Strona 20 z 28 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 276

Wątek: e-520 Problem z Fokusem !? Front Focus ?

| OlyJedi Awatar kubi
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mój E520 poszedł w poniedziałek do serwisu - FF. Wysyłka poszła przez Fotojokera bo tam kupowałem. Najpierw posłałem zdjęcia przykładowe mailem do serwisu Olka. Odpowiedzano mi, że faktycznie ze zdjęć wynika FF i aparat należy wysłać do serwisu.
    Jestem ciekaw ich działań.
    pozdrawiam
    Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie.

Mieszka w
    Północne Mazowsze
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Sprawdziłem w moim E-520 i jest FF z odległości 35 cm około 25 mm dla obiektywu 14-42 (kit) . Nie mam zamiaru nic robić . Nigdy nie fotografuję przy maksymalnie otwartej przysłonie z takiej odległości tym obiektywem . Zreszta większość obiektywów kitowych przy maksymalnie otwartej przysłonie ma problemy z AF . Pozdrawiam forowiczów .

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Pozdrawiam kolegę z Płocka :]
    Wiesz, ja robiłem testy nie tylko na kitach, ale i na tym, co w sygnaturce. Wszędzie wychodził FF, więc nie można tego zwalać na niską jakość kitowego obiektywu (które, bez przesady, aż tak złe nie są!).

A maksymalna dziura czasami się przydaje, kiedy chce się portretówkę (albo i nie tylko) strzelić. I brak ostrości w takim wypadku to bryndza!
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

Mieszka w
    Północne Mazowsze
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Witam z grodu Władysława i Bolesława .
    Wykonałem dziś testy na moim E-520 i oto rezultaty : obektyw 14-42 (3,5-5,6)(kit) . Odległość do punktu 35 cm . Pomiar AF dał nam FF a za pomocą LV - BF , może ktoś mi wyjasni to zjawisko (zdjęcia 1 i 2).
    Pozdrawiam forowiczów.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC022841.JPG
Wyświetleń:	329
Rozmiar:	317,5 KB
ID:	26797   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC022842.JPG
Wyświetleń:	337
Rozmiar:	305,6 KB
ID:	26798  

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Z takich moich doświadczeń z E520 wywnioskowałem, że ta pucha generalnie jest problematyczna jeśli chodzi o AF. Moim zdaniem trzeba po prostu starannie ostrzyć - choć to nie łatwe z małym wizjerem - i potrenować trochę z większą GO. Bo z tego co widzę na zdjęciach Karty to tragedii chyba nie ma. No ale ja tam specem nie jestem. Niech się jeszcze inni wypowiedzą.
    Nawet jeśli stoimy obok siebie, nie musisz widzieć dokładnie tego, co ja... Zapraszam do mojego wątku.

Mieszka w
    Północne Mazowsze
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Pozdrowienia z nadwiślańskiego grodu .
    Złamałem się , wysyłam sprzęt do serwisu . Zobaczymy jak będzie po. Pzdrawiam Z.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ZBIGU Zobacz posta
    Pozdrowienia z nadwiślańskiego grodu .
    Złamałem się , wysyłam sprzęt do serwisu . Zobaczymy jak będzie po. Pzdrawiam Z.
    Nie łam się, naprawią i będą naprawiony, a jak już naprawią to będzie sama radość z focenia bo to miła puszka jest.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Mój aparat (E-510) powrócił właśnie z serwisu z notatką "Nasz punkt serwisowy sprawdził urządzenie i stwierdził, że SYSTEM AUTOFOKUSA wymaga naprawy".

Po testach w świetle żarowym (gdzie występował wyraźny FF, w dziennym nie) stwierdzam, że jednak jest lepiej, ale wygląda na to, że mimo, (prawie) odpowiedniego punktu ostrości, obraz stał się mniej ostry w punkcie ostrości. Dziwne, jutro dalsze testy w dziennym świetle.
    Ostatnio edytowane przez Dar-i-jush ; 9.12.09 o 17:19

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Heh, opis identyczny, jak u mnie.
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

Awatar mxc
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Witam . No to i ja dziś zrobię test na E-520 ( baterie + Focus test chart)
    zobaczymy co wyjdzie.
    Mam tylko jedno głupie pytanie.
    BF i FF oczywiscie wiem co to jest i o co chodzi, tylko zawsze mi się miesza z oznaczeniem co wyszło BF, czy FF.
    BF - to jeśli aparat przestrzeli obraz ostrzony i ostrość jest gdzieś poza nim? Czyli dalej niż planowaliśmy. Czy odwrotnie?

Pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Zrobione Chciałbym abyście sami się wypowiedzieli na temat mojego aparatu. jeśli możecie.

Test zrobiłem przy świetle żarowym i halogenowym. Do testu użyłem 3 obiektywów 2 szt kitowe tj. 14-42mm i 40-150mm ( tymi obiektywami pstrykałem na skrajnych ogniskowych i oczywiście na najmniejszej wartosci przysłony. Trzeci obiektyw to : Sigma 50mm f1,4.
    Jeżeli chodzi o szeroki kąt to doszedłem do wniosku że baterie "paluszki" były zbyt małe i zastosowałem pojemniczki szklane z przyprawami.

Nie używałem do testu stabilizacji obrazu
    Wszystkie zdjęcia robione ze statywu z opóźnieniem 2 sekundowym
    ISO 200

Poniżej :
    KIT 14-42mm, ogniskowa 42mm, Odległosć: pierwsze zdjęcie 25cm , drugie zdjecie 70cm, ostrość ustawiana na środkową baterię.

Poniżej:

KIT 14-42mm, ognikowa 14mm, odległosć: 1 zdjecie 25cm, drugie 70cm (przy tym drugim rozsunąłem obiekty, aby czujnik przy szerokim kącie nie naszedł na obiekt z boku. Oczywiście zdjęcia wykadrowałem, aby było lepiej widać. Ostrość ustawiana na "paprykę ostrą" z jasną etykietą - na pierwszym jak i na drugim zdjęciu.

Poniżej:
    Kit 40-150mm, ogniskowa 40mm, odległość od przedmiotu 80cm f4,0, ostrość na środkową baterię.

Poniżej:
    Kit 40-150mm, ogniskowa 150mm, odległość od przedmiotu 80cm f5,6, ostrość na środkową baterię.

Poniżej:
    obiektyw stałoogniskowy Sigma 50mm
    odległosć od przedmiotu 60cm, f 1,4

Poniżej:
    odległosć od przedmiotu 60cm, f 2,0

Poniżej:
    odległosć od przedmiotu 60cm, f 4,0

Mam jeszcze taki test robiony na tych samych obiektach, ostrzone na LV.
    No i jak wspomniałem wcześniej zrobiłem też test na "Focus test chart V2.00"
    Tylko nie wiem czy nie zaśmiecę tego wątku Jakimś tam zdjęciami

Co o tym sądzicie? Serwis? Mamy do porównania dwa kitowe szkła, oraz niezależne Sigma 50mm 1,4f.
    Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Dziękuję
    Ostatnio edytowane przez mxc ; 12.12.09 o 22:14 Powód: Automatyczne scalenie postów