Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 79 z 79

Wątek: zimowe pierze (1000 ćwirków,sójki,myszaki, inteligencja i piękno w jednym, bielinek

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Ja wreszcie w sobotę postawiłem czatownię. 50km od Warszawy ok. Mińska Maz. Czatownia postawiona według wskazówek Sławka. Główny cel to myszaki i bażany. Czatownia stoi na polanie między wsią a lasem. We wsi i po drodze widuję myszaki, także jestem pełen nadziei. Jak będą fotki, to coś wrzucę.

PS. Sławek, przyzwyczaiłeś nas do fotek na najwyższym poziomie. Gratulacje!!
    Ostatnio edytowane przez lucas_g ; 27.01.09 o 15:16

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Obejrzałem sobie wszystkie zdjęcia. Jak podniosę szczękę z podłogi to obejrzę jeszcze raz.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    kurna...zbuduję tą czatownię...w razie czego wykorzystam na miejsce schadzek
    ale narobiliście mi smaku tymi opowieściami i fotkami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar asfoto_p
    Mieszka w
    okolice Tczewa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cud miód normalnie... wielkie gratulacje po raz kolejny.
    ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Sławek, odnośnie tego podświetlenia i widzenia bielika. Nie wiem jak to jest u Ciebie, ale po kilkukrotnym spłoszeniu kruków w ewidentnie podobnej sytuacji - naciśnięcie spustu migawki celem "zaostrzenia" - postanowiłem się przyjrzeć od strony szkła jak to wygląda. Otóż widać przez obiektyw w momencie wciskania spustu i zaostrzeniu na obiekt jak się przymykają listki przysłony - tym bardziej im więcej przymknięta. To moim zdaniem płoszyło ptaki - podświetlenia nie mam w kompakcie... Może to właśnie jest przyczyna zachowania bielika.
    Zdjęć gratuluję ponownie. Doceniam to, że fotografujesz tylko dziką przyrodę, nie idziesz na łatwiznę i efektywność - widać pasję obcowania z naturą. Nachodzi mnie zawsze przy okazji oglądania takich zdjęć refleksja i przypomina się tekst ze "Skazanego na bluesa" - "A czy pomyślałeś skąd się biorą tacy jak on[...]"
    Trzeba pomyśleć i uświadomić sobie ile to wysiłku i wyrzeczeń wymaga... "Skazany na las" . Dobrze, że są tacy.

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pointer0 Zobacz posta
    Otóż widać przez obiektyw w momencie wciskania spustu i zaostrzeniu na obiekt jak się przymykają listki przysłony - tym bardziej im więcej przymknięta. To moim zdaniem płoszyło ptaki - podświetlenia nie mam w kompakcie... Może to właśnie jest przyczyna zachowania bielika.
    W chwili naciskania spustu do połowy listki przysłony są nieruchome. Więc to nie to. Ale podpiąłem sobie 300/2,8 i zajrzałem od strony wielkiej soczewy, chyba miałem rację, w chwili zapalania się punktów AF widoczna jest cała prostokątna matówka w kolorze czerwonym. Nie jest to jakieś ostre światło ale jeśli jest widoczne dla mnie to tym bardziej dla ptaka drapieżnego który ma o wiele ostrzejszy wzrok od nas. Jednak to światełko nie jest tak widoczne z krótkim obiektywem o małych gabarytach z powodu małej soczewki i małego powiększenia, więc jeśli ktoś chce to sobie sprawdzić to trzeba podpiąć coś dłuższego i jasnego.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Brak słów, żeby napisać jak wspaniałe zdjęcia robisz i pięknie o nich opowiadasz. Wielkie Gratulacje !!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Wspaniałe zdjęcia którymi można sie tylko zachwycić. Opisy ujawniają rąbki tajemnicy w drodze do osiągniecia takich rezultatów i za nie serdeczne dzięki.
    pozdrawiam Wiejo

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Same zdjęcia, bez komentarza, byłyby "tylko" świetnymi zdjęciami. Razem z komentarzem, stanowią świetny materiał poznawczy. Dla mnie bomba!!!
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA