Witam
Eksperymentuję właśnie z ustawieniami aparatu w mojej 410-tce. Te domyślne zupełnie mi nie leżą. Jeśli macie jakąś własną sprawdzoną konfigurację chętnie wypróbuję.
Pzdr
H.
Witam
Eksperymentuję właśnie z ustawieniami aparatu w mojej 410-tce. Te domyślne zupełnie mi nie leżą. Jeśli macie jakąś własną sprawdzoną konfigurację chętnie wypróbuję.
Pzdr
H.
Nie ma czegos takiego jak sprawdzona konfiguracja-Kazde ustawienie jest zalezne od tego co,jak,kiedy i w jaki sposob chcesz pokazac co widziales.
Optymalne do wszystkiego jest fabryczne "Auto".Niekiedy sie komus sprawdza(turysta japonski na wycieczce).
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Nie rozumiemy się. Mówiąc o optymalnych ustawieniach mam na myśli kontrast, ostrość etc. Nie chodzi oczywiście o czas i przysłonę.
Pzdr
H.
Takich ustawień optymalnych też nie ma. Owszem, niektórzy sugerują, żeby ustawić np. kontrast na -2, podobnie ostrość, ew. -1 jednak eksperymentowałem z obniżeniem kontrastu i ostrości w E-410 i efekty zwykle niespecjalnie mi się podobały. Na pewno niezelżenie od zabawy JPGami w menu warto robić rawy i wołać je potem wg. uznania...
Ostatnio edytowane przez Karol ; 23.01.09 o 18:47
Rób zdjęcia w RAW'ach, nie przejmuj się jakimiś ustawieniami. Potem, na spokojnie, przy komputerze, wywołasz sobie te rawy - z balansem bieli jaki lubisz, z kontrastem jaki lubisz, zmienisz rozmiar na taki jaki lubisz i wyostrzysz tak jak lubisz, a nawet suwaczkami od krzywych ustawisz sobie kolory jak lubisz.
dla jpg proponuje
Picture Mode: Natural
saturation +1
contrast -2
sharpening -1
noise filter low
Ja wolałem:
noise filter off,
sharpening -2.
Witam
Wiem ze to zupelnie rozne matryce ale nijak na 410 bez RAW nie potrafie uzyskac takich cieplych barw jak na e 500 w jpg. w programach tematycznych wiec wal chlopie w raw i ustawiaj jak chcesz nawet i w OM2, tylko wpierw dobrze skalibruj monitor bo to podstawa szczegolnie LCD.
Bepeh
Przeszedlem droge od SMIENY 8M, analogowy kompakt Kodaka, Zenita 12XP, Pentagram Photon 434, i jak na razie stalem sie posiadaczem E500. Jestem amatorem wiec z gory przepraszam za niektore pytania...
E500, Zuiko 17,5x45,14-54,40-150 stara wersja, 50-200, karty CF i XD SUNDISK/Olympus...