Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: ZD 14-54 czy Sigma 18-50 f2.8 może ZD 14-54 II lub ZD 14-60 SWD?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

ZD 14-54 czy Sigma 18-50 f2.8 może ZD 14-54 II lub ZD 14-60 SWD?

Mam bardzo ważne (dla mnie) pytanie, co jest lepsze

Zuiko Digital 14-54 f/2.8-3.5

czy

Sigma 18-50 f/2.8 EX DC Macro
    bagnet 4/3 (Olympus/Leica/Panasonic)

może

ZD 14-54 II lub ZD 14-60 SWD?????????

szukałem na forum, nic konkretnego nie znalazłem. wiem, że 14-54 to bardzo dobre szkło, ale przemawia za sigmą światło.

ZASTOSOWANIE:
    fotografia ślubna..

Jestem początkującym w tym temacie, chciałbym prosić jakieś porady co do fotografii ślubnej, jeżeli chodzi o wybór szkieł
    na razie E-1 + 14-45 (popsute ( ) + Zuiko OM 50 f/1.4 + Helios 58 f/2.8

ta 50-tka daje rade, więc odkładam wybór 50mm ZD.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Te 18 mm sigmy może okazać się za wąskie... tutaj każdy mm się liczy. 12-60 ma najbardziej uniwersalny zakres... bierz jeśli Cię na niego stać. Jesli nie masz takich środków to z czystym sumieniem polecam 14-54. Nie tak jasny jak Sigma ale ma bardziej elastyczny zakresik.

Sam musisz ocenić.
    Ostatnio edytowane przez Gundi ; 8.01.09 o 00:21

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Gundi dobrze mówi

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    silniczek SWD coś daje w E-1?

off-top -> warto naprawić 14-45?

Czy warto w ogóle inwestować w szkła oly w kierunku fotografia ślubna (etc.) i reklamowa.

proszę tylko bez uszczypliwych komentarzy, to takie moje marzenie, które chcę powoli zrealizować.
    Ostatnio edytowane przez King ; 8.01.09 o 01:30 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    jezeli o mnie chodzi to zamiast 12-60 bralbym 14-54 i do tego 50 f2...
    aczkolwiek sa madrzejsi odemnie na forum i poczekajmy az sie wypowiedza...
    Ostatnio edytowane przez NightCrawler ; 8.01.09 o 01:13
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar format
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez King Zobacz posta
    silniczek SWD coś daje w E-1?

off-top -> warto naprawić 14-45?

Czy warto w ogóle inwestować w szkła oly w kierunku fotografia ślubna (etc.) i reklamowa.
    14-45 najprawdopodobniej nie będzie się opłacało naprawiać bowiem zryczałtowana opłata za serwis pogwarancyjny tego szkła w OP wynosi bodaj 366zł. Kwota ta przewyższa wartość rynkową tego obiektywu. Odnośnie wyboru zooma, wszystko zależy od budżetu. Na pewno Sigma odpada w przedbiegach - eq 36mm na szerokim to kompletna porażka. Kolejno wybrałbym 12-60 jeśli są na niego fundusze (jest prawie 2 razy droższy od kandydata numer dwa), oraz 14-54. Wielu ludzi trzyma się e-systemu właśnie z powodu tego słoja. Ekwiwalent 28-108 przy takiej jakości i jasności nie ma żadnego odpowiednika u konkurencji. W dodatku przy odrobinie szczęścia i rozumu można to szkiełko wyrwać za około 1000zł.
    Odnośnie inwestycji w sprzęt, na pewno przydałaby się jakaś stałka jasna, tu Zuiko ma praktycznie tylko jeden obiektyw - 50/2m, który ma bardzo dobre opinie, jednak do ultra jasnych niestety nie należy. Warto byłoby się zastanowić nad konkurencyjną sigmą 50/1.4 lub 30/1.4, które to mają bagnet 4/3. Ponadto pamiętać powinieneś, że E1 jest już dość starym dziadkiem i mimo, że wciąż potrafi powalić na kolana jest niestety konstrukcją dość leciwą coraz bardziej odstającą od produkowanych dziś korpusów, szczególnie w warunkach słabego oświetlenia. Prędzej czy później staniesz więc przed problemem wyboru nowszej puszki, ale tu sprawa jest w zasadzie dość prosta. Mam nadzieję, że pomogłem.
    C5D 1740L 50/1.4 70200/2.8 Nissin Di866
    formaciany fotoblog .:. fotoziutek
    "TruePic V+ (..) redukuje (..) efekt mory, które niekorzystnie wpływają na jakość obrazu w gorszych systemach"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    18 mm (czyli 36 dla małego obrazka) na szerokim końcu dyskwalifikuje IMHO tę Sigmę.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    Te 18 mm sigmy może okazać się za wąskie... tutaj każdy mm się liczy. 12-60 ma najbardziej uniwersalny zakres... bierz jeśli Cię na niego stać. Jesli nie masz takich środków to z czystym sumieniem polecam 14-54. Nie tak jasny jak Sigma ale ma bardziej elastyczny zakresik.

Sam musisz ocenić.
    Ja powiem tak, jaęsli masz kasę, bierz 12-60, jeśli masz mniej to 14-54 w dowolnej wersji.
    Jeśli nie masz co robić z kasą i musisz koniecznie wywalić parę groszy w błoto to bierz Sigmę Optycznie ani się umywa do Zuiko.
    Ja, podobnie jak to napisał ktoś powyzej, kupiłbym 14-54 (starszą, tańszą wersję) i 50-kę macro.
    50-ka uważana jest za najlepsze szkiełko, jakie kiedykolwiek zaprojektowano do fotografii cyfrowej.
    Całkiem się z tym zgadzam, optycznie jest nie do przebicia, do portretów wręcz idealna.
    Mogłaby mieć przełącznik zakresów autofokusa (jak to w macro) ale ta mała wada i tak nie przyćmi rewelacyjnej jakości fotek nią zrobionych.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    14-54 w dowolnej wersji + 50/2 macro (ewentualnie 30/1.4 sigmy lub poczekaj na 50/1.4, do ślubów będzie jak znalazł)

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez King Zobacz posta
    Mam bardzo ważne (dla mnie) pytanie, co jest lepsze

Zuiko Digital 14-54 f/2.8-3.5

czy

Sigma 18-50 f/2.8 EX DC Macro
    bagnet 4/3 (Olympus/Leica/Panasonic)

może

ZD 14-54 II lub ZD 14-60 SWD?????????

ZASTOSOWANIE:
    fotografia ślubna..

ta 50-tka daje rade, więc odkładam wybór 50mm ZD.
    Z tej grupy najlepsze jest 12-60 (bo zakładam że o to szkło Ci chodziło, 14-60 nie ma), więc jeśli Cię stać to bierz właśnie 12-60.

Tyle że ja jednak dokupiłbym ZD50mm, komfort pracy z AF, automatycznym domykaniem przysłony jest jednak nieporównywalny, do tego wygląda się bardziej "profi" co może niekoniecznie przekłada się na efekty zdjęciowe, ale na zdobywanie klientów już bardziej

50 to jedyna stałka Olympusa mogąca robić za klasyczną portretówkę - niestety w 4/3 ze stałkami kiepsko. Szkiełko jest rewelacyjne.

Nie wiem jakie masz plany i zamierzenia w fotografii ślubnej, pamiętaj jednak że 50mm@2.0 w 4/3 daje Ci taką GO jak 100mm@4.0 w FF.
    Może to być zarówno zaleta, jak i wada! Ważne żeby o tym wiedzieć!

Jak nie dasz rady zakupić 12-60 i 50 to pomyśl nad kupnem 14-54 i 50. 14-54 to też świetne szkło, choć gorsze niż 12-60, plus jest taki że jak kiedyś zmienisz body na E-30 i kupisz 14-54II to będziesz mieć contrast AF w LV , a do ślubów zakresowo różnica niewielka.

Trochę już OT.
    Jeśli chcesz się zająć poważnie fotografią ślubną to pomyśl w najbliższym czasie o zmianie korpusu. E-1 dość kiepsko radzi sobie w słabym świetle, a to dość częste warunki fotografowania na ślubach.
    Zapraszam do albumu i galerii