Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Problem z sp320

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Problem z sp320

Witam, od około dwóch lat posiadam Olympusa sp320, ostatnio nie mogę sobie poradzić z pewnym problemem, który się pojawił przy jego użytkowaniu. Po wykonaniu zdjęcia pojawia się niebieski ekran z napisem "busy" trwa to jakieś 4 sekundy, następnie aparat jest gotowy do następnego zdjęcia. Nie mogę sobie z tym poradzić, próbowałam wymieniać kartę pamięci, wgrywać oprogramowanie i co tylko mi przyszło do głowy. Napisałam również do Olympusa, jakaś kobieta kazała mi wyjąć baterie oraz kartę i pozostawić aparat "pusty" na 24h, to również nie pomogło. Bardzo proszę o pomoc co mam zrobić aby aparat działał poprawnie, ten "błąd" uniemożliwia sprawne wykonywanie zdjęć.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Słowo "busy" tłumaczy się z angielskiego na "zajęty" (wykonywaniem jakiejś czynności). Po wykonaniu zdjęcia aparat przez chwilę zapisuje dane na kartę pamięci. Jeżeli trwa to kilka sekund to aparat wyświetla napis "zajęty" i pasek postępu.
    Być może masz ustawiony aparat na zapisywanie zdjęć w formacie RAW. Zdjęcia w tym formacie są nieskompresowane i zajmują dużą ilość pamięci dlatego podczas zapisywania na karcie pojawia się napis "zajęty". Aparat ma dużą ilość danych do zapisania.
    Jeśli tak, to zmień jakość zdjęć na SHQ.
    Menu->Mode Menu->Picture->....
    ...i tutaj pierwsza pozycja na liście ze znaczkiem z kropkami i dalej rozdzielczość:
    "2072x2304"
    To jaka jest ustawiona aktualnie jakość wyświetlone jest na dole ekranu. RAW, SHQ, HQ, SQ1 itd...
    Są też chyba karty pamięci xD o różnej szybkości...
    Ostatnio edytowane przez supmylo84 ; 25.01.09 o 16:13

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Aparat przez długi czas działał poprawnie na tej samej karcie. Aparat jest ustawiony na SQ2 1024*768 i nadal pojawia się problem "busy". Dodam iż nawet po wyjęciu karty problem się pojawia.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No to nie wiem.
    Nasunęła się mi na myśl tylko tamta prosta możliwość...
    Zawsze możesz jeszcze popatrzeć w opcjach, sprawdzić na innej karcie albo zainstalować nowe oprogramowanie do aparatu. Z ciekawości zapytam a jak szybko zapisuje zdjęcia w formacie SHQ? Ja mam SP-310 i napis "busy" wyświetla tylko w formacie RAW, ale SHQ też zapisuje dość długo.... ale robi to już "w tle".

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W formacie SHQ jakieś 3 sekundy. Oprogramowanie zostało już zaktualizowane, ale problem pozostał. Czy przypadkiem nie wiesz jak się włącza podgląd zdjęć tzn. chodzi mi o to aby po wykonaniu zdjęcia aparat automatycznie pokazał mi je na jakąś chwilę. Właśnie ten fakt mnie zastanawia może to "busy" to ta próba pokazania zrobionego przed chwilą zdjęcia?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tak sobie patrzę i myślę...
    ...może RESET ustwień
    Jest taka funkcja "REC VIEW", która umożliwia krótki podgląd zdjęcia tuż po jego wykonaniu. Włączyłem ją sobie i już zostawię (wcześniej miałem OFF) bo zdjęcie to wyświetla się na 2-3 sekundy. Wyświetla się bardzo płynnie, bo aparat bierze je z własnej pamięci i w tym czasie zapisuje zdjęcie na kartę.
    U mnie też w SHQ około 3 sekund. Różnica jest więc tylko taka, że u Ciebie podczas tych trzech sekund pokazuje "busy" a u mnie nie?
    Sprawdź sobie to "REC VIEW".