Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 76

Wątek: Panasonic Lumix G HD

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Ciekawe które z tych szkieł będą korygowane programowo.
    Jak dla mnie wszystkie szkła mogą być korygowane przez soft, o ile będzie to skuteczne.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jak dla mnie wszystkie szkła mogą być korygowane przez soft, o ile będzie to skuteczne.
    Wtedy nasuwają się pytania:

1) co z programami typu dcraw,ufraw (generalnie niezależni dostawcy softu do RAWow)
    2) jaka będzie strata na rozdzielczości takiego zestawu (i co się będzie działo w korygowanym obszarze który będzie zaszumiony)
    3) jakie naprawdę masz efektywne pole widzenia

Taka korekcja to robienie tanioszki dla nieświadomych użytkowników.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Taka korekcja to robienie tanioszki dla nieświadomych użytkowników.
    Z tą "tanioszką" poczekajmy. W przypadku G1 jest drogo, a GH1 i nowe obiektywy zapowiadają jako ambitniejszy sprzęt. Taniej zatem nie będzie

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Popieram-choć nawet jeśli wspomaganie miało by miejsce to w małym stopniu liczy się finałowa jakość obrazka.
    PS. Ostatnio wołałem Raw-y z bardzo pozytywnym efektem via zaktualizowany o G1 "Camera Raw"-więc raczej nie potwierdza to jakiegoś wielkiego wspomagania!
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 26.03.09 o 13:13

qbic
    Gość

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    PS. Ostatnio wołałem Raw-y z bardzo pozytywnym efektem via zaktualizowany o G1 "Camera Raw"-więc raczej nie potwierdza to wspomagania!
    Nawet Panasonic potwierdza wspomaganie - przeczytaj wywiad na dpreview. Spróbuj w RawTherapee, Camera RAW to Adobe, on wprowadza wspomaganie automatycznie. I jak możesz wrzuć porównanie gdzieś tutaj - jeden RAW wywołany w ACR, drugi w RawTherapee, bez żadnych zmian, zdjęcie najlepiej jakiegoś budynku na szerokim kącie, ale tak, żeby zajmował cały kadr, żeby w narożnikach coś było. Ciekawi mnie wynik. Jakby się dało, to JPG z aparatu też by się przydał.
    Wspomaganie byłoby znośne, gdyby: obniżało ceny obiektywów, a dane w RAW o tym jak wspomagać byłyby otwarte dla wszystkich twórców programów do konwersji.
    Ciekawe też jak jest z polem widzenia, czy 14mm po korekcjach jest węższy, czy też może nie wprowadzając korekt zyskujemy na kącie widzenia np. milimetr i mamy obraz jak z obiektywu 13mm tylko trochę beczkowaty?
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 26.03.09 o 12:50
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

qbic
    Gość
    Bardzo jestem ciekaw, Rodzyn zrób test jeżeli możesz, jakbyś mógł również pokazać cropy z rogów używając RT oraz z ACR to byłoby super.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 26.03.09 o 12:56

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Nawet Panasonic potwierdza wspomaganie - przeczytaj wywiad na dpreview. Spróbuj w RawTherapee, Camera RAW to Adobe, on wprowadza wspomaganie automatycznie. I jak możesz wrzuć porównanie gdzieś tutaj - jeden RAW wywołany w ACR, drugi w RawTherapee, bez żadnych zmian, zdjęcie najlepiej jakiegoś budynku na szerokim kącie, ale tak, żeby zajmował cały kadr, żeby w narożnikach coś było. Ciekawi mnie wynik. Jakby się dało, to JPG z aparatu też by się przydał.
    Wspomaganie byłoby znośne, gdyby: obniżało ceny obiektywów, a dane w RAW o tym jak wspomagać byłyby otwarte dla wszystkich twórców programów do konwersji.
    Ciekawe też jak jest z polem widzenia, czy 14mm po korekcjach jest węższy, czy też może nie wprowadzając korekt zyskujemy na kącie widzenia np. milimetr i mamy obraz jak z obiektywu 13mm tylko trochę beczkowaty?
    zgubiłem słowo - miało być: nie potwierdza jakiegoś wielkiego wspomagania.
    Już poprawione!Dzięki
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 26.03.09 o 13:15

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    zgubiłem słowo - miało być: nie potwierdza jakiegoś wielkiego wspomagania.
    Już poprawione!Dzięki
    Ale właśnie potwierdza, bo ACR robi korekcje.... Najprościej będzie jak wstawisz gdzieś RAW z G1 z szerokiego kata gdzie widać linie proste przechodzące przez cały kadr (np budynki).

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Obraz w RAW jest o jakies kilkadziesiąt pikseli szerszy niż wynikowy JPG.
    Jeśli to nie jest duże zniekształcenie to chyba wystaczy na korekcję.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1