nie wiedziałem jak to nazwać i dlatego "zero" dałem w cudzysłowie ...
Akumulator BLM-1 posiada 3 styki. Plus, minus i coś co nazwałem "zero"
... ale dowiedziałem się, że to prawdopodobnie kontrola stanu naładowania, taka sama jaka jest w akumulatorach w laptopach
Jeżeli nie pasuje nazwa można ją sobie zmienić na własna dowolną - dla mnie taka była na poczekaniu i kropka
Kolejne prawdopodobieństwo to to, iż BLM posiada w sobie układ elektroniczny komunikujący się z aparatem i dlatego koszyk z sześcioma aku nie komunikuje się z procesorem w E-3 i tez kropka.
noooo .....![]()
pozdrawiam serdecznie, Sebu$
Wrzuciłemwarto było jeszcze raz ustawić wszystko bo przełączanie punku AF strzałeczkami faktycznie upraszcza sprawę
Nawet mi się to podoba
50 mm jakby celniejsze ale to pewno autosugestia
![]()
Jak dla mnie nowy soft "nie wniosl" zbyt wiele zmian. Oczywiscie zadowolony jestem z mozliwosci zmiany bezposredniej pola AF za pomoca strzalek. Co do poprawy wspolpracy z 50tka to... Tak sie zlozylo, ze obiektyw ten podpialem pierwszy raz po uaktualnieniu softu i nie mam punktu odniesienia do poprzedniej wersji. Zanim jednak kupilem 50tke naczytalem sie o jej wolnym AF. I tu niespodzianka. Z moim E3 50tka smiga bardzo ladnie. Nie jest to oczywiscie to samo co 14-54 ale napewno nie jest tak wolne jak 40-150 (nowe), ktore takze posiadam i zdazylem juz przetestowac. Moze jednak ten nowy soft ma jakis wplyw na wspolprace E3 z 50tka(?)
Pozdro
Soft miał poprawić skuteczność AF a nie prędkość. Na pracę 14-35 widziałem kilka osób narzekało, wiec to pewnie tym się zajęli(i pewnie dlatego 14-35 jest wymieniony w updacie). To, że prędkość pracy 50-tki cię nie irytuje to wynik świetnego AF w E-3 a nie w obiektywie. Po podpięciu do tej puszki każdy obiektyw dostaje kopa![]()
........ i kropka
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Pierwsza poprawka - zgadza się - jest i działa
a co do drugiej .... to się nie zgadza
... może ma ktoś E-30 + grip i może sprawdzić czy ten problem w zasilaniu 6-ma aku AA również istnieje ?
Ostatnio edytowane przez Sebu$ ; 9.02.09 o 20:29 Powód: Automatyczne scalenie postów
Hej
Dla zainteresowanych otrzymałem odpowiedź w sprawie gripa
Oto co mi techsupport odpowiedział:
"... Dzień Dobry
Dziękujemy za Pani/Pana email,
HLD-4 może być używany z bateriami AA alkalicznym, litowymi lub akumulatorami BLM-1.
Akumulatory GP2700 sątypu Nickel Metal Hydride i posiadaja napięci 1.2Volt które jest niewystarczające dla HLD-4.
Pozdrawiam
Daniel
Olympus Pomoc Techniczna ..."
W instrukcji faktycznie nie ma mowy o NiMH akumulatorach. Trzeba zobaczyć czy na bateriach Li-Ion grip będzie lepiej działał.
pozdr.
E-3, ZD 12-60mm SWD, FL-50R
robiłem takie "doświadczenie" z alkalicznymi bateriami AA.
Baterie kupiłem kilka dni wcześniej do pilotów na wyminę czyli były nowe (no chyba że przeterminowane, ale piloty działają nadal)
efekt był ten sam co z aku 1,2 V stan baterii świecił się na czerwono
jest opis na optycznych dotyczący zmian :
http://www.optyczne.pl/1557-nowo%C5%..._firmware.html
"Według zapewnień producenta najnowszy firmware do E-3 poprawia dokładność działania autofokusa we współpracy z jasnymi obiektywami. Ulepszono także działanie AF w trybie ciągłym i umożliwiono wybór punktu AF przy pomocy przycisków strzałek. Dodatkowo wydłużono żywotność baterii w przypadku korzystania z gripa HLD-4."
Ostatnio edytowane przez Sebu$ ; 11.02.09 o 21:18 Powód: Automatyczne scalenie postów