Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: jaki aparat wybrac?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

jaki aparat wybrac?

witam. Chce kupic cyfrowke, zalezy mi na tym zeby byla mala i mila dosc duzy zoom (okolo 10x) zastanawiam sie na aparatem Sony DSC-H10 i Panasonic Lumix DMC-TZ4. Sony i Panasonic ma zoom optyczny 10x ale SOny cyfrowy ma 20x a Panasonic tylko 4x. Ktory z nich bylby lepszy? co tak wogole daje ten zoom cyfrowy i ktory z nich odpowiada za dobre przyblizenie. Jesli nie te 2 aparaty to jaki innej firmy byscie mi polecili nie ma to byc profesjonalny aparat tylko taki zeby czasem porobic zdjecia?

Toster_88
    Gość
    na cyfrowy nawet nie patrz...taki sam efekt powiekszenia uzyskasz na kompie poprzes klikanie w lupke

TZ4 jeszcze produkuja? Nastepca jest TZ5 i to jego bym bral zamiast Soniaka.

Na tej stronce http://www.dpreview.com/ masz opcje wyszukiwania po wskazanych funkcjach. Na pewno cos znajdziesz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Zoom to marketing, nie daj się naciąć bo nie jest najważniejszy a zawsze to kompromis miedzy zakresem a jakością optyczną.
    Sony polecić nie mogę bo miałem h9 i był to mój najgorszy wybór. Obraz jaki wypluwał był fatalny - akwarele.

| OlyJedi Awatar Drughi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witaj Mattpl!

Jak się Tobie nie śpieszy to poczekaj na ten aparat http://www2.olympus.pl/consumer/29_d...000_20575.htm# Wczoraj była jego premiera, a do sprzedaży trafić ma w lutym.

Pozdrawiam
    OLYMPUS Your Vision, Our Future

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Zarówno TZ4, jak i Sony H10 będą miały w zupełności wystarczające opcje.
    Tyle tylko że akurat kompakty to się chyba najbardziej udają Canonowi i w tej marce czegoś bym szukał, choć fakt że trudno będzie znaleźć coś w cenie TZ4, czy H10

Tak czy siak przed wyborem zajrzyj na strony z samplami z tych aparatów i popatrz z któego zdjęcia Ci się bardziej podobają.

http://www.dpreview.com/gallery/sonydsch10_samples/

Do TZ4 niestety nie znam.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Września
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jak już inni wspominali duży zoom nie jest najważniejszy i wiąże się to z sporą utratą jakości.
    Ja polecam Canon G9 ewentualnie tańszy G7 – to jest sprzęt niemal dla profesjonalisty i pewnie Ciebie nie zainteresuje bo ma za mało bajerów marketingowych.
    Z własnego doświadczenia mogę polecić Fuji które ma wiele udanych modeli. Moim najlepszym kompaktem z dużym zoomem był S6500fd i uważam że robił lepsze fotki niż s9600 którego też posiadałem i to niby był wyższy model (przy S6500 mniej było trzeba się napracować i nagimnastykować aby zdjęcie wyglądało tak jak oczekujesz ). Może poszukaj jakiegoś współczesnego modelu Fuji lub kup używany S6500 o ile wymiary Ci odpowiadają. Oczywiście również polecam takie strony jak dpreview. Jeśli miał bym wybrać z tych Co ty proponujesz to wybrał bym Panasonica.
    Ze względu że jesteś na stronach Olympusa to polecam również SP-590UZ (na podstawie opinii w Internecie i opisie w prasie niestety tylko komputerowej a nie fotograficznej), jest on bardzo wychwalany. Sam kiedyś posiadałem jego pierwowzór (dawno, dawno temu) i pod względem optycznym był rewelacyjny.
    Amatorzy martwią się sprzętem, profesjonaliści światłem, artyści robią zdjęcia. Myślę że coś w tym jest. ...
    Olympus E-420 + 25/2.8 + 14-42/3.5-5.6 + ...

| OlyJedi Awatar Drughi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Zarówno TZ4, jak i Sony H10 będą miały w zupełności wystarczające opcje.
    Tyle tylko że akurat kompakty to się chyba najbardziej udają Canonowi i w tej marce czegoś bym szukał, choć fakt że trudno będzie znaleźć coś w cenie TZ4, czy H10

Tak czy siak przed wyborem zajrzyj na strony z samplami z tych aparatów i popatrz z któego zdjęcia Ci się bardziej podobają.

http://www.dpreview.com/gallery/sonydsch10_samples/

Do TZ4 niestety nie znam.
    Canon w tym segmencie (zoom x10), o który chodzi Mattpl'owi, posiada w swojej "stajni" aparat SX 110 IS. Niestety ten model nie ma szerokiego kąta.
    OLYMPUS Your Vision, Our Future

Toster_88
    Gość
    Saszun, po co piszesz o Ultra Zoomach, skoro interesant pyta o zoom~10x Zupelnie bezcelowo pojechales tez moim zdaniem z tymi "bajerami marketingowymi" i super ekstra Canonami
    EDIT: przypomne jeszcze, ze kolega pytal o niewielkich rozmiarow sprzet...

mattpl, tutaj sample do tz5:

http://www.dpreview.com/gallery/panasonictz5_samples/

Reasumujac, moim zdaniem pozostaje Ci albo ten Panas powyzej, albo polecony przez Drughiego Olek μ 9000 (swoja droga strasznie ciekawy aparacik sie szykuje )
    Ostatnio edytowane przez Toster_88 ; 9.01.09 o 15:15

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ale to ze panasonic ma cyfrowego tylko 4 a sony 20 to nie ma zadnej roznicy? co daje ten zoom cyfrowy bo on chyba nie odpowiada za przyblizenie?

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Zoom cyfrowy to po prostu wycinanie kawałka zdjęcia. Czasem jakaś interpolacja.
    Fujifilm X10