Kilka fotek w moim mniemaniu ciekawych proszę o krytykę,porady i ocenę.
Dopiero szukam konkretnego tematu do zdjęć więc jak widać zakres tematyczny jest raczej szeroki z czasem coś się wyklaruje napewno.
Kilka fotek w moim mniemaniu ciekawych proszę o krytykę,porady i ocenę.
Dopiero szukam konkretnego tematu do zdjęć więc jak widać zakres tematyczny jest raczej szeroki z czasem coś się wyklaruje napewno.
Twój nick mnie zabił, ale zdjęcia nie powaliły. Mają duże braki techniczne.
Powinieneś założyć wątek w kąciku dla początkujących....
Techniczne uwagi:
- jest krzywo
- jest nie ostro
- nie ma tematu
- źle dobrana ekspozycja
- kadrowanie nie za dobre
Ostatnia fotka mogła by być dobra - gdybyś trafił dobrze z czasem i ostrością plus wyeliminował z kadru tą deskę po lewej stronie na dole zdjęcia.
Ostatnio edytowane przez a_wykrota ; 25.01.09 o 13:18
Dzięki bardzo za rady, postaram się wyeliminować błędy itp.
Na dwójce i piątce dobrze zakombinowałeś - chcący lub niechcącyDwójce przydałoby się lepszy kontrast i wykadrowanie, piątce - wykadrowanie i ew. ostrość na ludziach - ale dobrze oczy ciągną lampy sufitowe - fajnie się ułożyły. No i deska won
![]()
na 2 tak miało być 5 wyszła +/- przypadkowo ale na tyle mi sie spodobała, że uznałem ją za godną oceny. Zaraz poprawie fotki .
popracuj też nad balansem bieli
E-3 / FL 50R / Zuiko 50mm f2 / Zuiko 9-18mm /Zuiko 14-54mm / Zuiko 70-300mm
www.kazilphoto.pl
Poprawiona 5
Kazil balans bieli masz na myśli konkretne foto czy to ogólna rada ?
Jako że jeden obrazek to więcej niż tysiąc słów pozwoliłem sobie tak na szybko trochę pobawić się jedną z Twoich fotek (jak Masz coś przeciwko to usunę).
http://images32.fotosik.pl/444/d97e6794aeb2a958.jpgTrochę zabawy suwaczkami i kolorami żeby pozbyć się niebieskiej poświaty ze śniegu (oraz "ocieplić fotkę") i podciągnięcie kontrastu + wyostrzenie.
Pamiętaj żeby wyostrza fotki po pomniejszeniu.
Pozdrawiam
PS
Obrabiam fotki w Gimpie (darmowy i dobry)...tylko trzeba się nauczyć interfejsu...![]()
Ostatnio edytowane przez K_Puchatek ; 25.01.09 o 22:46
Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania
hmmm powiem tyle bajer ! Fajnie Ci to wyszło nie mam nic przeciwko jest ok.
Ostatnio edytowane przez Osama[pl] ; 25.01.09 o 22:46