Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 66

Wątek: e-420 a 1000d?

diabolique
    Gość
    Zwróć uwagę na jakość produktu.
    Co prawda nie miałem w rękach, ale spotykałem się z opiniami, że 1000D jest BARDZO plastikowy i trzeszczy pod palcami.
    Na wszelki wypadek sprawdź to.

(Pola autofocusu zależą od stylu pracy. Ja mam 51 pól, a używam jednego )

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    to odnośnie pentaxa, mam w domu od zenita 44mm, mogłbym je zapiąć do pentaxa bez przejściówki czy musiałbym dokupić?
    baj de łej, zaciekawiliście mnie tym pentaxem
    to ka-emka zła?
    <musiałbym dokupić akumulatorki, bo moje wysiadły w zimnie oO>

S4INT
    Gość
    A D80 + 50 f/1.8 ? W 2k zł się zmieścisz.

Miałem tego Canona w łapach w jakimś markecie... tragedia. Z tak chamskim plastikiem i spartańskim wykonaniem nie miałem do czynienia jeszcze w żadnej lustrzance. Pod tym względem śmiem przypuszczać, że olek jest lepszy (choć akurat z tym nie miałem do czynienia).

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    właśnie to w canonie denerwuje mnie najbardziej, ten plastik, pod tym względem oly to perełka, pentax też

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    D80, świetny, i ta stałka, tylko znów musiałbym czekać pół roku żeby dozbierać to pół tysiąca, więc raczej niebardzo
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    po za tym ten nikon ze stałką 2100 bodajże
    Ostatnio edytowane przez kopru ; 25.01.09 o 13:56 Powód: Automatyczne scalenie postów

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kopru Zobacz posta
    baj de łej, zaciekawiliście mnie tym pentaxem
    to ka-emka zła?
    <musiałbym dokupić akumulatorki, bo moje wysiadły w zimnie oO>
    Tak zła, to okrojone K200D z gorsza elektronika.
    Do m42 potrzebny adapter.

| OlyJedi Awatar 2em
    Mieszka w
    Świętochłowice, Katowice, Poland, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    krócej, bo stanieje być może a adapter b ędziesz musiał kupić wszędzie to tylko kwestia różnych cen w róznych systemach - odsyłam na allegro.

S4INT
    Gość
    D80, świetny, i ta stałka, tylko znów musiałbym czekać pół roku żeby dozbierać to pół tysiąca, więc raczej niebardzo
    po za tym ten nikon ze stałką 2100 bodajże
    Budżet to niestety zawsze problem... :/ D80 ok 1600zł nówka (ew używka - pare stów taniej zawsze). 50 f/1.8 używke kupisz za 300zł - tam cięzko coś zepsuć więc jeśli szkła czyste to można brać imo.
    Wg mnie to lepszy wybór, bo kupujesz aparat z wyższej półki, porządniejszy i nie będziesz się irytował tandetnościa jak u Canona czy okrojeniem jakiś podstawowych funkcji z racji budżetowości (w 1000d chyba nie ma pomiaru punktowego? ale może się mylę)
    Pzdr

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Hmmm, ja nieco nie w temacie ale od serca. Fotografia tanim hobby nie jest (na szczęście coraz tańszym) i przy Twoich wymaganiach wybierając opcje bardzo budżetowe jesteś prawie skazany na niezadowolenie i dysonans jakiś czas po zakupie. Nie zrozum mnie źle - nie jestem zwolennikiem topienia kasy w sprzęcie, jednak idąc drogą protez, dużych oszczędności możesz dojść do zniechęcenia i frustracji...
    Są dwa rodzaje ekonomii - jedna to myślenie w kategoriach - jak oszczędzić a druga - jak zarobić (upraszczając uproszczenie ). Zachęcam do myślenia w tych drugich kategoriach - można wziąć dodatkowy dyżur w pracy, znieść węgiel do kotłowni sąsiadce, zahandlować na Allegro itd, itp. by w końcu kupić to co spełni Twoje oczekiwania i da radość z fotografowania...
    D80+stałka to niezła rada ale osobiście wybrałbym któregoś z Pentaxów z uwagi na stabilizację i współpracę w m42.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 25.01.09 o 14:25
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ale dlaczego ma być niezadowolony z e-420? Do amatoskich zastosowań bardzo przyjemne i bardzo kompaktowe body...

Możesz się też roglądnąć za e-510 w dualkicie - często pojawiają sie tu na giełdzie. Zyskasz stabilizację i wygodny uchwyt.

Toster_88
    Gość
    Rowniez uwazam, ze Pentax to dobry sprzet. Pamietaj tylko, ze jak juz sie nastawisz na uszczelnione body (np k200d), to musisz tez zakupic odpowiedni obiektyw (bo KITow nie uszczelniaja) Niefajne jest to, ze chodzi na akumulatorki i glosno foty cyka