Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 56

Wątek: e-3 czy 50D na śluby?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    ja (poza zakresem, budową i uszczelnieniami oczywiście) miażdżącej przewagi 12-60SWD nie widziałem a to właśnie za to szkło plus 600zł mam C40D i Tamrona 17-50/2.8. Inna sprawa to fakt że to szkiełko to loteria i do zakupu trzeba się odpowiednio przygotować!
    Dlatego pisałem właśnie o 14-54, które w zakupach o budżetowych priorytetach wydaje się lepsze w stajni Olka. W dodatku można brać w ciemno bez przebierania w kilku...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ktotek już wspominał we wcześniejszym poście, ja bym się zastanowił nad S5 pro na śluby idealny.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez maryo Zobacz posta
    ostatnio widziałęm porównanie tych aparatów w fotokurier, wygrał canon, ale zastanawiam się który z nich będzie lepszy na takie imprezy jak sluby i wesela.
    cena puszek podobna, należalo by dodać porządny obiektyw z f=2.0 i lampę.
    napewno plus dla e-3 ze w promocji dodają lampe, chociaż już jendą mam fl50.
    ale pieniądze to nie wszystko, liczy się w końcu efekt końcowy - przyjemne kolory i plastyczność zdjęć, oraz przyjemność pracy - celny AF i zdjecia w ciemnych kosciołach.
    czy ktoś już wie co wybrać?
    Ile zrobiłeś ślubów? Chcesz się tym zajmować zawodowo, ale nie jesteś w stanie skompletować do tego celu samodzielnie sprzętu? Zrób kilka tym, co masz, a będziesz wiedział czego potrzebujesz.

Prawdziwa przewaga Canona tkwi w obiektywach. Niestety ich ogniskowe sprawdzają się w pełni dopiero z FF. Droższy 35/1,4 oraz relatywnie tanie 50/1,4 i 85/1,8 do tego EOS 5D i masz narzędzie pracy. Tylko takim zestawem trzeba się nauczyć operować. W przypadku Canona będziesz używał najcześciej centralnego, a wówczas przy jasnych obiektywach i przekadrowaniu nie trudno o nietrafienie z GO.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 24.01.09 o 17:06

rocco
    Gość
    e-3 czy 50D na śluby?
    Chyba ani jeden ani drugi
    Za to Fuji S5 Pro wydaje się być stworzony specjalnie do tego celu.
    Kolorki przepiękne a pojemność tonalna matrycy sprawia, ze nie przepalisz żadnej sukienki
    Tyle, ze AF ma wolniejszy od E-3 (bo to body Nikona D200) ale z dobrym szkłem daje radę.
    Ja tak trochę teoretyczcznie bo co prawda miałem i E-3 i S5 Pro ale nie robiłem ślubow

piotrek204
    Gość
    Jesli crop to 40D, a jesli starczy $$ to 5D.
    Obowiazkowo 580EXII, fenomenalna lampa, czas ladowania praktycznie nie istnieje, mozna seria zdjecia robic.

Co do S5, jak dla mnie nie jest to wybor oczywisty. Robiac slub 40D nie trafilem na przepaly a wysokiego ISO S5 najlepszego nie ma.
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 24.01.09 o 17:46

Awatar kmc
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    zgadzam sie z przedmowca, dynamika S5 na nic jesli nie bedziesz w stanie zrobic ostrego zdjecia. 580EXII jest genialna lampa. Tylko nie kombinuj z zadnymi tamronami, sigmami. JEsli chcesz z tego zyc, zainwestuj w pancerne, jasne i ostre szkla. Celowo swojej szklarni wymienaic nie bede, bo ja slubow unikam jak ognia
    Ostatnio edytowane przez kmc ; 24.01.09 o 23:38
    Krzysiek M. Ciesielski K.M.C.
    obecnie 40D

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    kmc - o co chodzi z opublikowanym przez Ciebie zdjęciem?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kmc Zobacz posta
    zgadzam sie z przedmowca, dynamika S5 na nic jesli nie bedziesz w stanie zrobic ostrego zdjecia.
    Kurcze, nie wiedziałem ze S5Pro nie da się zrobić ostrego zdjęcia - a to ci heca

Awatar kmc
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Kurcze, nie wiedziałem ze S5Pro nie da się zrobić ostrego zdjęcia - a to ci heca
    da sie ale z mojego kontaktu z tym body wynika, ze w swietle zastanym gotyckiego ciemnego kosciola, bez uzycia lampy bedzie to o wiele trudniejsze. Sluby to IMO nic innego jak w wiekszosci reporterka.

Za zdjecie przepraszam nie to mnie sie wkleilo chcialem wlasnie wkleic zdjecie zrobione przy zastanym w ciemnym kosciele. To tez jednak jest ladne
    Krzysiek M. Ciesielski K.M.C.
    obecnie 40D

GoOrange
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Bodaj kolego rocco wspominał kiedyś mając S5 że do nieostrych zdjęć się już przyzwyczaił...