Czy inne sonary tez tak pomagaja w robieniu fotek?Z tego co pamietam byl tez obok Pentacona six jeszcze MC i do Exakty specjalnie robiony.
Ten MC to nawet bardzo drogi byl.
No co,literufka mala siem tarafila![]()
Czy inne sonary tez tak pomagaja w robieniu fotek?Z tego co pamietam byl tez obok Pentacona six jeszcze MC i do Exakty specjalnie robiony.
Ten MC to nawet bardzo drogi byl.
No co,literufka mala siem tarafila![]()
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 24.01.09 o 23:40
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Icelander - ze światłem zapewne masz rację, ja aż tak technicznie się w to nie wgłębiałam nigdy.
no jasne
Też piękna sprawa, myślałam kiedyś nad nim, bo jednak f/4 a f/5.6 robi różnicę, tylko obawiam się, że ten 1 kg byłby już dla mnie nie do przeskoczenia niestety.
Ach gdyby tak było 300mm Sonnar f/2.8 - to bym się nawet na siłownię zapisała
Z tego co kiedyś czytałam Sonnary się cieszą w ogóle bdb opinią.
Witam!!!
Pozwoliłem sobie, wypowiedzieć się w tym temacie, ponieważ używałem tej lufy jeszcze z E-500 !!!!
To świetne szkło ale dla kulturystówFotki robi zacne wrażenie też ale po 2 godzinnym plenerze szyja mnie bolała i ręce z podtrzymywania tego giganta-I tu szacun dla Mysikrólika
Ja sprzedałem tego potwora i wolę teraz zapinać 50-200 o wiele przyjemniej mi sie włuczy z aparatem
Pozdrawiam !! I zaznaczam ,że nie chciałem nikogo zniechęcić do zakupu,tylko podzielić sie doświadczeniem![]()
Jeśli mogę polecić coś co jest konkurencją dla Sonnara to Soligor C/D 200mm f2.8
Miałem możliwość testowania Sonnara ale to trwało nie dłużej niż 1h byłem bardzo zadowolony ale trafił mi się własnie Soligor i wybrałem jego. Jest mniejszy, lżejszy, 20mm więcej (40mm w 4/3) TAŃSZY, no i mocowanie OM. Nie spotkałem się nigdy z Sonnarem z mocowaniem OM (młody jestem)
Co do focenia z ręki i MF to nie miałem nigdy z tym problemu. Czasami to i Tokine 150-500mm f5.6 podpinam do E-1 i w słoneczny dzień nie ma problemu z poruszonym zdjęciem a waży dużo więcej niż Sonnar i Soligor razem wzięte (chyba)
Idzie się nauczyć wszystkiego.
Ostatnio edytowane przez Lysy_11 ; 25.01.09 o 16:54
E-system: E-1, E-500, SHLD-2, RM-1, RM-CB1, Fl-50, Fl-36, MF-1, ZD 40-150 3.5-4.5, ZD 40-150 4-5.6, ZD 14-45 3.5-5.6, ZD 70-300 4-5.6
OM-system: OM-10, OM-20, OM-101, Winder 2, T-32, Quick Auto 310 + Bouce Grip, T-20, Zuiko: 50mm 1.4, AF 50mm 1.8, 135mm 3.5, 28mm 3.5, Soligor C/D: 200mm 2.8, 35-105mm 3.5, Tokina AT-X: 150-500mm 5.6, 80-200mm 2.8, Sigma 400mm 5.6
Mysikróliczku, podziwiam kobiety potrafiące posługiwać się takim obiektywem, bo jak widać nawet dla facetów jest on nie lada wyzwaniem, chociaż nie odbiega wagą i rozmiarem od innych obiektywów z porównywalną ogniskową i światłem. To żaden "gigant" i chyba widać to na powyższym obrazku.
Zainteresowało mnie owe „ciut jaśniejszy” i przeprowadziłem mały test. Wynik jest zastanawiający.
Okazuje się, że przy jednakowej wartości przysłon w obiektywie Sonnar 180mm f/2,8 i ED 50-200mm f/2,8-3,5 otrzymuje się jaśniejsze fotki z Sonnara. Różnica pogłębia się bardziej przy zmniejszaniu otworu obiektywów, ale nawet przy f:4,0 wynosi ona 2/3EV. Takie niedoświetlenie wskazuje E-1 przy Zuiko, jeżeli chcemy uzyskać ten sam czas ekspozycji. Testowa fotka to fragment plakatu.
Ostatnio edytowane przez dorjan ; 27.01.09 o 02:23
Widać więcej światła się tam zmieści wewnątrz sonnara. To chyba rozjaśnia i lekko niszczy ostrość jeśli się nie mylę. Można zamaskować tył obiektywu.
Fujifilm X10