Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 174

Wątek: Portret w domu (niskonakładowe, domowe studio fotograficzne)

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    A to tutaj sie pochwale :P

A tak naprawde to chodzi o te żarówki które kupiłem ...
    Dzisiaj dowiedziałem sie że dostane zlecenie fotografowania przedmiotów a konkretniej kosmetyków damskich na strone internetową ...
    Zleceniodawca zyczy sobie na białym tle ... więc niech tak będzie

Po powrocie do domu stwierdziłem że poeksperymentuje czy w ogóle uda mi sie to zrobić

Na początku byłem zawiedziony ...

Kolor produktu nie był taki sam jak orginał ... na dodatek tło mi sie popsuło
    No i pojawił sie cień ...

Przy kolejnym podejściu stwierdziłem że pobawie sie w wariacje i zrobie z odbiciem ...

Spodobało mi sie to ze wzgledu na światło na produkcie ... Lecz odbicie jakos mi nie pasowało no i niestety mam porysowana szybe
    Winieta na dole to efekt 1/250 Zabawa WB w aparacie i do żarówek dodane światło flesza

No i potem sama zabawa żarówkami i sposobami odbicia swiatła w celu zniwelowania cienia

Powyższe zdjęcie to tylko konwersja do kwadratu i wyostrzenie ...

Więc podsumowując z zarówek jestem zadowolony ... przydałaby sie jeszcze jedna taka żarówka ... może zanim dostane zlecenie to sobie ją zakupie ...

Nie miałem okazji testować żarówek na modelach (innych niż ja) ale do zdjęć produktów polecam ... wystarczy zmienić WB na taki jak żarówki (w tym przypadku 2700K) i bawić sie czasem i przysłoną

Myślicie że zleceniodawca będzie zadowolny ??

P.S. Produkt na zdjęciach to tylko produkt testowy ... nie mam pojęcia jak będą wyglądały produkty które będe musiał fotografować ....

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Drugie jest zupełnie ok. Ładnie oświetlone, brak cienia - moim zdaniem może być
    Pierwsze było by jeszcze ciekawsze gdyby nie na winieta i rysy.
    Powodzenia w zleceniu kolego
    PS wreszcie sesja się kończy to muszę rozruszać moje domowe studio
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Udało się namówić koleżankę na kilka zdjęć przy okazji herbatki, więc była okazja by w końcu wypróbować softboksa. Koleżanka nie byłaby zadowolona że pokazuje jej zdjęcia w okularach i swetrze, więc ćśśś...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_2080061.jpg
Wyświetleń:	756
Rozmiar:	94,9 KB
ID:	12456   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_2080066b.jpg
Wyświetleń:	769
Rozmiar:	98,7 KB
ID:	12457   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_2080084b.jpg
Wyświetleń:	735
Rozmiar:	90,8 KB
ID:	12458  

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    a ja sie mialem zapytac-mam w sklepie zarowki o temp 6500K-energooszczedne-lepsze takie beda niz te 2700-3000K? wydaje mi sie, ze w zastosowaniu ze swiatlem dziennym nie powinny wprowadzac w blad WB ? czy to bez znaczenia?
    pzdr
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Bierz bez wahania

Przy 6500K WB nie powinien wariować. Przy 2700 - 3000 K to wychodzi przeważnie tak, że model/modelka jest oświetlona normalnie a np. okno przez które wpada dzienne świtało wyjdzie Ci z silnym niebieskim zafarbem.

Kolejnym minusem takich żarówek 2700 - 3000K jest to, że czasem ciężko jest oddać dobry kolor skóry.

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Taki Jeden. No daje radę ten softbox. Dużo światła daje? Nie ma cienia. No ciekawie.

Mogłeś trochę modelkę odsunąć od ściany, żeby nie było aż tak widać jej faktury.
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 10.02.09 o 13:49 Powód: poprawiłem formatowanie
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Tak blisko ściany, bo nie mam miejsca, suterena w piwnicy będzie gotowa dopiero za miesiąc.

A softbox, nie jest duży, jego zdjęcia i wymiary podałem wcześniej na innej stronie tego tematu, a czy jasny? no nie bardzo, błyska w nim stara rosyjska lampa błyskowa od zenita. Ale zdjęcia powyżej robione przy przełonach 5,6-8 z ISO 100 i softboksem ustawionym 2metry po prawej i blendą (sklejka owinięta folią aluminiową ) po lewej.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cholera... Właśnie patrzę na te zdjęcia na innym kompie... Już wiem z czym jest problem, karta w moim kompie ma za mały zakres tonalny, u mnie te zdjęcia mają spory kontrast a tu mydło... Nic nie wygląda jak powinno...

Dzisiaj oddałem 2 zdjęcia do wywołania, już się kur... de mogę spodziewać jak będą wyglądały...

Musze znaleźć teraz jakąś tanią kartę na agp...

| OlyJedi Awatar pledwon
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Raczej nie karta tylko monitor. Kłania się kalibracja.
    www.pledwon.unl.pl
    OM10, E-3, E-510 | ZD 8, 9-18, 14-54, 50, 40-150, 14-42 | Fl50R

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Nie, to jest karta monitor mam ten sam co w nowym kompie, kiedy reszta spłonęła on był wyłączony, na tej starej karcie mam cholernie mały zakres tonalny, W nowszej karcie przy kalibrowaniu widziałem tony 2-17 z widocznymi różnicami pomiędzy wszystkimi, a na starej widzę 4-12, i nie da się ustawić tak by widzieć 2-17 by niektóre pomiędzy się nie zlewały, monitor to stary CRT i pięknie oddaje kolory, wszystkie moje zdjęcia, obrabiałem właśnie na nim i dla tego go nie zmieniam.
    Ostatnio edytowane przez Taki jeden ; 10.02.09 o 22:43

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wykrecik Zobacz posta
    .....
    Obiecałem, że zaprezentuje mój Ring Light - przepraszam za jakość zdjęć, ale nie miałem bez niego czym oświetlić pokoju a i czasu mało
    Ring jest składany - żeby można go było przenosić.
    Witaj, kiedyś gdzieś na forum był link do opisu wykonania tego ringu, czy może ktoś pamięta ?

pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300