Strona 16 z 18 PierwszyPierwszy ... 61415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 178

Wątek: "Tanie" FF (5Dmk2 vs D700 vs A900)

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez domi Zobacz posta
    Moje obawy budzi ta Sigma. Niestety jest ona na śrubokręt, do tego bardzo głośna wola i taka sobie. Przy takim zakresie inaczej się korzysta z szkła - ot hiperfoklana i wiadomo że tam od metra wszystko jest ostre.
    Sigma jak to sigma ma jeszcze dodatkowe wady - po pierwsze winieta jest masakryczna, trzeba albo przymknąć, albo zmniejszyć gdzieś do 15mm.

Jak się pojawi stalka 12mm to biorę... a co do rozdzielczości, sprawdzałem w sklepie 2 sztuki, jedna była kiepska druga świetna. Ludzie wieszają psy na tym szkle bo prawdopodobnie trafili na gówniane egzemplarze. Tak naprawdę dla mnie nie ma alternatywy - to jest jedyne szkło które mi odpowiada z tego co jest na rynku.

Co do spacer zoomu pewnie kupie jakiegoś taniego starocia minolty - na spacerek nie potrzebuje wysokiej jakości a testów mnóstwo na dyxum.com

Wracając do samej A900 - świetny aparat ale ... silnik jpeg to jakaś porażka.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 31.01.09 o 12:30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Qubic, a jak się AF sprawuje w A900 w porównaniu do E3?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Jak się pojawi stalka 12mm to biorę... a co do rozdzielczości, sprawdzałem w sklepie 2 sztuki, jedna była kiepska druga świetna. Ludzie wieszają psy na tym szkle bo prawdopodobnie trafili na gówniane egzemplarze. Tak naprawdę dla mnie nie ma alternatywy - to jest jedyne szkło które mi odpowiada z tego co jest na rynku.
    Ale ono z natury jest cienkie po prostu. Poza tym, że jest 12mm nie ma w sobie nic ciekawego. Te 2mm spokojnie bym poświęcił w imię 14-24/2.8 nikona. Jaśniejsze, o wiele ostrzejsze, z świetną kulturą pracy. To obiektyw dla którego warto mieć nikona, jak by jeszcze tylko było to stabilizowane to już zupełnie odlot

Co do spacer zoomu pewnie kupie jakiegoś taniego starocia minolty - na spacerek nie potrzebuje wysokiej jakości a testów mnóstwo na dyxum.com
    Tanio i dobrze to właśnie np. 28-135/4-4.5. Bardzo fajne szkiełko i zastanawiam się czy znów sobie nie kupić. Mimo, że na śrubokręt to szybkość wymiata, jakość obrazu też jest całkiem niezła a zakres uniwersalny dość.

Wracając do samej A900 - świetny aparat ale ... silnik jpeg to jakaś porażka.
    Zgadza się, JPG z tego aparatu nie nadają się do czegokolwiek. Ta opcja jest tylko po to żeby drukować zdjęcia na szybko z drukarki po usb jak pierwszy raz widziałem sample to się za głowę złapałem. Dobrze że rawy są o wiele lepsze.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez domi Zobacz posta
    Te 2mm spokojnie bym poświęcił w imię 14-24/2.8 nikona.
    A ja nie.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Qubic, a jak się AF sprawuje w A900 w porównaniu do E3?
    Niestety nie mam żadnego szkła z napędem usm/swd etc.. wiec ciężko porównać. Nie było to dla mnie istotne, słyszałem ze AF w moim aparacie jest kiepski.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 31.01.09 o 19:48 Powód: Automatyczne scalenie postów

GoOrange
    Gość
    Mnie po zakupie Nikonów tych co mam brakło funduszy na 14-24 i już miałem myśleć o 12-24 sigmy ale różnicę na flickrze zauważyłem po kilku(nastu) samplach i odpuściłem sobie. Tyle że z drugiej zaś strony nie wiem czy ta sigma jest aż o tyle słabsza co tańsza, wątpię a to czyni z niej dobry zakup. Oczywiście pod warunkiem że trafimy jak qbic w egzemplarz.

qbic
    Gość
    Jak trafisz na lipny egzemplarz to wysyłasz do serwisu i po sprawie. Oczywiście, jak nie zależy Ci na 2mm to brałbym 14-24.

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wieprz Zobacz posta
    Raczej niestrudzeni porównywacze jpg, które A900 ma zupełnie o kant tyłka..

Po drugie jaki sens ma porównywanie A900 z A850 jak to dokładnie ta sama matryca?

Tutaj można zobaczyć o wiele lepsze i rzetelniejsze porównanie: D3x + A900 + 5DmkII

http://www.alpha-numerique.fr/index....pro&Itemid=317

Przy okazji warto zerknąć na dole jak Lightroom NIE POTRAFI wywołać rawów z sonego.

Inne porównanie - czyli wszystkie wywoływaczki + JPG z aparatu:

http://www.alpha-numerique.fr/index....1&limitstart=2

Niestety sony daje żałosne wręcz IDC. Jego jakość mniej więcej jest na poziomie tego co z puszki (czyli tragicznie). Najlepiej zdecydowanie radzi sobie DxO, potem bibble, potem długo nic, na samym końcu lightroom i prawie cała reszta, potem przepaść i IDC oraz to co wypluwa puszka w JPG.

Oczywiście wprost z puszki najlepiej sprawują się D3, D3s i D700, ale te mają 12Mpix, a nadwyżkę detalu z A900/D3x też trzeba odpowiednio wykorzystać (np stosując agresywniejsze odszumianie, rozmywanie i dopiero skalowanie).

ps. nowy LR trochę się podobno poprawił - nie widziałem jednak jeszcze tych znacznie lepszych efektów.

piotrek204
    Gość
    Mnie dziwi ze sony nie dodalo LV do A900 i A850. Z 24mpix'ami to idealny aparat do studia, LV jest duzo wygodniejszy do kadrowania i nie jest obarczony bledami FF/BF. Nikt by sie tez nie interesowal szumem na wysokich ISO.

qbic, czy zoom w 12-24 pracuje gladko? Chcialem ja wypozyczyc, ale nie byla dostepna, ogladalem inne sigmy z wypozyczalni i mialy klopoty z zoomem, widac bylo ze sa juz zuzyte, praca zoomu byla fatalna. Wypozyczylem 24-70/2.8 bez HSM, fatalny obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 11.11.09 o 12:59

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    qbic, czy zoom w 12-24 pracuje gladko?
    Moje 12-24 nie posiada HSM, jest głośne, ale szczerze powiedziawszy ja używam ten obiekty tylko w zakresie 12-15mm i na MF.