Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Olympus E-510 a Sony Alpha 300

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus E-510 a Sony Alpha 300

wiem że temat takowy już był na tym forum ale nic konkretnego z niego nie wynikało. Jestem użytkownikiem E-510 (14-42mm) ok końca września ubiegłego roku i do samego aparatu nie mam nic do zarzucenia, pracuje się z nim bardzo łatwo, przyjemnie i intuicyjnie, niestety borykam się z problemem obiektywów które do ollego są nieco drogie jak na moją kieszeń (mowa tu oczywiście o modelach droższych - uważam że lepiej wydać raz pieniądze a dobrze i mieć święty spokój). Po rozmowie z wujkiem, który zajmował się fotografia analogową i teraz reaktywuje swoje hobby na cyfrze, chciałem się przerzucić na system ALPHA. Głównym powodem dla którego chcę się zdecydować na sonego jest to że będę mógł sobie do woli porzyczać obiektywy od wujka oraz fakt że do sonego pasują obiektywy z minolty i można je kupic w baaardzo atrakcyjnych cenach. Mojego ollego kupiłem za granicą w atrakcyjnej cenie że obserwując ceny używanego sprzętu na allegro jeszcze bym na nim zarobił ;] ale nie w tym rzecz. Chciałem was prosić konkretnie o OBIEKTYWNE ale wnikliwe porównanie obu aparatów, różnic w zasadach działania poszczególnych elementów bo wiadomo oba aparaty są podobne ale mają swoje indywidualne wady i zalety

qbic
    Gość
    Jakiego zakresu ogniskowych Ci brakuje?

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    I jakie zdjęcia chcesz robić? Pamiętaj, że całe życie wujek nie będzie Ci obiektywów dawał, a Oly ma tanie i bardzo dobre!
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Prosciej namowic wujka na E-system.Jest to i dla Niego i Ciebie lepsze rozwiazanie.

Jak sam zauwazylesz kupiles puszke E-systemu,teraz sprzedajac,jeszcze mozesz zarobic.Spytaj wujka ile dostanie wiecej za swoja Alfe,ktora kupil.
    Z Sony jest tak,ze co dwa miesiace wypuszcza puszke,niewiele lepsza od poprzedniej.Jednak wlasciciel tej poprzedniej duzo traci.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 20.01.09 o 18:48

GoOrange
    Gość
    Ja właśnie ze względu na obiektywy posiadam Olka...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    w zyciu bym A300 nie kupił, A350 to i może bym się zastanawiał, ale A300 ? Toż to krok wstecz w jakości obrazu.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mestre16 Zobacz posta
    że do sonego pasują obiektywy z minolty i można je kupic w baaardzo atrakcyjnych cenach.
    ... wydalających jakościowo obiektywów z minolty jest kilka...

I dostać je nie łatwo, a już napewno nie za atrakcyjną cenę*

*wiem, bo mam**
    **tzn Moja Połówka ma
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Jeżeli masz dostęp do szkieł od Alpha, to jedyny solidny argument za tą puszką Sony'ego. No i może większy wizjer, nie wiem o ile od tego w E510.

To prawda, body jest mniej ważne, niż dobra optyka. Napisałem dobra, bo nie chodzi o to, żeby mieć pięć mizernych obiektywów, ale jeden a porządny. Poza tym, nie napisałeś, jaki zakres Cię interesuje (tzn. jaki typ fotografii uprawiasz).

A tak w ogóle, to forum Olympusa - nie licz na entuzjastyczne namowy na Alpha 300

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dokłądnie interesuje mnie obiektywy z zakresu
    ED 50-200mm 1:2.8-3.5 SWD (lub nawet bez SWD)
    ZUIKO DIGITAL 9-18mm 1:4.0-5.6 lub ED 8mm 1:3.5 Rybie oko
    czy inny szerokokątny obiektyw bo kit złożony na 14mm to dla mnie za duży zakres

byłem w sklepie ze swoim aparatem i miałem wpięty obiektyw
    ED 70-300mm 1:4.0-5.6 ale rtudno mi było zrobić jakieś sensowne zdjęcie w centrum handlowym nie wychodząc z pasażu... :/
    jednak obiektyw ten wydawał mi się trochę tandetny w wykonaniu, przypominał mi kitowy... szczerze powiem mam kitowy obiektyw 14-42 i po tym czasie (4miesiące) zaobserwowałem dosyć spory luz na nim i nieprzyjemne objawy przesuwania się obrazu podczas ostrzenia manualnego także nie mogę powiedzieć że olly robi dobre kity... przynajmniej nie w nowych modelach, ale to ocena subiektywna oparta na moim konkretnym egzemplarzu.
    Do zakupu Ollego przekonał mnie kuzyn który wcześniej zakupił E-500 i z którym też miałem przyjemność i wydaje mi się że starszy obiektyw kitowy jest o wiele solidniejszy (metalowy przedewszystkim, bodajże 14-52mm)

Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    w zyciu bym A300 nie kupił, A350 to i może bym się zastanawiał, ale A300 ? Toż to krok wstecz w jakości obrazu.

z tego co mi wiadomo model 300 od 350 różni się JEDYNIE rozdzielczością matrycy, która tak naprwde nie ma odbicia w lepszej jakości zdjęć a generuje więcej szumów... to samo powiedział mi ekspedient w SONY Center który sam wybrał model A300 po uprzedniej zabawie całą serią Alpha
    Ostatnio edytowane przez mestre16 ; 20.01.09 o 19:15

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mestre16 Zobacz posta
    Po rozmowie z wujkiem, który zajmował się fotografia analogową i teraz reaktywuje swoje hobby na cyfrze, chciałem się przerzucić na system ALPHA. Głównym powodem dla którego chcę się zdecydować na sonego jest to że będę mógł sobie do woli porzyczać obiektywy od wujka oraz fakt że do sonego pasują obiektywy z minolty i można je kupic w baaardzo atrakcyjnych cenach.
    Mam wrażenie, że już zdecydowałeś...
    (po co więc ten wątek?)