Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 78

Wątek: Architektura - obrazki z Wrocławia

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Biorąc pod uwagę pogodę to zdjęcia wyszły rewelacyjnie. Widać że jesień w pełni no i ten wrocławski bluszcz
    Każde zdjęcie jest ciekawe, nawet ciężko wybrać które mi się najbardziej podoba, ale stawiam na 3. Piękny widoczek.
    Jak zwykle nie ma się do czego przyczepić, jedynie może troszeczkę obciąłbym prawą stronę zdjęcia 4, żeby pozbyć się tego masztu zaraz przy krawędzi zdjęcia.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Fotki bardzo nice, tylko jedna sprawa...bo zauwazyłem ze nie tylko to u mnie jest...mianowicie : jak pozbyc sie abberacji i jak focic, by niebo nie swieciło jak...(oszczedze porownan ).

Podróże Fotografia | SnowBoard

-> Olympus c-4000 (był) / Fuji s6500fd (jest obecnie)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Fotki super, szczególnie 3 mi przypadła do gustu. Czasami żałuję, ze nie mieszkam w jakimś większym mieście....
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kondi
    jak pozbyc sie abberacji i jak focic, by niebo nie swieciło jak...(oszczedze porownan ).
    Sposób na usunięcie aberracji znajdziesz tu:
    http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?p=62759

Jeśli chodzi o niebo, to raczej nie znajdziesz prostego rozwiązania. Na zdjęciu które "cytujesz" niebo było białe, więc trudno o uzyskanie błękitu. Matryce CCD mają małą rozpiętość tonalną i przy dużych różnicach jasności fragmentów zdjęcia mamy albo wypalone jasne elementy, albo niedoświetlone ciemne. W takiej sytuacji lepiej trochę niedoświetlić i korygować w PS.

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wrocek
    jak pozbyc sie abberacji i jak focic, by niebo nie swieciło jak...(oszczedze porownan ).
    Sposób na usunięcie aberracji znajdziesz tu:
    http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?p=62759

Jeśli chodzi o niebo, to raczej nie znajdziesz prostego rozwiązania. Na zdjęciu które "cytujesz" niebo było białe, więc trudno o uzyskanie błękitu. Matryce CCD mają małą rozpiętość tonalną i przy dużych różnicach jasności fragmentów zdjęcia mamy albo wypalone jasne elementy, albo niedoświetlone ciemne. W takiej sytuacji lepiej trochę niedoświetlić i korygować w PS.
    Sorki, wiem ze to nie dzial na takie pytania, ale co z takim faktem dalej...? Przymknac przesłone ? A moze w trybie półmanualnym zmienic eksopozycje o 0.3 EV ?

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Przymknac przesłone ? A moze w trybie półmanualnym zmienic eksopozycje o 0.3 EV ?
    Można próbować nawet -0,7EV, ale obróbka w PS będzie konieczna (np. rozjaśnienie cieni krzywymi). Nie licz jednak, że jakość będzie rewelacyjna. W niektórych warunkach nie da się po prostu zrobić dobrego technicznie zdjęcia.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Korekcja ekspozycji nic nie da, bo wplywa ona na czas otwarcia migawki a nie wartosc przyslony. Jedyne wyjscie to przymkniecie przyslony, choc czasem czas sie wydluzy - pozostaje statyw.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    OKey, sprobuje przy najblizszej okazji.

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    @vodnik
    Może źle zrozumieliśmy się, ale wg mnie dla zmiejszenia przepaleń wystarczy korekcja ekspozycji (niezależnie czy czasu czy przysłony). Natomiast korekcja przysłoną rzeczywiście ma wpływ na aberracje.

PS. @Moderator: Jeśli temat ma się rozwinąć, to może lepiej przenieść go do odpowiedniego działu.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    @wrocek nie mam takich uprawnien do rozdzielania postow (chyba).

A miedzy nami, to wlasnie poprzez przymnkiecie przyslony zmniejsza sie abberacje. Czas sie wydluza, ale abberacje sa mniejsze.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888