Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Wątek: e-3 czy 50D na śluby?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Najlepiej sie nie zenic.Wolnym byc,

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Co do 5d, to jest wyraźna przewaga w małej głębi ostrości i plastyce uzyskiwanych obrazów. ISO swoją drogą, choć mniej ważne w przypadku używania lamp.
    Rafał Czarny powinien to przenieść do wątku onanistycznego (szkoda, że zapomnianego).
    KURDE ten temat jest wałkowany co najmniej raz w miesiącu!
    CZYTAJCIE TYTUŁY WĄTKÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Nie wydaje mi sie bym widział temat E3 vs. 50D na okolicznośc ślubow?
    Ch.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Nie wydaje mi sie bym widział temat E3 vs. 50D na okolicznośc ślubow?
    Ch.
    Sorry, ale dokładnie zacytowałem wypowiedź, do której się następnie odniosłem.
    Ale dla ciebie mogę jeszcze raz:

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Co do 5d, to jest wyraźna przewaga w małej głębi ostrości i plastyce uzyskiwanych obrazów. ISO swoją drogą, choć mniej ważne w przypadku używania lamp.
    Przekonaj mnie, że to ważna uwaga odnośnie E3 vs. 50D i że nikt nigdy takiego odkrycia na temat pełnej klatki jeszcze na tym forum nie dokonał...

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Canon. Pomijając już wspomniane wysokie ISO, dochodzi do tego możliwość podpięcia jasnych stałek, dzięki czemu dodatkowo zyskujemy na świetle, oraz na GO - zdjęcia ślubne w głównej mierze bazują wyselekcjonowaniu głównych bohaterów z tła.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

GoOrange
    Gość
    Generalnie śluby to nie tylko kościół i samo wesele a w plenerze już jest podobnie, natomiast ja podpowiem ze kimś wcześniej - 40D + Tamron - jaki, to zależy co masz zamiar w przyszłości ze sprzętem kombinować. Jeśli tylko APS-C to lepszy jest ten 17-50/f2.8 tyle że on już nie podejdzie pod 5D...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Generalnie śluby to nie tylko kościół i samo wesele a w plenerze już jest podobnie, natomiast ja podpowiem ze kimś wcześniej - 40D + Tamron - jaki, to zależy co masz zamiar w przyszłości ze sprzętem kombinować. Jeśli tylko APS-C to lepszy jest ten 17-50/f2.8 tyle że on już nie podejdzie pod 5D...
    IMHO za Canonem przemawia głównie FF i myśląc o ślubach poważnie od 5D bym zaczął. 40D, 50D, E-3 to będą trochę protezy, co nie znaczy, że będą to złe narzędzia o ile trafią w dobre ręce. Ten "wiertarkowy" Tamron to żadne cuda nie są, miałem okazję go poużywać zarówno z D80 jak i 30D, również robiąc ślub znajomym. Nie bardzo widziałem przewagę tego Tamrona podpiętego do APS-C konkurencji nad moim E-330 + 14-54, który w dodatku jest znacznie uniwersalniejszy i można nim zrobić cały ślub. Ja na ślubach znajomych bo takie tylko robię dodatkowo wspomagam się ZD 50/2 i ludzie z efektów są bardzo zadowoleni. Mając E-3 miałbym jeszcze stabilizację i dobry AF. O ile coś z APS-X byłoby wyraźnie lepsze to S5 Pro z uwagi na rozpiętość tonalną...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    ...lepszy do tego celu będzie Canon. Bo mnejsze szumy przy wysokich ISO i lepsza rozpiętość tonalna.
    Jeśli wierzyć Fotokurierowi, w którym był test porównawczy tych dwóch puszek, to szumy canona może i są niższe, ale rozpiętość tonalną w tym przypadku należałoby przypisać do zalet E-30. Ale o kant globusa można potłuc testy szumów i rozpiętości tonalnej wykonywane na jpegach.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam
    pytasz bo zamierzasz uprawiać fotografię ślubną ?
    czy to pytanie na zasadzie nudzi mi się rzucę jakieś pytanie najlepiej co lepsze O N C P S i innej maści aparaty i zobaczę jak się ludziska będą spinać aby dać jak najlepszą odpowiedź
    Pozdrawiam
    OBYWATELGC

GoOrange
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    IMHO za Canonem przemawia głównie FF i myśląc o ślubach poważnie od 5D bym zaczął. 40D, 50D, E-3 to będą trochę protezy, co nie znaczy, że będą to złe narzędzia o ile trafią w dobre ręce. Ten "wiertarkowy" Tamron to żadne cuda nie są, miałem okazję go poużywać zarówno z D80 jak i 30D, również robiąc ślub znajomym. Nie bardzo widziałem przewagę tego Tamrona podpiętego do APS-C konkurencji nad moim E-330 + 14-54, który w dodatku jest znacznie uniwersalniejszy i można nim zrobić cały ślub. Ja na ślubach znajomych bo takie tylko robię dodatkowo wspomagam się ZD 50/2 i ludzie z efektów są bardzo zadowoleni. Mając E-3 miałbym jeszcze stabilizację i dobry AF. O ile coś z APS-X byłoby wyraźnie lepsze to S5 Pro z uwagi na rozpiętość tonalną...
    Pewnie masz rację, tylko że ja (poza zakresem, budową i uszczelnieniami oczywiście) miażdżącej przewagi 12-60SWD nie widziałem a to właśnie za to szkło plus 600zł mam C40D i Tamrona 17-50/2.8. Inna sprawa to fakt że to szkiełko to loteria i do zakupu trzeba się odpowiednio przygotować!