Strona 8 z 18 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 178

Wątek: "Tanie" FF (5Dmk2 vs D700 vs A900)

GoOrange
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez andytown Zobacz posta
    co jak co ale 25 na 50-200 bym nie zamienił

ale co tam taniej do kupienia jest
    ... i nie zamieniam. W sumie to szkło to bajka a kaska na 50-200 już się znalazła.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    hmmm, jeśli chodzi o 50ki 1.8/1.4 w systemie Nikona czy Canona to problem polaga na kupieniu/testowaniu odpowieniej sztuki -rozrzut jakościowy poszczególnych egzemplarzy jest na prawdę duży.
    Fatmanie, Zamień słowo "obiektyw" na pralka/zmywarka/samochód/lodówka. Czy o takim sprzęcie powiesz że jest dobry? Z mojego punktu widzenia jest do d..., a szczęśliwie dobre egzemplarze to wyjątki potwierdzające regułę.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Z pewnością w wizjerze, który ma 100% krycia kadruje się lepiej, nie przekonasz mnie, że jest inaczej.
    ...a próbowałam Cię do czegoś przekonać? Korzystając równolegle z D700 i D3 nie zauważyłem, by lepiej kadrowało się przez wizjer D3. Możesz mi napisać, co kryje się za tym "lepiej".

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Wszystko fajnie, ale jak przyjrzałem się z bliska takiemu D700+24-70, to gabaryty mnie zabiły. Potrzebny byłby OGROMNY plecak foto żeby pomieścić graty FF, nie mówiąc o karnecie na pakernię żeby to wszystko nosić. Jakość lub komfort użytkowania...
    Porównaj zestaw D700 i AF-S 24-70 z E-3 i 14-35. KaarooL'u chyba AF-S 24-70 był za szybą z założoną osłona przeciwsłoneczną

Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Już prawie go (D700) kupiłem gdy przszło otrzeźwienie
    Wojtku rozumiem, że nigdy nie kupisz body z FF?
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 15.01.09 o 21:06

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Fatmanie, Zamień słowo "obiektyw" na pralka/zmywarka/samochód/lodówka.
    Ciekawe jak poznać, że pralka nie trafia z obrotami wirowania a lodówka przestrzeliwuje temperaturę o 0,5 stopnia...
    (koniec OT)

GoOrange
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Ciekawe jak poznać, że pralka nie trafia z obrotami wirowania a lodówka przestrzeliwuje temperaturę o 0,5 stopnia...
    (koniec OT)
    Rzecz w tym że myśląc tymi kategoriami to trzeba by wątpić w większość sprzętów jakie kupujemy. Przestrzelenie o 0,5 stopnia temperatury czy obrotów o 50/min niczym nie skutkuje, ani jedzenie na tym nie traci ani pranie. W przypadku szkła fotka traci sporo.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Fatmanie, Zamień słowo "obiektyw" na pralka/zmywarka/samochód/lodówka. Czy o takim sprzęcie powiesz że jest dobry? Z mojego punktu widzenia jest do d..., a szczęśliwie dobre egzemplarze to wyjątki potwierdzające regułę.
    Chodziło mi raczej o wyjaśnienie fenomenu, że jedni ten obiektyw wychwalają pod niebiosa, a drudzy psy na nim wieszają......
    Problem rozrzutu jakościowego zaczyna dotykać wszystkiego........ z tego co ostatnio czytam także słynnych obiektywów Zuiko oraz samych puszek Olympusa......... takie są realia niestety.

Ja już jestem do tego przyzwyczajony i zawsze przed zakupem dokładnie sprawdzam szkło z moim body -dobieram sobie idealną sztukę.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Jeszcze jedna sprawa. Skoro qbic chce kupić 50/1,4, owszem do każdej puszki go dostanie ale należy postawić pytanie czy jakość tego szkła w każdym systemie będzie zbliżona, szczególnie jak dla autora wątku ma to być ważny obiektyw.
    Miałem Nikkora 50/1,4, niestety z cropem - D80 i jego jakość mnie rozczarowała. Aberracje, spadek ostrości i kontrastu pod światło, szkło dawało satysfakcjonujący mnie obraz po przymknięciu do 2,8. Canonowski odpowiednik wydawał się lepszy, chociaż miałem go z aparatem tylko trzy dni, również na cropie. Żadnych testów nie robiłem ani nawet nie czytałem więc to moje bardzo subiektywne zdanie. Dłuższy kontakt miałem natomiast z plastikowym canonowskim 50/1,8 - absolotnie nie mogę sie zgodzić z rzekomą dużą ilością niektrfień przez AF, o czym ktoś wcześniej wspominał...
    Nikon wypuścił właśnie nową wersję 50/1.4 z silnikiem AF-S.
    Mało o nim jeszcze opinii ale te które gdzieniegdzie sie pojawiają, są raczej pozytywne.
    Optycznie ponoć nawet lepsze od starszego a autofokus szybki i trafny.
    Sam czekam na testy tego szkiełka.

Marcin510
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    rocco dobrze to skwitował. Jeśli 20k wyłożone na sprzęt nazwiemy taniością, to czegoś nie rozumiem. Dowolny korpus, dwa dobre zoomy, jedna stałka, lampa, nadmiarowe zasilanie i jakby nie patrzeć dobijamy do takiej kwoty.

Wszystko fajnie, ale jak przyjrzałem się z bliska takiemu D700+24-70, to gabaryty mnie zabiły. Potrzebny byłby OGROMNY plecak foto żeby pomieścić graty FF, nie mówiąc o karnecie na pakernię żeby to wszystko nosić. Jakość lub komfort użytkowania...
    no tanio niestety jeszcze nie jest, szczegolnie gdy zlotowka leci na pysk d700 juz poszedl w gore o pare stowek, mozna bylo go kupic za 6350, nawet w fotojokerze
    teraz chyba najmniej 6550 i to i tak trzeba sie starac zeby za tyle wyrwac

ale generalnie nie wyjdzie to 20k nawet z obiektywami

do tego tamron 28-75f2.8, okolo 1110zl, bardzo ostry, odpowiednik uniwersalnego zooma x3

do tego 85mm f1.8, okolo 1000zl lub moze ktos zadowolic sie 50tka 1,8 - 350zl
    choc do portretu to raczej 85mm, 50tka to troche malo na ladny bokeh za osoba

na tym mozna zakonczyc, mamy zestaw do wszystkiego, no moze poza zwierzakami, ujeciami z oddali i sportu, ale do tego lepiej miec dobrego cropa niz wywalac fortune na dlugie obiektywy FF

mozemy potem sobie kupic do tego tamrona 70-200f2.8 za okolo 2500zl
    jesli sie uda dostac dobra sztuke, bo czytalem ze z tym jest roznie, ale szklo rewelka poza tym ze wolne

brakuje bardzo szerokiego kata, ale do tego lepiej miec cropa i sigme 10-20mm za 2 tysiace, bo w ff nic za tak male pieniadze nie dostaniemy

ja sklaniam sie ku d700 bo mam juz szkielka pod nikona no i nie ma problemow z wyciaganiem cieni i nie bandinguje tak ostro jak 5dII

a to ze 12mega? nie wazne bo nie robie bilboardow, z reszta 5d2 to nie jest w cale 2x wieksza rozdzielczosc mimo ze 2x wiecej pixeli

3300 ilosc lini pionowych i poziomych w 1dsmk3 (ponoc ostrzejszy od 5dmk2)
    2700 ilosc lini w d3 albo d700

co z tego wynika? ze rozdzielczosc i szczegolowosc 1ds mk3 jest o 22% wieksza w poziomie i pionie

warto poswiecac dla tych 22% lepsza jakosc obrazu, mniej szumow w cieniach, mniejszy banding, lepsza dynamike, lepszy i szybszy AF ??
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 15.01.09 o 21:36

GoOrange
    Gość
    Ja tak jeszcze luźno myśląc zastanawiam się nad taką sprawą. Mianowicie jeśli Canon pakuje swoją najlepszą matrycę do modelu poniżej swojej lustrzanki flagowej to co wpakuje do kolejnego Ds-a?

Marcin510
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Ja tak jeszcze luźno myśląc zastanawiam się nad taką sprawą. Mianowicie jeśli Canon pakuje swoją najlepszą matrycę do modelu poniżej swojej lustrzanki flagowej to co wpakuje do kolejnego Ds-a?
    z tego co czytalem to nie jest to ta sama matryca

rozdzielczosc i dynamika jest mniejsza od tej w 1 ds mk3

no chyba ze zrobili to specjalnie softem zeby nie robic za duzej konkurencji markowi 3
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 15.01.09 o 21:42