Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 174

Wątek: Portret w domu (niskonakładowe, domowe studio fotograficzne)

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    J.Graph jestem pod wielki wrażeniem Do zamocowania lampy do statywu możesz wykozystać coś takiegohttp://www.allegro.pl/item529422605_...ca_stopka.html

a przy okazji bedziesz miał lampę na fotocele

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dzięki za linka
    Pewnie to kupie bo niedrogie a praktyczne

Co do zrobionego przezemnie kabelka to oczywiście wkład finansowy wynosił nic a nic

P.S. Dodam jeszcze tylko tyle że mam zamiar sobie kupić jeszcze 1-2 takie Metze ... w każdym dorobie wtyki jack i będe mógł sterować 3 lampami na raz
    Niestety kontroli błysku mieć nie będe ...
    Ale każdą lampe będe mógł skierować w inna strone ,ustawić gdzie będe chciał ,używać dyfuzorów lub/i odbijac światło od różnych rzeczy ...

P.S.2. W Toshibie też planuje zrobić wtyki jack ... żeby można było odłączyc kabel i łatwiej przetransportować arenał

P.S.3. Nie wspomniałem że ta przeróbka zajeła mi coś ok.2 godzin ... odliczając czas do wyschnięcia poxipolu i przerwa na fajka
    Ostatnio edytowane przez J.Graph ; 14.01.09 o 01:56

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie dawało mi to spokoju
    A teraz ja moge zostawić Zenita w spokoju
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	lkjh.jpg
Wyświetleń:	457
Rozmiar:	34,8 KB
ID:	11392  

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Wysyłam ogólny widok lampy, o której pisałem wyżej i zdjęcie charakterystyczne zrobione na szybko ... (nie zdążyłem jeszcze pomalować lampy zewnętrznie )
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	lampa.jpg
Wyświetleń:	503
Rozmiar:	48,6 KB
ID:	11396   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1140058.jpg
Wyświetleń:	509
Rozmiar:	60,7 KB
ID:	11397  

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Gratulacje dla MicSzu z uwagą, że takie rozwiązanie z palnikami błyskowymi nadaje się głównie do rozproszenia światła przez parasolki itp. .
    Dzięki
    Tak wiem, że do softu takie rozwiazanie nie nadaje sie zadobrze ale muszę czymś jeszcze bardziej skupic światło więc myslę o jakimś softboxiku i czekam na jakąs radę co do rozmiaru
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar Splesh
    Mieszka w
    Swarzędz/Poznań
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Po pierwsze świetny wątek! Gratuluję pomysłów i realizacji Ten wątek sprawił, że zacząłem myśleć nad jednym pustym pokoikiem w domku

Chciałbym się dowiedzieć co myślicie o takim zestawie do domowego zacisza?

http://allegro.pl/item527282674_male...tyw_277cm.html

Myślę, że nie są to jakieś wielkie pieniążki, a studyjko byłoby wykorzystywane tylko w celach edukacyjnych i raczej zabawy niż jakiś pro sesji

do tego chciałbym dokupić jakąś żarówę ze stałym światłem, np coś takiego:

http://allegro.pl/item520066035_zaro...5500k_gdy.html

i za ok. 300 zł mógłbym zacząć zabawę ze studiem...

Co o tym sądzicie?

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dżony dobra robota!!!
    Irku... jestem pod głębokim wrażeniem. Żałuje, że nie mogłem być w Kaziku i obejrzeć Twoich dzieł.

Splesh nie jestem specem, ale zdaje mi się, że jeżeli chciałbyś połączyć dwa rodzaje oświetlenia - błyskowe i żarowe to nie dało by to dobrych efektów. Barwa światła będzie się różnić. Żarowe ma zazwyczaj od 3000K do około 5000k tak jak ta żarówka, która napisałeś.
    Błysk ma te wartości większe.

No chyba, że chcesz używać ich oddzielnie to w tedy co innego. Razem mogą chyba być problemy.
    Mówię chyba, bo tak mi się wydaje - niech mnie ktoś sprostuje jeżeli się mylę
    Światło żarowe jest łatwiejsze w obsłudze - widzisz na co świecisz - jak się układa cień, możesz wszystko skorygować manualne.
    Natomiast takie światło błyskowe to wyzwalanie - przez fotocele - Olek z tego co pamiętam wykonuje przedbłyski pomiarowe - co dyskwalifikuje fotocele, które są na pierwszy błysk itp. itd.

Ja na Twoim miejscu wszedł bym albo w jedno, albo w drugie.
    Żarowe jest na pewno łatwiejsze w obłudze i chyba mimo wszystko troche tańsze.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez kazil Zobacz posta
    sorka , że tak wtrącę ale mam pytanko co lepsze do światła stałego z tych dwóch

http://allegro.pl/item522740187_prof...00k_277cm.html

http://allegro.pl/item524653276_swia...temp_5500.html
    Kazil te dwa zestawy które pokazałeś zasadniczo się od siebie różnią i będą miały inne zastosowania.
    Pierwszy to jedna lampa oparta na żarówce - nie wiem czy nie da się tego złożyć taniej. To 350W to tak wcale nie za dużo. Softbox niezbyt wielki - przyda Ci się do oświetlenia modela w portrecie z wykorzystaniem jednego źródła światła - masz filmik wcześniej.
    Drugi zestaw ma większą moc - ale służy do trochę innego rodzaju oświetlenia - masz więcej możliwości kombinowania - masz dwa źródła światła, które można różnie ustawić. Moc jak bardziejj przyzwoita. 600W to już f5,6 przy dobrych, niskich czasach można robić. Również jest filmik z wykorzystaniem więcej niż jednego źródła światła.
    Ja bym brał ten drugi zestaw i pomyślał o Softoboxie osobno - może własnej roboty? Może kupny - w zależności od funduszu
    Ostatnio edytowane przez a_wykrota ; 14.01.09 o 18:56 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

| OlyJedi Awatar Splesh
    Mieszka w
    Swarzędz/Poznań
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    No tak, oczywiście chodzi mi o to, żeby raz wykorzystywać błysk, a raz światło żarowe

Może rzeczywiście masz rację, żeby najpierw spróbować z żarowym - bo łatwiej będzie je ustawić, a ewentualnie później jak wyczuję potrzebę błysku to mogę taką lampę dokupić

Dziękuję za pomoc

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    **** ze mnie straszliwa bo co chwila wymyslam jakieś głupoty

Nie posiadałem odpowiedniego materiału do zrobienia softboxa takiego jak z linka Wykrecika ...
    Tak więc wykorzystałem pudełko od głośników samochodowych ...

Tak więc z pudełka odciałem jedną boczną ścianke ... widac na zdjęciu ciach
    całe wnętrze wykleiłem zwykłymi białymi kartkami A4 ...
    Przedniej scianki nie było więc zasłoniłem to kolejnymi kartkami A4 (jedna to była za mało więc dałem dwie - leciutko na siebie zachodzą) ...

Z boku wyciachałem otwór na palnik Metz'a ...
    Oczywiście jak to u mnie bywa otwór jest minimalnie mniejszy żeby palnik wchodził z lekkim oporem ... Palnik jest ustawiony cały czas w góre ... co widać gdy sie popatrzy na softbox ... inaczej sie nie da ...

Mimo że otwór troszke mniejszy to jednak pudełko zsuwało mi sie i prawie cała lampa mi sie tam chowała ...
    Więc owinąłem (na szybko) palnik tasmą izolacyjną ... pomogło

Całość na statywie wygląda i świeci w ten sposób ...

No i jakieś tam próby ... Oczywiście moja gęba po raz enty :/
    Z głupiego patentu jestem zadowolony ... dzieki zdalnemu wyzwalaniu i softboxowi z pudełka po głośnikach da sie okiełznać tą niesforną lampe ...

A tak wygląda zabawa z blendą ...
    Pierwsze zdjęcie lampa po lewej (waszej) i bez żadnego patentu odbicia światła ...
    Drugie zdjęcie też lampa z lewej ale z postawioną blendą po prawej ...

Tych zdjęć spcjalnie nie przerabiałem (golasy z karty pamięci) ...
    Zostawiłem Exify więc możecie zobaczyć że cykałem na M i parametry każdego zdjęcia sa takie same ... a co za tym idzie blenda jednak cos dała

Minusy pomysłu ??
    Błysk może być ustawiony albo na wprost albo skierowany troche w góre ...
    Skierowanie go w dół powoduje przestawianie sie palnika (ciężar pudełka) ...

No i koniec ...

Obiecuje że więcej nie będe was nękał moimi bzdurnymi pomysłami

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez J.Graph ; 15.01.09 o 05:28

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    121
    Moja galeria
    Super watek,wspaniałe pomysły.....z przyjemnoscią przeczytałem i obejrzałem.Pan Słodowy byłby z Was dumny.Nie ma w tym żadnej ironii.Podziwiam i pozdrawiam