No to czekaj do poniedziałku/wtorku i telefon.
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
po co ja znalazłem ten wątek....... cieszyłem się swoim aparatem a teraz zauważyłem wadę tą co tutaj opisujecie.
dwa testowe zdjęcia zrobione na szybko, ostrzone na drugi plan. proszę zobaczyć na napis WIŚNIA. na pierwszym zdjęciu ostrzone było na cenę, na drugim zdjęciu na wiśnia. ostrość przestawiona tak jak byłoby ostrzone na odwrót. warto odsyłać aparat do serwisu? po przeglądaniu zdjęć z poprzednich wakacji i teraz co niedawno robiłem na koncercie szczerze to.......nie widzę tego FF. widać go tylko w takich testowych pozycjach? jest on kłopotliwy w codziennym fotografowaniu?
serwis przyjmie mi aparat + dwa obiektywy gdy nie mam podbietej gwarancji a tylko paragon (faktura)?
Każdemu do tej pory przyjął. Ja 3 razy korzystałem z serwisu i nigdy nie było problemu z niepodbitymi kartami.
Pozdrawiam, R.
ok więc tym już się nie muszę martwić. drugie pytanie czy warto bawić się w oddwanie go do serwisu? żeby nie moja dzisiejsza nuda i szukanie wad w urządzeniach (wpisuje w google model sprzętu który posiadam [telefon, aparat,tv, dvd, ..... , żona] z dopiskiem PROBLEM), które mam to nigdy bym się nie dowiedział o tej usterce FF.
Zdjęcia były wykonane na kombinacji krótki koniec ogniskowej+minimalna przysłona+mała odległość od obiektu. Mogło to doprowadzić do uwidocznienia się problemu. W praktyce FF może być niezauważalny. Polecam zrobienie testu w plenerze
Witam,
u mnie też jest FF, już raz był naprawiany, bez efektu. Napisali ze problem z ekspozycją, "przyczyna CCD - naprawiony".
Aktualnie czekam na powrót aparatu z kolejnego serwisowania, z tymże już wiem, że znowu do body stwierdzono to samo co poprzednio,czyli CCD - tym razem napisano "wyregulowany".
W przypadku obiektywu 14-42 wymieniono płytę główną, tylko że problem był też z obiektywem 40-150, a w jego przypadku podano tylko "wyregulowany, sprawdzony, wyczyszczony" Ten drugi akurat niemal wcale nie używałem.
Aparat mam mieć w poniedziałek, ale już się martwię, bo sądzę, że serwis po prostu nie zna rozwiązania i tak udaje tylko, że naprawia.
Nie bardzo rozumiem, co ma CCD do autofocusa, może ktoś się orientuje?
Aparat źle ostrzył w całym zakresie ogniskowych, z tymże im dłuższa ogniskowa, tym FF był mniejszy. W trybie LV aparat zwykle mierzył poprawnie, nawet bardzo poprawnie, szczególnie w porównaniu do standardowego AF.
Pozdrawiam,
Sebastian.
Witam. Czytam wasze forum juz kilka dni. Przymierzałem się do zakupu E520 az natrafiłem na ten wątek :/. Widzę ze jest duzo problemów z tym FF co mnie skutecznie odstrasza. Czy z serią E450 tez sa podobne problemy??Mniemam ze jedyny ratunek to zakup E620 z kalibracją no chyba ze ta 450tka jest wolna od tej wady. Pozdrawiam
Będe celował w coś używanego....cena niższa o wiele ale ta niepewność o AF. Bez gwarancji z FF będe miał problem![]()