Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
...a próbowałam Cię do czegoś przekonać? Korzystając równolegle z D700 i D3 nie zauważyłem, by lepiej kadrowało się przez wizjer D3. Możesz mi napisać, co kryje się za tym "lepiej".
Porównaj zestaw D700 i AF-S 24-70 z E-3 i 14-35. KaarooL'u chyba AF-S 24-70 był za szybą z założoną osłona przeciwsłoneczną
Wojtku rozumiem, że nigdy nie kupisz body z FF?![]()
Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 15.01.09 o 21:06
Chodziło mi raczej o wyjaśnienie fenomenu, że jedni ten obiektyw wychwalają pod niebiosa, a drudzy psy na nim wieszają......
Problem rozrzutu jakościowego zaczyna dotykać wszystkiego........ z tego co ostatnio czytam także słynnych obiektywów Zuiko oraz samych puszek Olympusa......... takie są realia niestety.
Ja już jestem do tego przyzwyczajony i zawsze przed zakupem dokładnie sprawdzam szkło z moim body -dobieram sobie idealną sztukę.
no tanio niestety jeszcze nie jest, szczegolnie gdy zlotowka leci na pysk d700 juz poszedl w gore o pare stowek, mozna bylo go kupic za 6350, nawet w fotojokerze
teraz chyba najmniej 6550 i to i tak trzeba sie starac zeby za tyle wyrwac
ale generalnie nie wyjdzie to 20k nawet z obiektywami
do tego tamron 28-75f2.8, okolo 1110zl, bardzo ostry, odpowiednik uniwersalnego zooma x3
do tego 85mm f1.8, okolo 1000zl lub moze ktos zadowolic sie 50tka 1,8 - 350zl
choc do portretu to raczej 85mm, 50tka to troche malo na ladny bokeh za osoba
na tym mozna zakonczyc, mamy zestaw do wszystkiego, no moze poza zwierzakami, ujeciami z oddali i sportu, ale do tego lepiej miec dobrego cropa niz wywalac fortune na dlugie obiektywy FF
mozemy potem sobie kupic do tego tamrona 70-200f2.8 za okolo 2500zl
jesli sie uda dostac dobra sztuke, bo czytalem ze z tym jest roznie, ale szklo rewelka poza tym ze wolne
brakuje bardzo szerokiego kata, ale do tego lepiej miec cropa i sigme 10-20mm za 2 tysiace, bo w ff nic za tak male pieniadze nie dostaniemy
ja sklaniam sie ku d700 bo mam juz szkielka pod nikona no i nie ma problemow z wyciaganiem cieni i nie bandinguje tak ostro jak 5dII
a to ze 12mega? nie wazne bo nie robie bilboardow, z reszta 5d2 to nie jest w cale 2x wieksza rozdzielczosc mimo ze 2x wiecej pixeli
3300 ilosc lini pionowych i poziomych w 1dsmk3 (ponoc ostrzejszy od 5dmk2)
2700 ilosc lini w d3 albo d700
co z tego wynika? ze rozdzielczosc i szczegolowosc 1ds mk3 jest o 22% wieksza w poziomie i pionie
warto poswiecac dla tych 22% lepsza jakosc obrazu, mniej szumow w cieniach, mniejszy banding, lepsza dynamike, lepszy i szybszy AF ??
Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 15.01.09 o 21:36
Ja tak jeszcze luźno myśląc zastanawiam się nad taką sprawą. Mianowicie jeśli Canon pakuje swoją najlepszą matrycę do modelu poniżej swojej lustrzanki flagowej to co wpakuje do kolejnego Ds-a?