Jestem na etapie poszukiwania zamiennika dla PS, który nie za bardzo obniżyłby funkcjonalność i intuicyjność tego programu. Przypadł mi do gustu układ PS. Korzystam czasami z Gimpa, testowałem kiedyś programy typu PaintShop Pro, PSE i inne programiki darmowe lub i triale. Zapis w pamięci brzmi: to nie jest jeszcze to! Jednak świadomość, że nie potrzebuję pełnego PS wartego kilka tysięcy złotych, ale cośik podobnego.
Co do funkcjonalności to nie mam za dużych wymagań, bo nawet nie wołam RAW-ów (na razie)Chodzi o ogólną szybkodostępność do podstawowych funkcji obróbki zdjęć ujętych w PS cs3 jako : pasek narzędzi (ten po lewej stronie) oraz Obrazek, Warstwa i Filtr. Ważnym jest odczytywanie pluginów z PS, wołanie RAW własnym systemem lubz nakładki PS, możliwość masowej obróbki fotek wg zadanej formuły (zapis).
Idąc tym tropem dzięki Dzemskiemu, który od jakiegoś czasu "propaguje" ten program zwróciłem uwagę na program PhotoImpact x3 (PI). Faktycznie niedoceniony programik, ale warty zainteresowania.
Ściągnąłem triala, obrabiam fotki i porównuję go do PS. Efekty są niezłe, a intuicyjność zachowana. Jak na razie brak spolszczenia mi nie przeszkadza. Widzę jednak pewien mankament, tj. przy niektórych opcjach dłuższą pracę, ów poruszający się na dole wskażnik stosowania danej opcji, znany skądinąd z Gimpa. Ciekawe jak w procentach wynosi różnica szybkości PS a PI. Wg mnie program prezentuje niezły softwarowy poziom.
Cena w US$ wynosi 49,99, w Europie ca 45 EUR a w Polsce spotkałem się z ceną 270 zł. Jednak jak na razie stwierdzam, że nie jest łatwo kupić ten program. Wysłałem parę zapytań do dystrybutorów.
Poniżej podaję garść informacji na temat tego programu:
PhotoImpact x3- Karta informacyjna
www.ulead.com/pi/PIX3_FB.pdf
PhotoImpact x3- RAW support list- czyta RAW-y z Camedia i "E" systemu
http://www.corel.com/content/pdf/pix...ist_200807.pdf
Tutorial PhotoImpact 10- opcje zawarte w x3
Tworzenie bannera przy pomocy PS i PI
Corel- sklep Polska
http://www.corel.sklep.pl/questions.php
Liczę na uwagi pozostałych użytkowników PhotoImpact 11, 12 lub x3