Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Neat Image- w czym tkwi błąd?

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Neat Image c.d.

rocco - myślę,że chyba o to chodzi - NI nie radzi sobie zbyt dobrze z zapisem pliku,chociaż dziwi mnie to bo jako program Pro,powinien radzic sobie z tym nie gorzej niż PS...
    Powiedz jeszcze proszę,jak myślisz - czy poziom szumu z E-maszyn,jest wg.Ciebie standartem w porównaniu z konkurencją czy wykazuje podwyższony poziom zaszumiania - mam na myśli zakres 100-400 ISO? Do czasu,gdy nie miałem do czynienia z NI wydawało mi się,że jest słodko ale pamiętam,że słodycz przemieniła się w gorycz,gdy moje pierwsze próby wejścia na stock market skończyły się niepowodzeniem właśnie z powodu szumu na zdjęciach a dodam,że rzadko przechodzę na wyższe niż 100 ISO.Po tamtym doświadczeniu,zacząłem właśnie interesowac się softem do odszumiania,bo wcześniej byłem przekonany,że jest OK!

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez e-510 Zobacz posta
    Witam wszystkich zaglądających tu!
    Mam pewien problem,mianowicie po edycji foty w NI i zapisaniu jej,powstaje jak mi się wydaje banding w miejscach pozbawionych szczegółów;jak niebo,szyby i inne. [...]
    To raczej wygląda na ograniczoną paletę barw np 5 lub 6 bitów / kanał. (np zamiast 24bitów/pixel jest np 16bitów/pixel lub zaledwie paleta o 256 kolorach)
    Normalnie to nie jest aż tak widoczne ale właśnie na płaszczyznach typu: niebo czy maska samochodu widać to wyraźnie.

pod spodem GIF o palecie 256 kolorów
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	NI+PS.jpg
Wyświetleń:	206
Rozmiar:	9,8 KB
ID:	11290  
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    No dokładnie jak pokazałeś na zdjęciu z Gif'a tak to wyglądało ale na szczęście po powtórnej instalacji wszystko wróciło do normy.
    Ostatnio edytowane przez e-510 ; 11.01.09 o 14:11 Powód: błąd

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Mam pytanie czy NI jako wtyczka jest osobnym plikiem do pobrania czy mam to jakoś wydzielić z NI? Jakoś się nie połapałam o co chodzi w punkcie 3.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik Zobacz posta
    Mam pytanie czy NI jako wtyczka jest osobnym plikiem do pobrania czy mam to jakoś wydzielić z NI? Jakoś się nie połapałam o co chodzi w punkcie 3.
    Jako miejsce instalacji wskazujesz folder Plug-ins w Swoim programie ,w ktorym ma dzialac jako wtyczka.Odezwie sie w meniu Filter.

O np tu.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 11.01.09 o 15:44

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Bardzo dziękuję.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Natomiast, jeśli nie jest podany program w którym chcesz jej używać, a wiesz, że będzie działać (np Photoimpact) to plik o nazwie NeatImage.8bf z katalogu instalacyjnego Neat Image należy skopiować to katalogu "plugin" programu.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez e-510 Zobacz posta
    rocco - myślę,że chyba o to chodzi - NI nie radzi sobie zbyt dobrze z zapisem pliku,chociaż dziwi mnie to bo jako program Pro,powinien radzic sobie z tym nie gorzej niż PS...
    Powiedz jeszcze proszę,jak myślisz - czy poziom szumu z E-maszyn,jest wg.Ciebie standartem w porównaniu z konkurencją czy wykazuje podwyższony poziom zaszumiania - mam na myśli zakres 100-400 ISO? Do czasu,gdy nie miałem do czynienia z NI wydawało mi się,że jest słodko ale pamiętam,że słodycz przemieniła się w gorycz,gdy moje pierwsze próby wejścia na stock market skończyły się niepowodzeniem właśnie z powodu szumu na zdjęciach a dodam,że rzadko przechodzę na wyższe niż 100 ISO.Po tamtym doświadczeniu,zacząłem właśnie interesowac się softem do odszumiania,bo wcześniej byłem przekonany,że jest OK!
    Chyba za dużo ode mnie wymagasz
    Nie mam porównania z innymi systemami, tzn. mam teraz Nikona D90 ale nigdy nie podchodziłem do fotek pod kątem zaszumienia na niskich wartościach ISO.
    Dla mnie, czyli amatora, jest dobrze i u Olka i u Nikona a o stockach i obowiązujących tam wymaganiach nie mam zielonego pojęcia.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale wydaje mi się, że gdzieś czytałem że w e510 najniższy poziom szumu notuje się na iso200 - mogę się mylić - obejrzyj wykresy z jakiegoś testu.

I nie sądze, by na takim iso były różnice w poszczególnych systemach. Chyba, że jakoś strasznie wyciągasz z cieni itd. Dobrze naświetlony obraz na iso 100, 200 nie powinien szumieć i powinien się nadać nawet na stocki

pozdrawiam
    Przemek

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Darmowy NI robi banding na kolorach bo za mocno kompresuje zdjęcia zapisując do JPG, płatna wersja nie powinna tego mieć (tzn. w płatnej można nawet TIFF zapisać albo JPG z jakością 100%).
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether