rzeczywiscie acr czy tam lightroom dal strasznie w kosc...
rzeczywiscie acr czy tam lightroom dal strasznie w kosc...
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
Piszac studio mocno wyogolnilem, zalezy co i jak focimy.
W canonach przy LV jest przelacznik "symulacja ekspozycji", wlaczony przy lampach nie ma sensu, po wylaczeniu widzimy wszystko dokladnie. Piloty nie musza byc mocne, to co wkleje na przyklad bez lampy wymagaloby ekspozycji 1s/2.8/ISO100. Gdy ktos bawi sie w fografie produktowa to wie ze czasami aprat znajduje sie w miejscu ciezko dostepnym, wtedy zagladanie w wizjer jest malo wygodne. Majac LV i podglad na komputerze lub na duzym telewizorze po hdmi (coraz modniejsze), mozemy na spokojnie zdalnie ustawic focus, sprawdzic czy GO zawiera to co chcemy, przestawiac swiatla patrzac sie od razu w telewizor. Szczegolnie to ostatnie potrafi zaoszczedzic sporo biegania.
Smieszna jest historia LV w studio. Pierwsze aparaty ok 10lat temu mialy je w standardzie, kadrowalo sie na komputerze. Szczegolnie jesli scianka byla zamontowana na aparacie WF ktory nie ma lustra wykluczajac inna forme podgladania, mialy to tez MF. Ale MF do produktow nie zawsze sie sprawdzaja, poklony w WF przy produktach to swietna sprawa. Pozniej pojawily sie dslry 35mm, lzejsze, tansze body i szkla, obiektywy tilt/shift, dawaly swietna jakosc obrazu. Ale nie mialy LV. Dopiero od ds'a III-ki LV wrocil cieszac wielu "pakszuterow".
Przyklad na szybko z softu canona:
http://217.153.45.179/album/album116...mote.sized.jpg
Mi LV nie brakuje, a jak by co to robię testowy strzał, leci do kosza jak jest zły.
posiadam 5D mkII i szczerze polecam. Lecz dylematy w stylu co wybrać d700 czy 5D są trochę nie na miejscu.
5D to aparat studyjny.
d700 do reportażu.
tyle wg mnie w temacie
Znam conajmniej trzech zawodowych fotoreporterów (dwóch z nich to obecnie freelancerzy) i focą 5D.
Segment czy zastosowanie produktu gdzie kieruje go prodeucent nie zawsze oznacza jego jedyne zastosowanie.
Osobiscie gdybym mial teraz kupowac FF, zdecydowanie wzialbym 1DsII, aparat do wszystkiego, a tak trzeba zawsze z czegos rezygnowac, jak kolega wyzej wspomnial Nikon do reportazu, tu czuje sie jak ryba w wodzie, a 5D do wszystkiego innego. A900 daje tez calkiem fajne kolorki, to moglbym zamiennie za 5D stosowac, da sie zzyc z ta puszka.
pozdroofka
Ja mam najprostszy patent na LV w studio przy E-3Wystarczy w menu ustawić odpowiedni czas pod piorunkiem "custom" pozycja "slow limit". Podnosimy wbudowaną lampkę i ją zasłaniamy czarnym papierkiem. Na aparacie dajemy tryb A i ustawiamy potrzebną przysłonę z pełną widocznością na LCD w dowolnym oświetleniu... Na statywie można łapać ostrość ręcznie na LCD w powiększeniu 10x. Ten sposób stosowałem także w reporterce z AF przy zdjęciach znad głowy, patrząc od dołu na LCD --W tym wypadku nie jest konieczne oczywiście zasłanianie lampki wbudowanej (można używać dwóch naraz). --pozdrówka
----------------------------------------------------------
ps:Lampy studyjne lub wyzwalacz radiowy podłączamy oczywiście do gniazdka bocznego.
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 9.02.10 o 04:39
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto