E3 to puszka profesjonalna.E30 to puszka amatorska
Reszta to tylko Twoj wybor co Ci bardziej potrzebne.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Póki co, to wybór chyba jest łatwy: E-3.
E-30 ma więcej ficzerów ale jest plastikowy i ma mniejszy wizjer.
No i "bogatszą" w piksele matrycę, co przy jej fizycznej wielkości raczej nie jest czymś, co można uznawać za atut.
Gdyby E-30 kosztował połowę ceny (no, niechby 2/3 ) E-3 to można by się zastanawiać ale tak?
To trochę tak, że posłużę się analogią ze stajni Nikona, jakby D300 i o rok nowszy D90 były w tej samej cenie (albo D90 jeszcze droższy co akurat wuystępuje w przypadku E-30) i ktos zastanawiałby się na wyborem.
Jesli za tę samą cenę (a nawet chwilowo mniejszą) można mieć lepszy aparat to nad czym się tu zastanawiać?
PS
Co do tej dynamiki to raczej nie jest większa w E-30 tylko przesunięta w stronę świateł. Jaki to problem ustawić sobie w E-3 korekcję?
om2.11
Lepszy E-3 bo ma uszczelnienia i można nim zabić konia? Lepszy bo nie ma kółka nastaw bo ma większy wizjer?
Czy może lepszy jest E-30 bo ma sporo lepsze LCD, wysokie iso, nie ma bandingu i jest lżejszy, czy może ma poziomicę.
lepszość lepszości nierówna
Na razie za E-3 przemawia tylko promocja... i ewentualne wykonanie jak komuś potrzebne.
Ostatnio edytowane przez geo ; 23.01.09 o 17:45
A7II słoiki
jerzykulesza.zenfolio.com
Zmień "lapka"
A co do sensowności zakupu E-30, to myślę, że zakup ma sens. Pod względem jakości zdjęć jest to najlepsza puszka w systemie (co potwierdzają testy). Do tego jest lżejsza od E-3, a przecież nie każdy chce nosić ze sobą wielkiego i ciężkiego kloca. Trzeba tylko poczekać 2-3 miesiące, kiedy cena spadnie do rozsądnego poziomu. Na razie jest to nowość i Olek chce sobie zarobić na tych niecierpliwych z zasobnym portfelem
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Według testów jest i przesunięta w stronę świateł, i minimalnie większa.
Ostatnio edytowane przez epicure ; 23.01.09 o 17:42 Powód: Automatyczne scalenie postów
epicure - cyt.' Pod względem jakości zdjęć jest to najlepsza puszka w systemie (co potwierdzają testy).'
Zaczynam żałowac,że kupiłem swoją trójkę...
Co do poziomicy - wg.mnie,to bajer nie wiele pomagający fotografowi.Ja do swoich Olków podpinam w sanki poziomicę,dodatkowo mam 2 poziomice w statywie a jak wrzucę fotkę do Galerii,to i tak mówią,że krzywo...![]()
Bardziej od poziomicy wolałbym linie złotego podziału w wizjerze. Ale i tak jestem ciekaw, jak ta poziomica się spisuje. Wcale nie jest to taki bezużyteczny wynalazek. Jeśli z powodzeniem da się nią zastąpić poziomicę w statywie, to mi się przyda.