Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Noo to kolej na nastepnego nowicjusza...

Mieszka w
    Szczecinek, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Noo to kolej na nastepnego nowicjusza...

Mój drugi pościk tutaj mam nadzieję ze za bardzo nie dostanie mi sie
    taka tam drobna "twórczość"

Wystarczy na początek

Pozdrawiam,
    Pieciek

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	05.jpg
Wyświetleń:	227
Rozmiar:	161,7 KB
ID:	11318   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	010.jpg
Wyświetleń:	196
Rozmiar:	68,1 KB
ID:	11319   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	013.jpg
Wyświetleń:	210
Rozmiar:	135,1 KB
ID:	11320   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	024.jpg
Wyświetleń:	224
Rozmiar:	241,3 KB
ID:	11321  

Ostatnio edytowane przez Pieciek ; 12.01.09 o 00:59

| OlyJedi Awatar xartez
    Mieszka w
    wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Podoba mi się pierwsze zdjęcie, ostre światło i ciemne elementy ładnie kontrastują ze sobą.

Na sztucznych ogniach się nie znam, wyglądają nieźle, ale brakuje mi tu trochę punktu odniesienia, jakiegoś domu, czy czegoś podobnego, dzięki czemu widać by było skalę 'zjawiska'. Możliwe, że przy mniejszym zbliżeniu udałoby się cały wybuch zmieścić w kadrze.

Na trzecim trochę szkoda, że łódka jest zasłonięta przez drzewa, przez co ciężko stwierdzić co jest głównym tematem zdjęcia. Poza tym wydaje mi się, że za dużo jest "lądu" na dole zdjęcia - spokojnie możnaby wykadrować tak z 2/3 dołu i przy okazji trochę lewej strony, dzięki czemu obrazek nie byłby tak 'centralny' co jest dość często wytykane jako błąd przy kadrowaniu.

O ostatnim ciężko jest mi coś napisać. Rzuca się w oczy ucięta 'skrzynka' na której siedzi kot. W moim odczuciu to zdjęcie jest najsłabsze z całej czwórki, ale bynajmniej nie ma co się zniechęcać .

Pozdrawiam
    x.

P.S. Chyba dobrym pomysłem byłoby numerowanie zdjęć, bo jak dodasz jeszcze parę, to ciężko będzie się zorientować, którego tyczą się konkretne uwagi.

/edit/
    i to chyba wątek bardziej do 'kącika początkującego' niż oceny zdjęć
    Ostatnio edytowane przez xartez ; 12.01.09 o 01:25

| OlyJedi Awatar B2irdy
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Pierwsze zdjęcie najlepsze ma klimat, dobrze wykonane, fajerwerki ok szkoda tylko tych gałęzi w kadrze no i że cały wybuch się nie zmieścił. 3 średnie drzewa przeszkadzają w odbiorze, ostatnie najsłabsze i nie widzę sensu wstawiania takiego zdjęcia do oceny
    Olympus E-510, ZD 14-42, Jupiter 37 A MC 3,5 / 135, Helios 44-2 2/58. www.lukaszptaszynski.pl Pozdrawiam!!!

Mieszka w
    Szczecinek, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez B2irdy Zobacz posta
    Pierwsze zdjęcie najlepsze ma klimat, dobrze wykonane, fajerwerki ok szkoda tylko tych gałęzi w kadrze no i że cały wybuch się nie zmieścił. 3 średnie drzewa przeszkadzają w odbiorze, ostatnie najsłabsze i nie widzę sensu wstawiania takiego zdjęcia do oceny
    pierwsze zdjecie było robione ok 14ej popołudniu

fajerwerki - były robione ze statywu z 2sek naswietlaniem na 14-42, tak szczerze powiedziawszy na chybił trafił z balkonu, gałezie wyszły dopiero po zobaczeniu zdjecia w kompie ale mi sie podoba jego ostrość - przynajmniej w oryginale. Jeśli chodzi o łódke - mam kilka zdjęć z tego dnia - jak znajde jakies lepsze to wrzuce a kot... kot sobie siedział na skrzynce jak akurat przechodziłem, a miałem niestety tylko 50ke przy sobie, a bałem sie podejść bliżej zeby biedak zawału nie dostał

Dzieki za oceny myslałem ze bedzie gorzej

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    pierwsze najlepsze ze wszystkich-swietnie zagralo swiatelko i GO.
    nie jest moze niesamowicie oryginalne, ale sie wyroznia
    reszta malo ciekawa.
    pzdr
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Na trzecim woda wylewa się ze stawu. Wiem, że brzeg idzie po łuku, ale wrażenie jest paskudne, że leci w lewo i to mocno.
    Pierwsze fajne
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

rocco
    Gość
    Pierwsze najlepsze, ładna gra światła i głębi ostrości. Za to brakuje mi tu trochę kontrastu.
    Na drugim brak skali porównawczej, punktu odniesienia, kontejkstu całego wydarzenia.. Takie fotki dobrze wyglądają gdy widać także trochę dołu, jakies budynki, ludzi obserwujących pokaz itp.
    Na trzecim równiez jest piękne światełko ale kompozycja kiepska. łodka częścoiowo zasłonięta i umieszczona centralnie.
    Warto poczytac trochę o kompozycji obrazu, mocnych punktach i umieszczeniu horyzontu w kompozycji
    Ostatnie również jest źle zakomponowane, albo więcej z lewej i u góry (portal) albo z prawej (skrzynka z napisem) a najlepiej i tu i tu. Albo samo zbliżenie na kotka. Tak kompozycja jest niespójna i przypadkowo poucinana.

PS
    xartez, plusik

Mieszka w
    Szczecinek, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Pierwsze najlepsze, ładna gra światła i głębi ostrości. Za to brakuje mi tu trochę kontrastu.
    Na drugim brak skali porównawczej, punktu odniesienia, kontejkstu całego wydarzenia.. Takie fotki dobrze wyglądają gdy widać także trochę dołu, jakies budynki, ludzi obserwujących pokaz itp.
    Na trzecim równiez jest piękne światełko ale kompozycja kiepska. łodka częścoiowo zasłonięta i umieszczona centralnie.
    Warto poczytac trochę o kompozycji obrazu, mocnych punktach i umieszczeniu horyzontu w kompozycji
    Ostatnie również jest źle zakomponowane, albo więcej z lewej i u góry (portal) albo z prawej (skrzynka z napisem) a najlepiej i tu i tu. Albo samo zbliżenie na kotka. Tak kompozycja jest niespójna i przypadkowo poucinana.

Rocco dziekuje za cenne uwagi zdjęcie z łódką było robione jakieś 2 miesiace po kupnie lustrzanki, wiec to były poczatki a jeśli chodzi o kota to za bardzo nie mogłem poszaleć bo miałem tylko ZD 50mm podpiete - ewentualnie wykadrować samego kota, ale pewnie by sie troszke rozjechał.. Wiem, ja tak zawsze mam, że widze coś co wydaje mi sie być fajnym kadrem a potem okazuje się jedna wielka lipa - bo za ciasno no ale cóż - mam troche ograniczen technicznych w poruszaniu sie - wózek inwalidzki - wiec jak bym "podjechał" blizej kota to biedak by zawału dostał i zwiał albo padł na miejscu a nie brałem nic wiekszego bo szedłem poprostu tak bez powodu do kolegi do kwiaciarni pofotosić kwiatki a kot sie napatoczył przypadkiem

Pozdrawiam,

Pieciek

ps. A co sądzicie o tej kompozycji z tego załącznika...?
    Jak numerowac fotki ? dorzucam je jako załączniki do wątku i w sumie nawet ich nie widze w edycji posta
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_4241962.jpg
Wyświetleń:	155
Rozmiar:	280,5 KB
ID:	11323  
    Ostatnio edytowane przez Pieciek ; 12.01.09 o 11:10

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Pieciek Zobacz posta
    Jak numerowac fotki ? dorzucam je jako załączniki do wątku i w sumie nawet ich nie widze w edycji posta
    Po prostu zmieniaj nazwy plików na kolejne numery.

rocco
    Gość
    Ostatnie bardzo urokliwe
    Piekne światło i dobra kompozycja.

Cieszę się, że moje uwagi są Ci przydatne ale wyrocznią nie jestem
    Próbuj, szukaj i pokazuj
    Co do numeracji, jeśli podajesz fotki tak, jako załączniki to mozesz numer zawrzeć w nazwie pliku, np. 001.jpg, wtedy wyświetli się jak na fotce powyzej.