Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: Z cyfry wszystko wygląda tak samo...

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja mam i cyfre i analog(i). Duzo wieksza frajde sprawia mi focenie analogiem, ten smrud starej skory (zenit i zorka) ten wieeelki wizjer (praktica). Gdyby nie to ze musze, to sprzedalbym cyfre i kupil lepsze szkla do analoga. Niestety cyfra w dzisiejszych czasach potrzebna... i to bardzo.
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    czy tylko analog uczy pokory i myslenia? Nie sądzę...
    Napewno trzeba miec jakies pojęcie o fotografowaniu, przy jednym i drugim. Efekt obydwu jest ten sam: obraz i do tego kto stoi za anlogiem albo za "syfrą" zalezy jaki on jest...
    Dla mnie porównywanie obu i "manie" koregokolwiek z nich mniejszym lub większym poważaniu jest bez sensu. To kwestia wyboru fotografujacego, czym focić

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FridaM Zobacz posta
    czy tylko analog uczy pokory i myslenia? Nie sądzę...
    Napewno trzeba miec jakies pojęcie o fotografowaniu, przy jednym i drugim. Efekt obydwu jest ten sam: obraz i do tego kto stoi za anlogiem albo za "syfrą" zalezy jaki on jest...
    Dla mnie porównywanie obu i "manie" koregokolwiek z nich mniejszym lub większym poważaniu jest bez sensu. To kwestia wyboru fotografujacego, czym focić
    Zaproponuję Ci zakup/pożyczenie aparatu, załóż film, najlepiej czarno-biały i idź w miasto. Najlepiej weź oba aparaty - swoją cyfrówkę i analog. Wywołaj, zeskanuj, lub lepiej zamów odbitki i poczuj, nie sądź. Fotograf będzie ten sam - czynnik ludzki wykluczysz. I spróbuj zamknąć plener w jednym, najwyżej 2 filmach ( x36).

A potem podziel się z nami swoimi wrażeniami. Proszę...

PS. Właśnie po dwudziestu kilku latach latach od ostatniego zdjęcia analogowego i 5-ciu latach posługiwania się różnymi aparatami cyfrowymi zamówiłem negatywy i myślę o odtworzeniu ciemni.
    Co nie znaczy, że rezygnuję z cyfry.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 19.09.10 o 18:36
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

yendash
    Gość
    No ładnie. Ja z cyfrowych zostawiłem sobie .. telefon. Zaszalałem natomiast z analogiem i nie żałuję. Ale myślę podobnie jak wielu że o gustach się nie dyskutuje. Mi pasuje analogowa "brzydota" jako opozycja do "pięknej" rzeczywistości cyfrowej. A komputerowe psucie zdjęć - jasne... tylko po co?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Górny Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    zawsze można polączyć jedno z drugim i efekty są jak widać "dwa w jednym"

http://www.cinema5d.com/viewtopic.php?p=133996
    E-520 ,14-42 , 40-150 Mój wątek http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72653:

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Zaproponuję Ci zakup/pożyczenie aparatu, załóż film, najlepiej czarno-biały i idź w miasto. Najlepiej weź oba aparaty - swoją cyfrówkę i analog. Wywołaj, zeskanuj, lub lepiej zamów odbitki i poczuj, nie sądź. Fotograf będzie ten sam - czynnik ludzki wykluczysz. I spróbuj zamknąć plener w jednym, najwyżej 2 filmach ( x36)
    Można też "założyć" kartę 512MB. Wejdzie jakieś 35 rawów