Strona 9 z 28 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 276

Wątek: e-520 Problem z Fokusem !? Front Focus ?

| OlyJedi Awatar GALILEUSZ
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czytam o Waszych przygodach z FF i postanowiłem także sprawdzić mojego E-510, w którym mam zastrzeżenia do pracy AF.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez GALILEUSZ Zobacz posta
    Czytam o Waszych przygodach z FF i postanowiłem także sprawdzić mojego E-510, w którym mam zastrzeżenia do pracy AF.
    a po co mi to wiedziec???
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Po wymianie sensora wszystko jest OK wiec wszystkim ktorzy zmagaja sie z tym problemem zycze wytrwalosci bo jesli aparat to Wasza ulubiona zabawka to bedziecie jej potrzebowac.

Galilleusz - mi od poczatku nie pasowalo cos na zdjeciach z mojej 520 a wczesniej robilem fotki na D40 i byly o niebo ostrzejsze, a domowe pstryki przy kotlecie w wigilnie pokazaly mi potezny FF dlatego postanowilem przetestowac sprzet na FF/BF no i wyszlo szydlo z worka wiec jesli nie chcesz sie wku... to moze lepiej nie sprawdzaj
    Pzdr
    E-520 i inne foto szpeje

sebek38
    Gość
    Witam,

jako ze zaczalem watek to musze go tez skonczyc .....

Moj E-520 z FF zwrocilem sprzedawcy i otrzymalem kaske.

W tym samym dniu zamowiloem nowy zestaw tym razem DZ Tele kit z 70-300.

Niestety, druga proba sie nie powiodla, znow Front Focus.

Moja przygoda z fotografia bardziej zaawansowana (chociaz nadal jestem poczatkujacym amatorem) zaczela sie wlasnie od e-520.

Niestety, postanowilem juz na tym etapie pozegnac sie z marka OLYMPUS, z powodu strachu przed nastepnymi problemami technicznymi.

Drugi egzemplarz trafil rowniez w rece sprzedawcy a pieniezki ze zwrotu zainwestowalem w nowy sprzet ......

...... w gre wchodzil Pentax K20D, Nikon D90 ......

Zdecycdowalem sie na Nikona D90 z 18-105.

Wiem ze jest to sprzet o klase wyzszy i drozszy od E-520, ale warto bylo.

Od pierwszego momentu jastem zachwycony.

Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow tego forum i zycze wiecej szczescia co do E-520 w porownaniu do mnie.

Sebek

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Heh, mialeś to szczęście, że nie miałeś dużo gratów w tym systemie.

sebek38
    Gość
    To byl wlasnie jeden z punktow moich przemyslen.

Co bedzie gdy skompletuje po jakims czasie wiecej gratow de E-XXX a wtedy zaczna sie problemy ?

Dlatego postawilem na "bardziej" rozpowszechniony i zaawansowany system .

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Wiesz, Olympus naprawia lub wymienia sprzęt z FF/BF bez większych problemów, natomiast słyszałem, że Nikoniarze z taką usterką szukają rzeczoznawców, bo serwis zapiera się, że wszystko jest w normie. Więc lepiej sprawdź to dokładnie To, że jakaś wadliwa partia trafiła do sprzedaży to nie powód by przekreślać cały system.

Ale wracając do tematu, to mój Olek z dwoma szkłami wrócił właśnie z serwisu. Znów zdjęcia z Focus Test Chart, tym razem przestawiające efekt pracy moich dwóch obiektywów. Natomiast odnośnie korpusu dołączono informację, że dokładnie go sprawdzono i wszystko jest zgodne ze specyfikacją. To by potwierdzało, że serwis wie co robi i poprzednia naprawa (samego korpusu) odniosła skutek, a kalibracji dodatkowo wymagały obiektywy. Domowe testy na razie wypadły bardzo pomyślnie - ostrość jest ustawiana idealnie, wręcz podręcznikowo (1/3 przed punktem ostrzenia i 2/3 za), niezależnie od początkowego położenia obiektywu. Teraz czas na plener, może jeszcze dzisiaj.

| C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    same dobre wiesci, no moze poza emigracja sebka38 do konkurencyjnej stajni...
    Czacha ma racje, serwis oly jest naprawde niezly i nie ma co sie lamac i poddawac bo u nikona tez maja swoje problem czesto gorsze niz nasze.
    Pomimo moich problmow z 520 na zmiane stajni sie nie pisze bo w klasie amatorskiej nikt nie robi takich fajnych puszek i sloikow za tak przystepna cene...
    E-520 i inne foto szpeje

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Wróciłem z pleneru i sytuacja wygląda... dziwnie...
    Jak już wcześniej pisałem - test z kartką idealnie! Natomiast w plenerze przy ostrzeniu na nieskończoność wyłazi ogromny FF. Z kolei zaś w domu idealnie ostrzy na odległe obiekty zza okna. Czy to możliwe, że na pracę układu AF ma wpływ... temperatura?! W instrukcji obsługi niby jest napisane, że temperatura pracy to od zera w górę, no a na dworze dziś około zera było.
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Wróciłem z pleneru i sytuacja wygląda... dziwnie...
    Jak już wcześniej pisałem - test z kartką idealnie! Natomiast w plenerze przy ostrzeniu na nieskończoność wyłazi ogromny FF. Z kolei zaś w domu idealnie ostrzy na odległe obiekty zza okna. Czy to możliwe, że na pracę układu AF ma wpływ... temperatura?! W instrukcji obsługi niby jest napisane, że temperatura pracy to od zera w górę, no a na dworze dziś około zera było.
    ja dziś cykałem przy -5 z rana i bez problemu działał co prawda E-510 - po przyściu do domu od razu wyciągam baterie i kartę i czekam z 30 min az karta się zagrzeje - aparat zazwyczaj i bateria tal leżą do następnego dnia.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8