Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Tojfi - pierwszy wątek z oceną zdjęć

| OlyJedi Awatar Tojfi
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Tojfi - pierwszy wątek z oceną zdjęć

Witam
    Już ponad rok maltretuje was swoimi fotkami w galerii. Myślę, że przez ten czas wiele się od was nauczyłem. Z drugiej strony doszedłem do miejsca, w którym, grubo się zastanawiam, czy dana fotka nadaje się do galerii. W rezultacie zdjęcie, które po pierwszym wglądzie mi się podoba, po dłuższych oględzinach wydaje mi sie jakieś nijakie. Dlatego postanowiłem założyć ten wątek, abyście to wy decydowali, co nadaje się do galerii a co do kosza

Zaczynam od fotek, które zrobiłem wczoraj i czekam na konstruktywną krytykę

Moje miasto nocą:

Fotka nr. 4 niby ta sama, co 5, ale w 5 bardziej podoba mi się światło.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	258
Rozmiar:	128,3 KB
ID:	11860   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.jpg
Wyświetleń:	264
Rozmiar:	177,0 KB
ID:	11861   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	266
Rozmiar:	204,7 KB
ID:	11862   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5.jpg
Wyświetleń:	255
Rozmiar:	266,8 KB
ID:	11863  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	255
Rozmiar:	145,7 KB
ID:	11864  
    Pozdrawiam Rafał M.

E-520 + ZD 14-42 + ZD 14-54 + ZD 70-300 + Tumax DPT386AFZ-OP + Raynox DCR-250, DJI Mavic Air

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    1 - chyba najlepsza.
    2 i 3 dla mnie trochę nieprzemyślane. Technicznie nieźle ale kadry mi się nie podobają. Pod mostem, oprócz niebieskiego światła, nie ma nic ciekawego. Na 3 miało być odbicie ... tylko w czym?
    4 i 5 dla mnie przede wszystkim krzywo! Ja takie rzeczy prostuję. Mocno przepalone lampy ale przy tym kadrze trudno tego uniknąć. Mimo wszystko zmniejszyłbym EV o 1 - 1.5, może by tak nie raziło. Światło dla mnie lepsze jednak na 4.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Kadry trudne, bo nocne, widać kombinacje ze światłem, itp. Generalnie, nie jest źle, ale nie powalająco.

Czym wyciągasz te gwiazdki - jakiś filtr dodatkowy?

| OlyJedi Awatar Tojfi
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    1 - Na 3 miało być odbicie ... tylko w czym?
    Kanał raduni, odbicie w resztce wody, która tam pozostała.
    4 i 5 dla mnie przede wszystkim krzywo! Ja takie rzeczy prostuję.
    Uwierz mi, że ja też zaczynam od prostowania zdjęć, ale tu nie jest prosta sprawa, bo jeżeli wyprostujesz do pionu to cały kościół poleci w prawo, a jeżeli do poziomu to wieża poleci w lewo. Dlatego wybrałem to pośrednie ujęcie. Jak masz inne sposoby prostowania, to bardzo proszę o twoją koncepcję w formie przerobionego jpga .

Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Czym wyciągasz te gwiazdki - jakiś filtr dodatkowy?
    Nie używałem żadnych filtrów gwiazdkowych, przy dłuższym naświetlaniu gwiazdki same powyłaziły .
    Pozdrawiam Rafał M.

E-520 + ZD 14-42 + ZD 14-54 + ZD 70-300 + Tumax DPT386AFZ-OP + Raynox DCR-250, DJI Mavic Air

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    [quote=Tojfi;273403]

Uwierz mi, że ja też zaczynam od prostowania zdjęć, ale tu nie jest prosta sprawa, bo jeżeli wyprostujesz do pionu to cały kościół poleci w prawo, a jeżeli do poziomu to wieża poleci w lewo. Dlatego wybrałem to pośrednie ujęcie. Jak masz inne sposoby prostowania, to bardzo proszę o twoją koncepcję w formie przerobionego jpga .
    /quote]

Tak na szybko(30 sek) Darmowy Foto Filtre.Zaznacz wszystko.PPM na obszarze zaznaczonym-przeksztalc dowolnie.Zaznaczam ,ze to na szybko
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 27.01.09 o 23:50

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tojfi Zobacz posta
    Jak masz inne sposoby prostowania, to bardzo proszę o twoją koncepcję w formie przerobionego jpga .
    Oprócz prostowania (korekty pionu) należy skorygować perspektywę. W gimp-ie to daje taki (mniej więcej- dłużej się pobawisz, lepszy efekt )
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez nazwy.jpg
Wyświetleń:	229
Rozmiar:	294,7 KB
ID:	11867  
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar Tojfi
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    lucca i helmuth Dzięki za rozjaśnienie mi umysłu w kwestii prostowania fotek. Trochę posiedziałem i uzyskałem ten efekt na swoim PSP . Dla was oczywiscie + REP za pomoc

Nazwa:	5_2.jpg
Wyświetleń:	285
Rozmiar:	202,4 KB
ID:	11874  
    Ostatnio edytowane przez Tojfi ; 28.01.09 o 01:13
    Pozdrawiam Rafał M.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tojfi Zobacz posta
    ...Trochę posiedziałem i uzyskałem ten efekt na swoim PSP ...
    Sprawdź czy u siebie możesz wyświetlić siatkę, to bardzo pomaga zobaczyć, gdzie jeszcze jest krzywo. Możesz korygować pion i poziom. U Ciebie jeszcze lewa strona jest krzywo http://<div style="text-align: cente...></font></div>W gimp-ie można konfigurować siatkę- zmieniać jej "gęstość", kolor itd, u Ciebie też powinno to być. Zawsze przy robieniu zdjęć, które potem trzba będzie prostować (np budynki z bliska), zostawiaj więcej miejsca na zewnątrz kadru. W trakcie prostowania, rozmiary obiektu się zmieniają i "uciekają" z kadru. Często będzie problem- prostować (będzie prosto ale nie będzie widać całości), czy nie prostować (będzie krzywo ale będzie widać całość). Moim zdaniem obie opcje są złe- powinno być prosto i być widać całość
    EDIT
    PS
    Dzięki za rep
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar Tojfi
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Często będzie problem- prostować (będzie prosto ale nie będzie widać całości), czy nie prostować (będzie krzywo ale będzie widać całość). Moim zdaniem obie opcje są złe- powinno być prosto i być widać całość
    To, że nie będzie widać całości to jeszcze pół biedy. Ale wydaje mi się, że po interwencji w geometrię (przy korekcji perspektywy) fotografowany obiekt zostaje zwężony w poziomie i traci swoje oryginalne proporcje. Tak, że jest tak jak mówisz nie ma idealnej metody na prostowanie. A zrobienie idealnie prostej fotki (w szczególności architektury) na "szerokim kącie" sprzętem, którym dysponuje (560 UZ) wydaje się nie możliwe, gdyż przy tej ogniskowej występują znaczne zniekształcenia. Dla przykładu fotka oryginalna i wyprostowana (poza oceną).

Nazwa:	P5104381.JPG
Wyświetleń:	176
Rozmiar:	126,8 KB
ID:	11960   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5104381p.jpg
Wyświetleń:	170
Rozmiar:	103,7 KB
ID:	11961  
    Pozdrawiam Rafał M.

rocco
    Gość
    Z prostowaniem to taka sprawa, że nie zawsze uda się to zrobić idealnie.
    Ważne tylko, żeby za bardzo nie naruszyc proporcji bo wydaje mi się, że na ostatniej fotce za bardzo rozciągnąłeś minarety.
    Gdybyś był uprzejmy wstawić (może być na jakis serwer) jpga z aparatu, z exifem, to mógłym trochę popróbowac sił