Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Wątek: e-420 a 1000d?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Ja przy ograniczonym budżecie szukając aparatu do "wszystkiego" wziąłbym coś ze stabilizacją w korpusie a po drugie z dobrym, używalnym szkłem/szkłami w komplecie. Tania stałka jest zaletą ale to już wyższa szkoła jazdy, zresztą u Pentaxa ją dostaniesz, który w dodatku chyba jest najlepszym wyborem do zabawy z m42...
    Olkowe E-510/520 nie spełniają wszystkich założeń ale przy budżetowych zakupach oferują wiele, szczególnie dual kity...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    dobra już zgupiałem
    e-420/E-510/E-520/1000D/A200/D80/K-M/K200D?
    xD

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Z tego co się orientuje nie pasuje tu D80. Za porównywalną cenę do reszty dostaniesz D60.
    SP500UZ oraz FED5 i kilka szkieł. : )

Toster_88
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kopru Zobacz posta
    dobra już zgupiałem
    e-420/E-510/E-520/1000D/A200/D80/K-M/K200D?
    xD

e-420: male to i fajne. Nie ma IS -
    e-510: wieksze i tez fajne, ma IS +
    e-520: podobne do powyzszego -
    1000D: tez uwazam, ze plastik -
    A200: nic o tym nie wiem
    D80: ekstra +
    K200D: ekstra +
    K-M: gorsza elektronika od powyzszego (qbic) -

Jesli nie zamierzasz inwestowac w szkla systemowe, to tylko Olek albo Pentax - maja najlepsze KITy. Mala GO --> K200D + jasna stalka m42 (tak, zeby budzetu nie nadwyrezyc).
    Nikon? Cena D80, to wcale nie tak wysoko: http://www.e-fotojoker.pl/product/ap...pach-w-polsce/
    Dobry sprzecik, ale nie widze jakos tych krajobrazow i makro, o ktorych wspomniales na poczatku

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    znów byłem i pomacałem
    dziwne, porównywałem sobie wizjery, wyszło, że wizjer z k200d był wystarczający, z E-520 równiez mnie satysfakcjonował, ten tunel w ogóle mi nie przeszkadzał, a jak mi się go fajnie trzymało, z D60 był JASNY, najbardziej mi się podobał z wszystkich, zaś D80, cóż, podobał mi się najmniej, był bez muszli ocznej i to pewnie dlatego.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kopru Zobacz posta
    znów byłem i pomacałem
    Dobrze zrobiłeś. A teraz sobie pościągaj pliki, porównaj je. Najlepiej rawy. Możesz nawet wywołać je na papier...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jeśli macałeś wyłączonego D80 to powiem, że wówczas jego wizjer jest dużo ciemniejszy niż normalnie. Nie wiem z czego to wynika. W D90 jest tak samo.
    Proponuję pomacać ten aparat jeszcze raz (włączony, i z założoną muszlą oczną), bo właśnie on ma najlepszy wizjer z tych aparatów.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Jesli budzet jest bardzo istotny to polecam 1000D, powod taki ze na rynku jest pelno szkiel canona ktore mozna kupic za mala kase.
    Popieram ! Mialem okazje focic 1000D + EF 50/1.8 II i swietnie
    sobie to radzi na wysokich iso. Plastikowosc nie jest zadna
    przeszkoda jak sprzet jest sprawny i umozliwia focenie
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Dzisiaj miałem okazję pofocić zestawem brata, tj. Canon 1000D + 18-55 i 55-200. Powiem, że matryca generuje całkiem niezłe fotki, także przy wyższych ISO (1600) i ona zasuguje na wyszczególnienie! Obudowa jak wiadomo plastique, charakterystyczny dla tej grupy produktu. Widząc wspomniane wyżej obiektywy ręce mi na początek opadły, ale mile mnie potem zaskoczyły. Dają ostry i naprawdę przyzwoity obraz. LV w podstawowych opcjach oprócz tematycznych i automatic. Próbowałem podłączyć lampę zewnętrzną Olympus FL-50 ale jest blokada systemowa i tylko dla lamp canona? Suma sumarum , zostałem mile zaskoczony efektami całości.

Porównywałem ten aparat z posiadanym E-400+ ED 14-42, wyraźne różnice pojawiały się tylko na wysokich ISO siłą flesza, w E-400 ze zrozumiałych względów mniejszy. Może u canona jakość obrazu w pomieszczeniach na wysokim ISO wynikała ze stabilizacji obiektywów canona! Lepsze spasowanie, kompaktowość i solidność lepsza w przypadku E-400.

To tyle subiektywnych opinii badziewiarza
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Według mnie konstruktorzy Canona troszeczkę przesadzili z solidnością/ plastikowością najniższego modelu. Oczywiście nie przeszkadza to w niczym w robieniu zdjęć i na razie nie słychać nic o seryjnych padach tego modelu. Jeśli priorytetem są wysokie czułości to faktycznie lepiej brać Canona. Jeśli kompaktowość i solidność wykonania szczególnie obiektywów kitowych to zdecydowanie Olympus. Tele Canona dodawane w podwójnym kicie to winietujący okropnie koszmar. Pamiętajmy że jeśli chodzi o kity to Canon się poprawił, ale mógłby dodać np osłonę i nierotujące mocowanie filtrów. Drobna rzecz, a Olek to ma w standardzie. Także jest dużo do zrobienia na tym polu

Pozdrawiam
    Canon 40D, Canon 7D, Olympus E-410, Olympus E-PM2