Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: PhotoImpact x3

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

PhotoImpact x3

Jestem na etapie poszukiwania zamiennika dla PS, który nie za bardzo obniżyłby funkcjonalność i intuicyjność tego programu. Przypadł mi do gustu układ PS. Korzystam czasami z Gimpa, testowałem kiedyś programy typu PaintShop Pro, PSE i inne programiki darmowe lub i triale. Zapis w pamięci brzmi: to nie jest jeszcze to! Jednak świadomość, że nie potrzebuję pełnego PS wartego kilka tysięcy złotych, ale cośik podobnego.
    Co do funkcjonalności to nie mam za dużych wymagań, bo nawet nie wołam RAW-ów (na razie) Chodzi o ogólną szybkodostępność do podstawowych funkcji obróbki zdjęć ujętych w PS cs3 jako : pasek narzędzi (ten po lewej stronie) oraz Obrazek, Warstwa i Filtr. Ważnym jest odczytywanie pluginów z PS, wołanie RAW własnym systemem lubz nakładki PS, możliwość masowej obróbki fotek wg zadanej formuły (zapis).
    Idąc tym tropem dzięki Dzemskiemu, który od jakiegoś czasu "propaguje" ten program zwróciłem uwagę na program PhotoImpact x3 (PI). Faktycznie niedoceniony programik, ale warty zainteresowania.
    Ściągnąłem triala, obrabiam fotki i porównuję go do PS. Efekty są niezłe, a intuicyjność zachowana. Jak na razie brak spolszczenia mi nie przeszkadza. Widzę jednak pewien mankament, tj. przy niektórych opcjach dłuższą pracę, ów poruszający się na dole wskażnik stosowania danej opcji, znany skądinąd z Gimpa. Ciekawe jak w procentach wynosi różnica szybkości PS a PI. Wg mnie program prezentuje niezły softwarowy poziom.

Cena w US$ wynosi 49,99, w Europie ca 45 EUR a w Polsce spotkałem się z ceną 270 zł. Jednak jak na razie stwierdzam, że nie jest łatwo kupić ten program. Wysłałem parę zapytań do dystrybutorów.

Poniżej podaję garść informacji na temat tego programu:

PhotoImpact x3- Karta informacyjna

www.ulead.com/pi/PIX3_FB.pdf

PhotoImpact x3- RAW support list- czyta RAW-y z Camedia i "E" systemu

http://www.corel.com/content/pdf/pix...ist_200807.pdf

Tutorial PhotoImpact 10- opcje zawarte w x3

Tworzenie bannera przy pomocy PS i PI

Corel- sklep Polska
    http://www.corel.sklep.pl/questions.php

Liczę na uwagi pozostałych użytkowników PhotoImpact 11, 12 lub x3
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    od początku mojej bytności na tym forum polecam ten program. Za cenę jaką trzeba zapłacić oferuje naprawdę bardzo dużo. Funkcjonalność i sposób pracy w nim jest wg mnie ideałem. Obecnie wiele rzeczy robię w PSie, ale jest też duża ilość często wykonywanych operacji, które robię w PhotoImpact ponieważ robi się to dużo szybciej i łatwiej. Na pochwały zasługuje panel EasyPalette, gdzie znajdziemy wszystkie filtry, pędzle i inne narzędzia, wszystko w formie wizualnej pokazującej na czym polega dany efekt i owszem możliwością edycji. PI przyjmuje spokojnie wtyczki szopki. Ma wg mnie najlepszy system zapisu pliku (spapugowany m.in. przez Corel, który teraz jest już właścicielem firmy ULEAD). Program ma wbudowany wtyk do HDR oraz do łączenia zdjęć obiektów nieregularnie zasłanianych, po podaniu czego nie potrzebujemy łączy zdjęcia w jedno na którym mamy cały nieprzesłonięty obiekt. Wykonanie winiety, czy doświetlanie zdjęć zrobi się najlepiej właśnie w PI. Smuga z reflektora na tym zdjęciu:
    Przygotowanie strony www, czy menu dvd, lub tez innych często przydatnych rzeczy to przyjemność. Minus to brak standardowego zapisu do CMYK (czyli w jednym obrazku), zamiast tego PI zapisuje matryce, czyli 4 obrazki dla każdego koloru osobno, no i obsługa polskich liter. Choć w X3 wreszcie to poprawili. No i nie jest aktualizowany wtyk do RAW, przez co nie obsługuje najnowszych modeli aparatów (np. E3)
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 15.01.09 o 10:00

Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Odnośnie obróbki RAW to IP x3 woła Olympusa E-3 (aktualizacja lipiec 2008.)

Pełny wykaz - RAW Support List na poniższej stronie, tylko podany niżej adres w wyszukiwarce trzeba połączyć! (inaczej wyrzuca mi na Forum pusty obrazek)
    http://www.corel.com/content/pdf/ pix3/piX3raw_list_200807.pdf

Albo dojście do tej listy w ten sposób:
    http://www.corel.com/servlet/Satelli...=1204578446675

Strona główna PI x3:
    http://www.corel.com/servlet/Satelli...6#tabview=tab0
    Ostatnio edytowane przez Kaz de Wro ; 15.01.09 o 13:00
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    korzysta z DCRaw.

Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    korzysta z DCRaw.
    E-3 i szereg innych aparatów jest oznaczonych kolorem niebieskim, czyżby przygotowywali do tych modeli aktualizację pod RAW-y ?
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    myślę, że te niebieskie były dodane w update z lipca.

Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Poprzez zakup internetowy kodu aktywacyjnego - ESD, program wylądował już na moim PC. Zakup rejestrowany w USA, ale po podaniu polskiego adresu zamieszkania, przeliczył na EURO z uwzględnieniem 19% VATu (formuła holenderska?). Cena wraz z 2.letnią gwarancją aktualizacji to 73,80 EUR.
    W zestawie otrzymałem- ściągnąłem:
    1. PhotoImpact x3
    2. MediaOne Plus PhotoImpact x3*
    3. Painter Essentials 3 for PhotoImpact x3**
    4. Corel PhotoImpact x3 -2 Year Download Insurance (online)

* Nie wiem jak to się dzieje ale ten program (Box) kosztuje ok. 47 USD !?
    ** W Polsce (Box) kosztuje ok. 350 zł !?
    Obecność tych dodatków ani mnie grzeje ani ziębi, bo interesuje mnie podstawowy program PIx3.

Bawiłem sie nim jako trial, a teraz czas na powolne odstawianie innych programów, trialaów.
    Dzemski podał parę niedogodności. Z CMYK-iem jest tak samo, czyli bez zmian. Nie do końca jestem pewny czy nie ma jakiś "problemów" z usuwaniem EXIF po obróbce i zapisie.
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

| OlyJedi Awatar misiek1928
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Sam szukam teraz zamiennika dla PS, którego używam w wersji "trial" Chciałbym mieć PEŁNĄ wersję dobrego softu do obróbki foto, ale podobnie jak wielu, szukam czegoś zbliżonego do PS'a - to już chyba przyzwyczajenie, albo ten program jest na prawdę taki dobry...

Sprawdzam w tym tygodniu triale Paint Shop Pro Photo i Photoimpact.
    Olympus E-510 | 14-42mm 1:3.5-5.6| 40-150mm 1:4-5.6 | M42 Helios 44-4 1:2.0-16 58mm | SanDisk CF Extreme IV 4GB

Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez misiek1928 Zobacz posta
    ...

Sprawdzam w tym tygodniu triale Paint Shop Pro Photo i Photoimpact.
    To jak skończysz, pochwal się swoimi spostrzeżeniami.
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

| OlyJedi Awatar misiek1928
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    OK, dopiero mogłem zacząć bo czasu było mało. I na początek... co działa na korzyść PhotoShop Elements? RAW. Ani PhotoImpact, ani PaintShop Pro Photo X2 nie obsługują ORF. Rzuciłem googlami w poszukiwaniu jakichś wtyczek, ale nici...
    Płacą za program kilkaset złotych (wszystkei trzy kosztująmniej więcej tyle samo), mogę być chyba na tyle wymagający żeby z lenistwa chcieć programu, który wyoła mi moje RAW'y?

Niemniej, pobawię się. I dam znać
    Olympus E-510 | 14-42mm 1:3.5-5.6| 40-150mm 1:4-5.6 | M42 Helios 44-4 1:2.0-16 58mm | SanDisk CF Extreme IV 4GB

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów