Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Olympus E-510 a Sony Alpha 300

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    ja też mam takie samo wrażenie, więc nie ma co dyskutować, kup co uważasz
    u nas nie dowiesz się nic o A300 bo to forum Olka.

jak porównam kit dodawany z A300 do tego z Olka to normalnie mi się chce śmiać, ale cóż, wg kolegi lepsza jakość, to bierz.

Ciekawi mnie zastępnik 50-200 w Sony, jakoś znaleźć nie mogę. Znalazłem cos takiego: http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/97684, ale ta cenka Sigma 70-200/2.8 jest do olka za 2500 zł.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 20.01.09 o 19:20

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    że tak powiem poważnie myślę nad zmianą systemu ale nie jestem pewny do końca czy warto. Tak naprawdę wiem że obecny aparat spełnia wszystkie moje wymagania... i tak jeszcze nie wykorzystuję go w pełni ale brak mi paru akcesoriów które za tanie nie są... uważam alpha300 za gorszy aparat od E-510 (ale może to po prostu kwestia przyzwyczajenia do sprzętu) pod względem wykonania, stabilizacji obrazu i pokusiłbym się nawet pod względem matrycy - CCD z tego co się orientuję jest starszym systemem od live MOS ale pamiętajmy że instrument nie gra, tylko muzyk i to od nas zależy jakie wyjda zdjęcia, niestety od pewnego stopnia ogranicza nas sprzęt który tani nie jest
    :/

Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    Ciekawi mnie zastępnik 50-200 w Sony, jakoś znaleźć nie mogę. Znalazłem cos takiego: http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/97684, ale ta cenka Sigma 70-200/2.8 jest do olka za 2500 zł.
    weź pod uwage że sony do większość aparatów daje obiektyw 18-70 mm czy średnio w tym przedziale zaczynają się kity, z tele poszukaj obiektywów o symbolu SAL-75300 (75-300mm), SAL-55200 (55-200mm)
    Ostatnio edytowane przez mestre16 ; 20.01.09 o 19:37

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    dobry sprzęt nigdzie nie jest tani i nigdy nie będzie.

Jesli masz kasiastego wujka i będzie kupował szkła po 3-5k zł to kup sobie sony. Jesli natomiast nie, to myślę, że nie warto. Lepiej nie będzie, a strata kasy ewidentna, bo sprzedaż E510 nie przyniesie Ci tyle, żeby kupić A300, nawet samo body.

Poszukałem, ale co tu porównujesz, przecież to zupełnie inna klasa szkieł. Te szkła możesz porównywac do 40-150, a to 70-300 za 2300 zł możesz porównać sobie do 70-300 u Olka za 1100zł.

Mam także wrażenie, że nie rozumiesz co to crop.
    18mm w sony daje tyle samo co 14mm w Olympusie, więc zmiana żadna.
    300mm w Sony A300 daje ten sam obraz co 225mm w Olku, za to, żeby A300 miało taki sam obraz jak 300mm w Olku musiałbyś mu zapiąć 400mm (w przybliżeniu).
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 20.01.09 o 19:54

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W ogóle jakieś dziwne rzeczy piszesz... Czytając różne testy na różnych stronach łatwo się dowiedzieć, że Oly ma najlepsze kity pod względem cena/jakość. Porównaj aberrację... Jakieś luzy?! Mój 14-42 chodzi jak marzenie i mimo tego, że zapewne kupię 14054 II to na bank mojego kitu się nie pozbędę, bo to bardzo dobry obiektyw, tylko ciemny (choć zależy co kto foci). Jeżeli patrzysz na obiektywy tele to pamiętaj, że Olympus ma najmniejszy sprzęt w tej dziedzinie. Poza tym od jak dawna mamy 70-300? Oly na bank jeszcze wypuści coś lepszego, ale trzeba poczekać. Co do "słabego wykonania" tego obiektywu to też się nie mogę zgodzić. Byłem ostatnio w sklepie i mierzyłem kilka różnych, między innym 70-300, 9-18, 11-22 oraz 14-54. Zobacz jakie półki są tu uwzględnione. Oprócz mocowania (te z uszczelnieniem wchodzą inaczej) nie czułem zbyt dużej różnicy w wykonaniu.
    Ja Ci dobrze radzę zostań przy Olku, bo będziesz później żałował, że tyle kasy na szkło musisz wyrzucić...
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mestre16 Zobacz posta
    dokłądnie interesuje mnie obiektywy z zakresu
    ED 50-200mm 1:2.8-3.5 SWD (lub nawet bez SWD)
    ZUIKO DIGITAL 9-18mm 1:4.0-5.6 lub ED 8mm 1:3.5 Rybie oko
    czy inny szerokokątny obiektyw bo kit złożony na 14mm to dla mnie za duży zakres
    I w systemie Alpha znajdziesz tańsze odpowiedniki tych szkieł?

qbic
    Gość
    w zyciu bym A300 nie kupił, A350 to i może bym się zastanawiał, ale A300 ? Toż to krok wstecz w jakości obrazu.
    Nie chce się czepiać (i nie lubię) ale w jakim kontekście jest to krok wstecz w jakości obrazu?

| OlyJedi Awatar dulak
    Mieszka w
    Londyn/Lublin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    w zyciu bym A300 nie kupił, A350 to i może bym się zastanawiał, ale A300 ? Toż to krok wstecz w jakości obrazu.

pojecia nie masz o czym piszesz, wiec waz slowa nastepnym razem, a swoja droga mam na stale doczynienia z obydwiema puszkami ze szklami kitowymi i zarowno 300 jak i 350 daja swietna jakosc obrazu, obiektyw kitowy - fakt -wymagajacy szybkiej zmiany. Alfy goruja nad 510 mozliwoscia doczepienia prawdziwego gripa oraz pomiarem blysku.
    Rozwaz sensownie czego potrzebujesz i pamietaj, ze w Sonolcie masz duzo lepsza dynamike w miejscu gdzie w 510 bedziesz mial biale niebo tam mozesz dostrzec zarysy chmur, poza tym odchylany wyswietlacz i sensowny LV. 510 na pewno jest solidniej zbudowana.

pozdrawiam
    S5Pro, D200, D3000, F50D, S8 3.5 FishEye, T 17-50 2.8, S105 2.8, 2 x Metz 48AF1, S 24-60 2.8

Fotografia Ślubna Lublin

zonkinho
    Gość
    Wg mnie A300 daje lepszy obraz niż A350 ze względu na mniejsze upakowanie pikseli. Poza tym mniej mpix to mniejsze wymagania co do jakości optycznej obiektywów.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    co będę focił??
    trudno mi określić, zdjęcia sportowe w dużej mierze (sporty motorowe, rowerowe, narciarskie, skateboarding itp...) i portrety czrnobiałe i kolorowe zarówno pozowane jak i z zaskoczenia zwariowane zdjęcia z imprez. Krótko mówiąc wszystko to co zobaczę i będe uważał za warte utrwalenia na zdjęciu, jeszcze tematyka wycieczkowa...

narazie to mi przyszło do głowy po przeglądnieciu swojej mini galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    To pokaż tą galerię. Po zdjęciach powiemy Ci, co wybrać.