Wydaje mi się, że temat nie został do końca pociągnięty.
Dołączam się do autora i ponownie zadaję pytanie. Jaką, dość tanią (w granicach 100-200 zł) lampę błyskową możecie polecić f0t0amat0r0wi.![]()
pozdrawiam i z góry dziękuję za wyrozumiałość.
Wydaje mi się, że temat nie został do końca pociągnięty.
Dołączam się do autora i ponownie zadaję pytanie. Jaką, dość tanią (w granicach 100-200 zł) lampę błyskową możecie polecić f0t0amat0r0wi.![]()
pozdrawiam i z góry dziękuję za wyrozumiałość.
co do FL'ki-36
http://www.fotopanorama.pl/index.php...ct/show/id/455 649 zł. chyba najtaniej
ja sprawe widze tak. jesli naprawde chcesz lampe tanią, mozesz kupic ta tumaxa880, ale odrazu mowie ci ze pomysl o zakupie:
a) kabla synchro "sanki-sanki"
b) fotoceli
Mialem pozyczonego tumaxa 880, i bardzoej mnie denerwowal niz pomagal (nie obrotowy palnik przy pionowych kardrach ..... wrrrr!
ja byl dolozyl do chodzby tej tumax 386(440 zł), albo do fl36'ki(j/w), albo do metza 48af-1(ok 800 zł, ale... definitywnie najlepsza lampa, bez 2 zdan)
pozatym ostatnio na forum byly dwie Fl50 za 700 i 800 zł...
jeśli ma być jedynie tania to Tumax880 pewnie w okolicach tej ceny będzie. Oczywiście kryterium tania jest wzięte za jedyneBo jeśli chodzi o drugie kryterium, którego nie zaznaczyłeś, czyli "dobra" to w tej cenie nie ma nic, wspomniany Tumax będzie jedynie znośny. Dokładnie tak jak kolega wyżej polecałbym dołożenie do Tumaxa 386AF
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
Ja używam Metz 36 C 2 i jakoś idzieW miarę oszczędna jeśli chodzi o baterie. Jedyny problem to brak współpracy z eTTL ale można się do tego przyzwyczaić
![]()
Na uczelni poranna fizyka zagina czas. Po 30 minutach jest 08:05.
Kość piszczelowa - urządzenie do znajdywania mebli w ciemnym pokoju..
czym jest eTTL, czy jest to twoim zdaniem ważny aspekt każdej lampy błyskowej??
"Czym jest E-TTL?
Kolejną generacją Pierwszym aparatem z pomiarem E-TTL był analogowy Elan II/50 wyprodukowany w roku 1995. Nazwa to skrót od "evaluative through the lens", czyli w wolnym tłumaczeniu ewaluacyjny TTL.
E-TTL wysyła przedbłysk pomiarowy o znanej mocy z głównego palnika lampy w celu pomiaru wymaganej mocy właściwego błysku. Dokonuje pomiaru światła odbitego od sceny oświetlonej przedbłyskiem a następnie oblicza właściwą moc błysku w celu uzyskania prawidłowej ekspozycji.
Przedłbysk w E-TTL'u następuje minimalnie przed otwarciem migawki i podniesieniem lustra. Można w praktyce zobaczyć ten błysk w wizjerze zanim lustro zasłoni matówkę odsłaniając matrycę (czy film), kiedy to dopiero następuje właściwy błysk lampy. Jest to tak szybkie że większość ludzi z obok nie zauważa tego że lampa błyska dwa razy. Zasadniczą wadą tego rozwiązania jest że sporo osób jest w stanie mrugnąć w wyniku przedłbysku, co powoduje, że na zdjęciach są z zamkniętymi oczami.
Wyjątkiem wysyłania przedbłysku na krótko przed właściwym błyskiem jest korzystanie z przycisku "FEL" (flash exposure lockup)... Sami decydujemy w której częsci kadru "zmierzyc" swiatlo (kierując tam aktywny/wybrany punkt AF) i aparat zapamiętuje pomiar na kilkanascie sekund... Jest to swietne lekarstwo na problemy z E-TTL'em przy przekadrowywaniu czy "szybkooką ciocię". Fotografowie ślubni wiedzą o czym piszę
Cechą charakterystyczną E-TTL'a i nowością w stosunku do starszych systemów jest dokonywanie pomiaru za pomocą tych samych czujników ewaluacyjnych które służą do pomiaru światła zastanego. Pomiar E-TTL jest ściśle powiązany z aktualnie wybranym punktem AF, co w teorii miało dawać lepsze oświetlenie motywu fotografowanego. "
więcej TU
.
pozdrawiam serdecznie, Sebu$
Witam
Wtrącę swoje pytaie do wątku bo nie chcę specjalnie otwierać nowego.
Chcę zakupić dodatkowe lampy boczne do oświetlenia fotografowanego obiektu. Ktoś na forum wspominał mi, ze wystarczą do tego jakieś proste Chińskie lampy sterowane radiowo.
Szukałem na Allegro ale nie widziałem nic podobnego - może ktoś z was zna jakiś sklep on-line? dodam, ze nie chodzi o lampę błyskową główną -mocowaną na aparacie.
Posiadam E520 a lamp chcę użyć w ciemniejszych pomieszczeniach do rozświetlenia obiektu.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam Twój post, ale może chodzi Ci o coś takiego:
http://www.e-trade.com.pl/sklep/index.php?cPath=5_61
Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.
No niezupełnie ale dzięki za odpowiedź.
Chodziło mi o wyzwalacz radiowy + jakaś tania kierowana radiowo lampa na statywie która tylko doświetli z innego konta mój obiekt.
Niezbyt dobrze się określiłem bo dopiero przymierzam się do tematu i zaczynam kompletować podstawowy sprzęt. Na razie poza koniecznymi akcesoriami (lustro,statyw,filtry) nie chcę inwestować więcej pieniędzy w dodatki - jak opanuję sprzęt i zyskam trochę doświadczenia to zacznę dobierać świadomie lepszej klasy sprzęt.
musi byc radiowo? tzn masz jakies cisnienie na radiowe? bo pocketwizardy sa dosc drogie, a inne wyzwalacze radiowe daja troche "d*py" ze tak to ujmę nieprofesjonalnie.
jesli chcesz najtaniej, to moze w/w zarówka błyskowa + parasolka i 2ga zarówka np 15-25w energooszczedna jako swiatlo modelujace?
zarówka energooszczedna daje ci pojecie "co i jak" bedzie w cieniu ale nie powinna zaburzyc temperatury barwowej jak blysniesz... pozatym duza moc moglaby oslepic fotocele.
albo np. jak masz jaka stara lampe manualna... najlepiej z regulacja błysku ale to mozna dobudowac recznie na upartego przy odrobinie umiejetnosci manualnych (np 1/2, 1/4, 1/8, 1/16) dokupic fotocelke, najlepiej z wejsciem synchro jescze, 35 zl takie cos kosztuje. i juz. wyzwalasz wbudowana lampa z body(zeby nie zaburzac swiatla, np na 1/64 mocy)
do tego statyw i parasoleczka/softbox. i elo.
a jak masz wiecej kasy, to 2 lampy tego typu http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN
(te maja akurat 200ws, sa tez mocniejsze,, 300ws za 100zł wiecej)
wygoda pracy z takimi lampami jest nieporównywalna... a jesli nie masz złacza kabelka synchro w body z pomoca moze przyjsc kabelek synchro np 5 metrowy, wpinany w sanki body.
to tak z grubsza... chyba.
pominalem cos?
Ostatnio edytowane przez Alleg_pl ; 17.10.09 o 20:57