Ludzie pomozcie!! Jak najlepiej ustawic Olympus c-750 robiac zjecia w Kosciele? Wiadomo, ze nie sa to miejsca zbyt dobrze oswietlane.... hm... ale sie wpakowalam....![]()
Ludzie pomozcie!! Jak najlepiej ustawic Olympus c-750 robiac zjecia w Kosciele? Wiadomo, ze nie sa to miejsca zbyt dobrze oswietlane.... hm... ale sie wpakowalam....![]()
A co ma być na tych zdjęciach? Tylko wnętrza czy np. masz robić zdjecia podczas jakiejś uroczystości?
C-4000 + 16MB + 128MB + tuleja + UV + statyw =)
Wiedźmie foty na PLFOTO
Prywatna galeria zdjęć Wiedźmy
kurde niestety slub....
a pozniej w plenerze, ale tu sobie poradze.... ciezko mi wychodza zdjecia, gdy jest slabe oswietlenie... nie wiem wtedy jaka czulosc ustawic itd.
Hmm... No więc powiem szczerze, że nie wiem i też bym miała kłopot ;))
Ale ja bym wybrała się do tego kościoła wcześniej o tej porze co to masz robić te foty i popstrykała na próbę. W ten sposób sama się zorientujesz, jakie ustawienia będa w danych warunkach najlepsze.
Wiedźmie foty na PLFOTO
Czułość bym chyba ustawiła 200.
No i raczej bez lampy błyskowej się nie obędzie i wtedy bym raczej polegała na trybie automatycznym. Ale nie polegałabym bardzo na moich radach, bo są to niestety głównie spekulacje a nie rady eksperta ;))
Wiedźmie foty na PLFOTO
Wiedźma ma rację! Najlepiej pójść wcześniej i zrobić parę zdjęć, najlepiej osobom ubranym na jasno i ciemno. Zdjęcia trzeba obejrzeć na ekranie monitora, bo wyświetlacz w aparacie nie pozwoli na ocenę jakości. Przy okazji sprawdzisz jak aparat radzi sobie z ustawianiem ostrości w takich warunkach. Przypuszczam, że lampa pozwoli na robienie zdjęć na odległość 2-4 m (chyba, że kościół jest mały i ma jasne ściany).
nie moge pojechac wczesniej, bo niestety wesele jutro.... cala impreza jest oddalona ode mnie o 50 km... ale szczerze mowiac, to chyba nie mam innego wyjscia, jak na po prostu pokierowac sie intuicja. Wiem, ze kosciol jest slabo oswietlony... ale dosc duzy..., wiec chyba nie bedzie problemow z odlegloscia... wiem, ze bede je robic z boku mlodych.... i boje sie, ze wyjda czerwony oczy, a nie chce uzywac funkcji niwelujacej, bo moim zdaniem jest ona tylko przydatna, wtedy kiedy oczy sa skierowane bezposrednio w obiektyw... no i czulosc... sprobuje nastawic na 200 i zobaczyc jak wyjdzie... ale niesamowicie jestem zaskoczona, ze mozna tu naprawde uzyskac pomoc, za co wielkie dzieki![]()
Może i moja rada na coś się przyda. Powiedz państwu młodym żeby starali się nie patrzeć na Ciebie gdy będziesz ich fotografować. Przypomniałem sobie trik reporterów robiących z lampą: "proszę tutaj"- wołają i wyciągają lewą rękę do góry i trochę w bok. Ten komu robią zdjęcie odruchowo skieruje wzrok właśnie na rękę a nie w obiektyw. Pozdrawiam i sukcesu życzę![]()
>>ROMAN<<
plfoto:authorname=trax
Aha! Chętnie zobaczyłabym parę fotek z tej uroczystości. No i może jak już będzie PO, to podzielisz się może refleksjami na ten temat, tzn. na jakich ustawieniach głównie robiłaś i jak to wszystko wyszło. Ciekawi mnie to, bo niedługo też będę na ślubie. Na szczęście nie jako główny fotograf, ale parę fotek się pewnie cyknie...
Wiedźmie foty na PLFOTO