toner q2612a (wydajność ~ 2500 stron, mnóstwo dobrych zamienników) - podobny problem z pobierakiem i laserem + możliwy problem z folią teflonową utrwalacza - samemu za ~ 75zł lub w serwisie za ~ 125zł. Wyżej to HP 1160, 1320, 2100, 2300, 2420, trwalsze i bardziej niezawodne, ale to już kobyłki i raczej do firmy. Tonerów w domu nie polecam Ci uzupełniać, chyba że masz dom w remoncie i zamierzasz wiele w nim zmienić. Zamienniki za grosze, polecam 100% nowe lub z wymienionym wałkiem OPC i listwą zbieraka - mało kto robi dobre zamienniki bez wymiany w/w (ja potrafię :P). Co do OKI - tutaj musisz sprawdzić, nie katowany egzemplarz posłuży długo, i wymaga mniej obsługi niż Hp. Modele - Oki 14, 14ex, 4100, 4200. Przy dosypywaniu zamiennego proszku należy bardzo bardzo dokładnie wyczyścić moduł bębna z pozostałości oryginalnego proszku (w zasadzie to ja zalecam - tylko znajomym - oczyścić bęben przy każdym dokładaniu świeżego tonera - w ten sposób zaoszczędzisz na wymianie bębna). Widziałem egzemplarze które miały zrobione ponad 100 000 kopii na jednym bębnie, pod warunkiem w/w czyszczenia i używania papieru dobrej jakości. Samsunga w tanich modelach nie polecam, w droższych jakość wykonania jest dobra, ale tonery są odpowiednio droższe i rzadko występują w zamiennikach. Kyocera nie do domu, ale drukarki świetne. Gestetner, IBM - rzadkość. Epson - tak, ale nie w laserze. Lexmarka to bym Ci polecił, ale E320 - nie do zdarcia i tonery na 6000 kopii, lub E330, E332 - tylko tutaj osobno jest toner i wałek i może się okazać że po zakupie tonera trzeba dokupić i to drugie. E120 jest bardzo delikatna.
Konkluzja: chcesz drukować tanio, kup drogą drukarkę. Chcesz kupić tanio i drukować w miarę tanio - kup popularną drukarkę, sprzedawcy tonerów do takich zabijają się o klienta, który tylko na tym korzysta.
Gdybyś miał pytania - pisz, nawet na priv.
Pozdrawiam !
Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !
Mysikróliku - kolorkową ? Zamierzasz kupować oryginały czy zamienniki ? Ile kopii przewidujesz miesięcznie w czerni / kolorze (wiem że to trudne pytanie) ?
Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !
ja dodam od siebie ze rolki pobierające do HP mozna również kupic.
Koszt 10 - 30 zł.
Czasem czyszczenie b.ekstrakcyjna nie pomaga gdy rolka wyjechana jest na gładko.
Mozna po wyjęciu roki "podratować" sprawe przesuwając gumę na niej o około 100 stopni wzgledem połozenia orginalnego.
E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.