Bardzo fajnie, że uzupełniacie wątek. Nieśmiało przypominam, że tutaj wrzucamy jedynie właśnie strony, natomiast konkretne pytanie o gatunek, kierujemy tutaj.
Opisy gatunków jaszczurek - niestety nie wszystkie ze zdjęciami.
Bardzo fajnie, że uzupełniacie wątek. Nieśmiało przypominam, że tutaj wrzucamy jedynie właśnie strony, natomiast konkretne pytanie o gatunek, kierujemy tutaj.
Opisy gatunków jaszczurek - niestety nie wszystkie ze zdjęciami.
A gdzie najważniejsze ?![]()
"Chciałbym umrzeć we śnie - jak mój dziadek, a nie w panice jak jego pasażerowie"
Pani Małżonka MysiMysiaMyszka
No fakt, zapomniałam o najważniejszymczyli mojej ulubionej stronie:
Wikispecies
Wikispecies to projekt Fundacji Wikimedia o wielkim potencjale. Jego zadaniem jest utworzenie otwartego, wolnego katalogu gatunków. Będą tu dane o ZwierzÄta â Wikipedia, wolna encyklopedia, RoĹliny â Wikipedia, wolna encyklopedia, Grzyby â Wikipedia, wolna encyklopedia, Bakterie â Wikipedia, wolna encyklopedia, Archeowce â Wikipedia, wolna encyklopedia, Protisty â Wikipedia, wolna encyklopedia i wszelkich innych formach życia na tyle, na ile pozwoli nam aktywność naszych członków. Roboczym językiem Wikispecies jest angielski, zaś nazwy biologiczne podawane są po łacinie.
w temacie roślin to ja znam jeden bardzo dobry klucz do oznaczania gatunków. W dodatku jest to klucz chodzący, który można zabierać w plener a on się z tego bardzo cieszy. Nazywa się Janusz B i jest emerytowanym botanikiem. Oprócz tego "co to za roślina": zawsze dowiaduję się dlaczego się tam znalazła, gdzie jest jej locis tipicus itp.
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!
www.annaw.pl/linki.php - tutaj za niedługo mam nadzieję zgromadzić wszystkie linki, tak więc można zaglądać na bieżąco![]()
BAZA CITES
Wprawdzie to nie klucz, ale baza, który pozwala sprawdzić czy dany gatunek zwierzęcia jest objęty odpowiednimi rozporządzeniami ochronnymi.