Strona 23 z 28 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 276

Wątek: e-520 Problem z Fokusem !? Front Focus ?

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    A czy ten test wiarygodnie sprawdza głębię ostrości?

Parę dni temu dostałem aparat z serwisu (dokonano regulacji CCD), ostrzy b.fajnie, ale mam wrażenie, że głębia ostrości jest przesunięta do przodu (do aparatu).

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Czyli nadal masz FF ale niewielki.
    Wyklikane z mobilka

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    No własnie, czy powinienem go jeszcze odsyłać do serwisu? Czy to zostanie uznane?

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez photoo Zobacz posta
    No własnie, czy powinienem go jeszcze odsyłać do serwisu? Czy to zostanie uznane?
    Jeżeli Cię to denerwuje w jakiś sposób, to wysyłaj. Będzie to uznane, bo przecież usterka jest nie do końca usunięta. Niech poprawią i już.

Pozdrawiam

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Dzięki Na razie chcę to dobrze sprawdzić... Na razie jak testowałem na etykietach od słoików, to ff był na najkrótszej ogniskowej obiektywu 14-42, na dłuższych już się poprawia, go jest w głębi , ale przy przymknięciu do f8 bywa że ostrość jest po równo (ale nieostro) na obiektach przed jak i za. Mam wrażenie że za mało przybywa ostrości z tyłu.

Mam zamiar powtórzyć test na kwadratowych pudełeczkach (zeby bylo bardziej powtarzalnie) z napisami i w większej ilości tych pudełek.

Biorąc pod uwagę, ze nieraz jest poprawnie, znaczy go z tylu tak jak powinna, obawiam się ze po kolejnej regulacji moze sie czasem pojawiac bf.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    To może olej sprawę? Testy testami, ale jak w codziennym fotografowaniu to przesunięcie nie dokucza, a czasem nawet rzuca trochę przed trochę za obiekt, to zostaw i używaj dopóki się coś innego nie sypnie Wiesz, to tylko automatyka, może się trochę mylić. Grunt, że trafia z ostrością w obiekt.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez photoo Zobacz posta
    W moim przypadku nie zostało uznane bo mieściło się w granicach tolerancji jakie serwis miał wyznaczone. Niestety.
    Wyklikane z mobilka

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    14-42 w pełni otwarty na 14 mm jest cienki jak wokal Mandaryny. Nie spotkałem gorszego szkła Olka (na 14 mm @ f/3.5). Przypadłość znika w miarę wydłużania ogniskowej lub przymykania, ale trudno od aparatu oczekiwać, że na mydle (a przecież ostrość ustawia na w pełni otwartym obiektywie) dał radę trafić idealnie w punkt.
    Z trzeciej strony, kto używa 14 mm do makrofotografii etykiet? A na imprezę u cioci Krysi to pomiar ostrości w zupełności wystarczy.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Dziękuję Wam za odpowiedzi, wiem że to może być kwestia obiektywu, ale na razie muszę się na nim bujać, chociaż noszę się z zamiarem kupna 14-54.

To samo się dzieje na kicie 40-150, z tymże tutaj to trochę mocniej widać, ale też się poprawia z coraz to większą ogniskową.

Fotografuję m.in. portrety i ostrość wychodzi naprawdę super. Mnie pasuje, mimo moich chyba faktycznie wyśrubowanych oczekiwań do tego modelu Generalnie jednak ten E-520 mi się podoba, tak naprawdę ciągle go poznaję. Nie mam za bardzo obeznania z cyfrowym sprzętem... wcześniej robiłem zdjęcia na różnych lustrzankach, ale analogowych. Tak więc póki co traktuję ten sprzęt, jako taki do nauki

Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    Zacząłem pisać w wątku o problemach z ostrością zdjęć. Ale podczas testów poklikałem kilkadziesiąt fotek i diagnoza na chwilę obecną to spory front-focus puszki [bo efekt podobny na obu obiektywach kitowych]. ;(
    Aparat ostrzy praktycznie na granicy. Całe pole ostrości przesunięte do przodu.
    Jednym słowem d... blada. Aparat kupiłem używany, już po gwarancji.
    Oczywiście teraz jestem na etapie rozpoznawania tematu FF.
    Myślę że najpierw muszę poradzić sobie z FF a dopiero w następnym kroku skupić się na samej ostrości (jeśli nadal będa problemy).

I tu następuje pierwszy mocny wqrw na olympusa, że nijak nie można tego skorygować samemu. A Podobno cała seria E-520 miała tę przypadłość.
    Trzeba będzie wysłać pudło do serwisu, a z tego co można wyczytać na forach to i tak pewnie totolotek - albo skorygują albo i nie

Znalazłem takie coś:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...3360478&page=2

Wiem, że to mega-hakerstwo. Ale ktoś może próbował?