Też miałem problem z FF w moim E-520. Wysyłałem trzy razy do serwisu na gwarancji. Za perwszym razem coś niby podregulowali, za drugim ani palcem nie dotknęli z kometażem, że nic mu nie brakuje. A za trzecim razem gdy załączyłem wnikliwy opis usterki wymienili matrycę. Nie dla tego, że była wadliwa, ona była po prostu wmontowana z przekroczoną tolerancją wychodzącą poza zakresy elementów regulacyjnych. Potwierdzeniem tej tezy było, że korpus z moim ZD 12-60 na najkrótszych ogniskowych w ogóle nie ostrzył (oczywiście na największych dziurach) dalej niż około 10 metrów. Jestem przekonany, że większość problemów z FF i BF leży po stronie korpusu a dokładniej wynika z nieprecyzyjnego wyregulowania położenia trzech elementów matówki, matrycy i sensora AF względem płaszczyzny montażu obiektywów, na których to elementach odbywa się ostrzenie obrazu w zależności od sposobu ostrzenia. Przy czym ostrzenie w trybie LV zawsze będzie najpewniejsze (pomijając fakt sprawności samego systemu AF) bo jest dokonywane na matrycy, która rejestruje obraz. Pośrednim dowodem na to jest fakt, że problemy FF i BF nie występują w kompaktach.
Z moich doświadczeń, a także z lektury postów na tym wątku wynika, że problem FF/BF nasila się wraz ze zmniejszaniem ogniskowych. Prosto to wytłumaczyć - ta sama niedokładność położenia płaszczyzny powstawania obrazu powoduje bardziej drastyczną zmianbę ostrości obrazu powstałego z bardziej rozwartego stożka wiązki światła obiektywu z krótszą ogniskową.
Pozdrawiam.
Tez, mam problem z FF. Zauwazylem to po zakupie 14-54. Wszesniej problem byl widoczny przy manualu 50mm, ale stwierdzilem, ze to pewnie przejsciowka zle potwierdza ostrosc. Bede musial tez troszke pokrecic bo denerwujace jest nietrafianie 14-54... Jak tylko zaopatrze sie w potrzebne narzedzia to sprobuje to naprawici nie bede sie juz bal robic zdjec na pelnej dziurze ;p
5D | 17-40 | 85 | 48 AF-1
witam i jak zabawa w ustawianie fokusa ?
U mnie nie przynosi rezultatu. Nie wiem co robie źle.Jest lepiej lub gożej ale i tak spory FF. Mam jeszcze pytanie... czy jesli FF jest przy test charts ok. 3-4cm z odległości ok 40cm, to z dużej odległości kilku metrów też to będzie te 3-4cm, czy FF rośnie proporcjonalnie?
Ostatnio edytowane przez aldii ; 30.11.11 o 08:31
Nikon D750, D610, N 50/1.8, S 24-35/2.0, S 70-200/2.8
www.piekne-chwile.pl
Rozkręcanie aparatu - Trochę dzwoniłem i w jednym z serwisów powiedzieli mi że może się zawieszać autofocus w aparacie bo jest zabrudzony. Czy ktoś z was rozbierał kiedyś swój aparat? jak wygląda ta część (autofocus)?
www.piekne-chwile.pl
Napewno to były serwisy foto?
Autofocus to nie część to system.
W swoim aparacie masz generalnie 2 sposoby ostrzenia, tak jak już pisano wcześniej.
Pierwszy, kiedy patrzysz przez wizier, obraz do niego trafia z półprzepuszczalnego lustra, część trafia na czujnik AF, który mierzy to i tamto, wysyła dane do chipa a ten ocenia czy jest ostro czy nie, jeśli nie wysyła impulsy do obiektywu a ten porusza soczewkami aż będzie miał obraz odbierany przez ten układ zostanie uznany za ostry (najbardziej kontrasowy jak się da).
Drugi, kiedy włączysz LV używa matrycy do "patrzenia" i ocenia czy jest ostro czynie. Jeśli nie jest ostro to patrz wyżej.
To jest AF matrycowy.
Teraz zastosuj brutalną męską logikę i pomyśl czy coś tam się może zawiesić (mechanicznie) a co się może zabrudzić.
Jeśli miałbyś tak brudną matrycę, że matrycowy AF nie dawałby rady to byś to widział na każdym zdjęciu.
Jeśli masz brudny czujnik AF to nie musisz nic rozkręcać bo jak się postarasz to go znajdziesz, pionowo w dół względem matówki i pryzmatu.
Czujnik jest widoczny po podniesieniu lustra.
"Zawiesić" mógłby się mechanizm poruszający soczewkami wewnątrz obiektywu ale wtedy na innych sprawnych obiektywach miałbyś ostro i nie szukałbyś winy w korpusie.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Generalnie na obiektywie 14-42 oraz za pomocą test charts nie mogłem wyregulować. Ustawiłem wydaje mi się dobrze dopiero za pomocą porównywania zdjecia zrobionego przez LV i wizjer, fotografowałem z małej odległości prostopadle czarno-biały kod paskowy. Jednak teraz wydaje mi się na 40-150 jest nie ostro. Podejrzewam że to obiektyw 14-42 nie ostrzy dobrze, ale teraz jak już mam rozregulowaną śrubkę to trudno jest mi znaleź rozwiązanie tej sytuacji.
www.piekne-chwile.pl